aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΜε… DNA Μπάρσα!

Με… DNA Μπάρσα!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Και επισήμως ο ΑΠΟΕΛ μπήκε στην εποχή Τόμας Κρίστιανσεν ή αν το προτιμάτε διαφορετικά ο Δανός προπονητής μπήκε στη μεγάλη (και απαιτητική) οικογένεια του συλλόγου της Λευκωσίας, υπογράφοντας συμβόλαιο χρονικής διάρκειας ενός έτους. Ασφαλώς, για τον 43χρονο τα είχαμε γράψει προ πολλού πως υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία και αυτό που απέμενε ήταν να σφραγίσει το (συμφωνηθέν) συμβόλαιο με την τζίφρα του.

Κάτι που έγινε χθες στην Ισπανία, στην παρουσία του προέδρου του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομου Πετρίδη και του τεχνικού διευθυντή Τόζα Σάπουριτς. Ασφαλώς, αυτό που θα εύχεται είναι να μείνει για πολλά χρόνια στον Θρύλο, κάτι που δεν πέτυχαν οι αμέσως προηγούμενοι συνάδελφοί του, πλην του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Γι’ αυτό και εννοείται ότι έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, έχοντας ως πρώτο σκέλος εργασίας τον προγραμματισμό.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, τώρα που επικυρώθηκε η συμφωνία, είναι τι ακριβώς έχει επιδείξει στην καριέρα του μέχρι στιγμής, ξεκινώντας από το κοουτσάρισμα. Το 2008 πήρε το σχετικό δίπλωμα και έκανε την πρακτική του στην Κ-19 της Μπαρσελόνα!

Ακολούθως ήταν δεύτερος προπονητής με τον Βίκτορ Μουνιόθ στην ελβετική Ξαμάξ και στη συνέχεια με τον Λουίς Μιγκέλ στην Αλ Τζαζίρα. Πριν από δύο χρόνια, ήλθε αθόρυβα στην Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΚ. Αν και δεν είχε εμπειρία ως επικεφαλής προπονητής, σταδιακά δικαίωσε όσους πίστεψαν σε αυτόν.

Ο Τσάβι Ρόκα τον «τροφοδοτούσε» με τα πρώτα υλικά (βλέπε παίκτες) και ο Δανός έβγαζε σε αδρές γραμμές ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, με βάση τα… κυβικά του συλλόγου της Λάρνακας. Παρουσίασε ένα σύνολο με καλή τακτική, οργάνωση και ομαδικότητα. Εξέλιξε την ΑΕΚ έχοντας ένα σταθερό σύστημα, ξεκάθαρο αγωνιστικό προσανατολισμό, την καθιέρωσε στην ελίτ του κυπριακού ποδοσφαίρου ως σταθερή διεκδικήτρια τίτλων και παραλλήλως, αναδείχθηκε από την ΚΟΠ σε δύο σερί σεζόν ως ο κορυφαίος κόουτς.

Σαν ποδοσφαιριστής… έβρισκε και όπως φαίνεται πολύ καλά στην μπάλα, αγωνιζόμενος στη γραμμή κρούσης. Ο Κρίστιανσεν, που γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη από Δανό πατέρα και Ισπανίδα μητέρα, πέρασε και από τη μεγάλη Μπαρσελόνα, από την οποία δεν το έκρυψε ποτέ πως τις επιρροές που πήρε, προσπαθεί να τις μεταφέρει τώρα ως προπονητής.

christiansen barca 2Στην Μπάρσα πήγε τον Μάιο του 1991 και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, πρώτα με τη δεύτερη και μετά με την πρώτη ομάδα. Έπαιξε σε Σπόρτινγκ Χιχόν, Οσασούνα, Σανταντέρ, Οβιέδο, Βιγιαρεάλ, Τεράσα, Πανιώνιο, Μπόχουμ και Ανόβερο. Η σεζόν 2002-3 ήταν ίσως η καλύτερη σεζόν στην καριέρα του, αφού με 21 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα! Αγωνίστηκε σε 11 ματς με την εθνική ελπίδων της Ισπανίας και σε δύο στην ανδρική ομάδα.

Το τιμ του Δανού

Ο νέος κόουτς του ΑΠΟΕΛ θα έχει στο τεχνικό τιμ τους Χούλιο Μπανουέλος (βοηθός) και Ιβάν Τόρες Αμπάντ (γυμναστής), με τους οποίους συνεργάστηκε στην ΑΕΚ, ενώ προπονητής τερματοφυλάκων θα είναι ο Εδουάρδο Πέρεθ Μοράν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ