aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΜάριο Σέρτζιο: «Πορτογάλοι στην Κύπρο μού έλεγαν ιστορίες για στημένα»

Μάριο Σέρτζιο: «Πορτογάλοι στην Κύπρο μού έλεγαν ιστορίες για στημένα»

Γνωστές και άγνωστες ιστορίες της ποδοσφαιρικής του καριέρας διηγήθηκε σε μεγάλη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ιστοσελίδα tribunaexpresso.pt ο Μάριο Σέρτζιο. Ο Πορτογάλος δεξιός ακραίος αμυντικός που θήτευσε για μια πενταετία στον ΑΠΟΕΛ και πανηγύρισε τίτλους και ευρωπαϊκές επιτυχίες, ενώ θήτευσε και για ένα εξάμηνο στον Απόλλωνα είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

Ήταν συμπαίκτης με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας προτού αποχωρήσει για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έπαιξε υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος, ενώ τέθηκε αντίπαλος του Λιονέλ Μέσι στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Στα 39 του χρόνια παίζει ακόμα ποδόσφαιρο στην Φελγκέιρας Πορτογαλίας.

Ο πρώην άσος του ΑΠΟΕΛ παραδέχθηκε ότι παιδί δήλωνε οπαδός της Πόρτο, χαρακτήρισε ως παιδικό ήρωα τον Ρονάλντο, το «φαινόμενο», είπε ότι ο πρώτος του μισθός ήταν 750 ευρώ, ενώ σημείωσε πως σε παιδική ηλικία αγωνιζόταν ως επιτελικός μέσος με τον αριθμό «10» στην πλάτη.

Σημαντικό μέρος της συνέντευξης ήταν για τη θητεία του Μάριο Σέρτζιο στην Ουκρανία και την Μέταλουργκ Ντόνετσκ, όπου ο Σέρτζιο παραδέχθηκε ότι κέρδισε τα περισσότερα χρήματα στην καριέρα του. Εκεί, όμως, έζησε και τις πιο παράξενες ιστορίες. Μάλιστα, διηγήθηκε μία από αυτές με πρωταγωνιστές αστυνομικούς για τους οποίους άφησε υπονοούμενα.

«Έχω πολλές ιστορίες, ειδικά με την αστυνομία. Στην γιορτή της Κίνας, ένας συμπαίκτης μου, αριστερό μπακ, μας προσκάλεσε να δειπνήσουμε στο σπίτι του. Εκείνη την εποχή, η οικογένειά μου ήταν εκεί. Πήγαμε και ήπιαμε μια μπύρα που ήταν απολύτως φυσιολογικό γιατί δεν είχαμε προπόνηση την επόμενη μέρα. Όταν φύγαμε εμφανίστηκε η αστυνομία. Στην Ουκρανία δεν επιτρέπεται το αλκοόλ καθόλου όταν οδηγείς, δεν υπάρχει επιτρεπόμενο όριο. Οδηγούσα και είπα στη γυναίκα μου: “θα μας σταματήσουν”. Επειδή ήξεραν τα αυτοκίνητα των παικτών, ήταν όλα Skoda που μας είχε δώσει ο σύλλογος τα ήξεραν καλά. Πάντα ψάχνουν χρήματα. Μου είπαν να σταματήσω, ρώτησαν αν είχα πιεί και τους απάντησα “όχι”, έβαλα το χέρι στην τσέπη και τους έδωσα 20 ευρώ. Ήμουν με την οικογένειά μου, τους έδωσα τα χρήματα και με άφησαν να φύγω. Αλλά είπα στη γυναίκα μου, “τώρα οδηγείς εσύ”, γιατί ήξερα πως μετά από λίγο θα μας σταματούσαν άλλοι.

Εκατό μέτρα μπροστά  ήταν άλλο ένα περιπολικό που μας έλεγε να σταματήσουμε (γέλια). Γνωρίζαμε την τακτική τους για να πάρουν χρήματα. Στη δεύτερη φορά ξέσπασα. Άρχισα να συζητώ μαζί τους γιατί οδηγούσε η γυναίκα μου. Τούς μίλησα πολύ άσχημα, είπα “Θέλεις χρήματα; Θα δουλέψεις για να τα πάρεις, όπως δουλεύω και εγώ”. Ξέρω τι έκαναν. Συνήθιζα να πηγαίνω σε ένα εστιατόριο και αν περνούσαν και έβλεπαν το αυτοκίνητό μου να είναι σταθμευμένο θα πήγαιναν μπροστά και θα μας περίμεναν. Ήξερα ότι αν πήγαινα σε ένα εστιατόριο δεν θα μπορούσα να πιώ, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να τους πληρώσω για να μην έχω προβλήματα».

Οι πρώτες εντυπώσεις για την Κύπρο μετά την μετακίνηση από την Ουκρανία ήταν θετικές; Υπήρχαν πολλές διαφορές; «Ναι, ήταν πολύ θετικές. Έφτασα εκεί Ιούνιο, ήταν μπόλικη ζέστη, αλλά ήταν παράδεισος εκεί».

Έγινες πρωταθλητής από τον πρώτο σου χρόνο, σωστά; «Ακριβώς, ήταν μια τεράστια χαρά. Πήγα για αυτόν τον στόχο και επειδή είναι ένα κλαμπ που παίζει Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Ήμουν εκεί για πέντε χρόνια, τεσσεράμισι στον ΑΠΟΕΛ και μισό στον Απόλλωνα».

Όταν έφτασαν εκεί αρκετοί Πορτογάλοι παίκτες όπως  ο Πίντο, ο Μοράις και ο Έλντερ Σόουζα; Κάνατε παρέα; «Ναι, εκείνη την εποχή πέρασα ακόμη περισσότερο χρόνο με τον Έλντερ Σόουζα επειδή ήταν μόνος».

Τι κάνατε στον ελεύθερο σας χρόνο; «Συνήθως πηγαίναμε στην παραλία ή ήμασταν στο σπίτι, γιατί με αυτήν τη ζέστη δεν μπορείς να περπατάς πολύ στο δρόμο».

Και βγαίνατε έξω τη νύχτα; «Δύσκολα. Μία ή δύο φορές μετά από ένα παιχνίδι, πηγαίναμε σε ένα μπαρ, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο».

Στην Κύπρο και στον ΑΠΟΕΛ τι σε εντυπωσίασε περισσότερο; «Όταν πήγα εκεί είχα το όνειρο να μην φύγω από το ποδόσφαιρο χωρίς να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν σταματούσα να παίζω ποδόσφαιρο χωρίς να το ζήσω θα με πλήγωνε. Γι’ αυτό πήγα εκεί, γιατί ήξερα ότι θα μπορούσα να έχω την ευκαιρία να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και συνέβη. Ο ΑΠΟΕΛ σημαίνει πολλά για εμένα γιατί κέρδισα ό, τι έπρεπε να κερδίσω εκεί».

Το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει στιγματιστεί αρκετές φορές λόγω στοιχηματισμού. Το συνειδητοποίησες αυτό; «Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν Πορτογάλοι που έπαιζαν σε άλλες ομάδες που μου έλεγαν διάφορες ιστορίες. Δεν το βίωσα ποτέ».

Ποτέ δεν προσεγγίστηκες; «Όχι. Σε ένα μεγάλο κλαμπ όπως ο ΑΠΟΕΛ ήταν δύσκολο. Τώρα σε μικρά κλαμπ, μερικές φορές άκουσα ανθρώπους να μιλάνε για αυτό και αυτό, αλλά δεν είχα ποτέ δοκιμαστεί, γιατί επίσης δεν με νοιάζει, δεν ήθελα να μάθω».

Γιατί μετά από 4.5 σεζόν στον ΑΠΟΕΛ μετακόμισες στον Απόλλωνα; «Ο AΠΟΕΛ απέκτησε άλλον δεξιό μπακ και εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού ξένων έπρεπε να με αφήσουν εμένα. Σε αυτό το στάδιο, δεν έπαιζα πλέον. Μου μίλησαν, καταλήξαμε σε συμφωνία και αυτό ήταν, προχωρήσαμε».

Πήγες στον Απόλλωνα, αλλά ήταν για λίγο: «Μισός χρόνος».

Γιατί μόνο μισό χρόνο; «Επειδή τον Δεκέμβριο, όταν είχα τελειώσει με τον AΠΟΕΛ, είχα ήδη πει στην οικογένεια μου ότι θα επιστρέψω στην Πορτογαλία. Θα ήμουν 36, είχε έρθει η ώρα. Αλλά ο Απόλλων ήρθε, με ήθελαν πολύ και είπα ότι θα μείνω μισό χρόνο και μετά θα φύγω. Το είχα ήδη στο μυαλό μου και έτσι έγινε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ