aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΜαλέκκος: «Τα λάθη τα έκανα όταν έφυγα από την Ομόνοια και απολογήθηκα»

Μαλέκκος: «Τα λάθη τα έκανα όταν έφυγα από την Ομόνοια και απολογήθηκα»

Όσο απολαυστικός ήταν εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, άλλο τόσο ήταν ο Κώστας Μαλέκκος και στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» με τους Ιάκωβο Κακουρή και Πανίκο Θεοδοσίου.

Κατάφερε να διχάσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κύπρου αφού από ηγέτης της Ομόνοιας, έγινε είδωλο στον ΑΠΟΕΛ. Φόρεσε τις φανέλες της ΑΕΛ, του Απόλλωνα και του Ολυμπιακού. Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων της πλούσιας ποδοσφαιρικής του καριέρας παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη όχι όταν ήταν στην Ομόνοια, αλλά όταν είχε αποχωρήσει από αυτήν, ενώ αποκάλυψε μια απίστευτη ιστορία που έζησε τις πρώτες μέρες της θητείας του στον Παναθηναϊκό.

Όσο για τις βρισιές που δέχθηκε κατά καιρούς, ο προπονητής του ΘΟ’Ι’ Λακατάμιας, δεν φαίνεται να τον επηρεάζουν, αφού όπως είπε πρωταθλητισμός και βρισιές πάνε μαζί. «Οι αλήθειες πάντα πονάνε. Όποτε μιλήσω πάντα υπάρχουν παραπονούμενοι. Αλλά, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Σαν παίζεις ακούς χίλιες βρισιές. Ή θέλεις πρωτάθλημα ή δεν θέλεις. Αν θέλεις πρωτάθλημα πρέπει να σε ξιτιμάζουν. Ξέρεις κανένα που έπιασε πρωτάθλημα και είναι καλό παιδί;», ανέφερε αρχικά και ακολούθως αναφέρθηκε στη βιογραφία του η οποία συνέπεσε να εκδοθεί με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Γκαντεμιά; «Την επόμενη μέρα (γέλια). Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση, αλλά όποιος θέλει το βιβλίο μπορεί να το παραγγείλει και να διαβάσει πολλές αλήθειες. Αλλά να σου πω; Δεν είναι γκαντεμιά. Είναι όλοι σπίτι και θέλουν όλοι να διαβάζουν», επεσήμανε ο Κώστας Μαλέκκος και ακολούθως κλήθηκε να αναφέρει επιγραμματικά τι μπορεί να μάθει ο αναγνώστης από αυτήν.

«Αλήθειες κατά τη διάρκεια της δικής μου καριέρας, σε μία εποχή που εμείς ως παίκτες λειτουργούσαμε διαφορετικά. Η ιδέα ήταν του Μιχάλη Παπαγεωργίου που συνεργαστήκαμε στον Super Sport FM. Μου έδωσε πολλές φωτογραφίες ο Σάκης Σαββίδης και τον ευχαριστώ πολύ. Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες στο ποδόσφαιρο υπάρχει εκτίμηση. Εγώ είμαι με όλους φίλους».

Ο Γκόγκιτς, μιλώντας πρόσφατα στην εκπομπή «Βάλε ένα γκολ είπε ότι από τους παίκτες που άνοιξαν δρόμους στον Κύπριο παίκτη ήταν ο Κετσπάγια, ο ίδιος και ο Μαλέκκος. Το νιώθεις αυτό; «Ναι, σίγουρα εμείς έχουμε αλλάξει τα δεδομένα, αλλά υπήρχαν και άλλοι προηγουμένως. Η διαφορά ήταν ότι πήγαιναν με το σταγονόμετρο. Όταν πήγαμε εμείς, ακολούθησαν και άλλοι σύντομα. Τώρα υπάρχουν τα συμβόλαια, τελειώνουν τα συμβόλαια και μπορείς να πας όπου θέλεις. Είδαμε αρκετούς παίκτες τότε μετά από εμάς που άνοιξαν τα φτερά τους».

Όλοι μιλάνε για το ταλέντο σου. Αισθάνεσαι ότι το αξιοποίησες; Λένε πολλοί ότι αδικήθηκε ο Μαλέκκος: «Οι καιροί του ποδοσφαίρου αλλάζουν. Για μένα ήταν μεταβατική περίοδος. Δεν θα πω ότι δεν έκανα λάθος, όμως ήμουν σε μία μεταβατική περίοδο του κυπριακού ποδοσφαίρου που έγινε με συμβόλαια. Μετά το 2000 μπήκε ο επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο. Έζησα και τις δύο εποχές. Έπαιξα στο παλιό ΓΣΠ, στο Μακάρειο και στο Νέο ΓΣΠ και νιώθω τυχερός που τις έζησα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνεις λάθη. Θεωρώ ότι αδίκησα τον εαυτό μου στο ότι δεν είχα ένα ατζέντη. Εγώ πήγαινα με το νεανικό μου στυλ, με άλλα μυαλά και ήμουν πιο ανθρώπινος. Και σίγουρα αν είχα ατζέντη θα ήταν διαφορετικά τα δεδομένα».

Πήγες τον ίδιο καιρό με τον Γκόγκιτς. Και στην Αθήνα έλεγαν πως ο Γκόγκιτς ήταν έτοιμος αγωνιστικά και εσύ ανέτοιμος. Και βρήκαμε μετρήσεις που έλεγαν ότι ο Γκόγκιτς υπερτερούσε σε όλους τους τομείς από όλους τους Κύπριους: «Εγώ είχα έρθει σε ρήξη με την Ομόνοια και ήμουν εκτός προπονήσεων ένα μήνα. Και αυτός ο μήνας σίγουρα με επηρέασε. Δεν υστερούσα παρά τα όσα λέγονταν κατά καιρούς. Προπονούμουν και μόνος τα πρωινά και γι’ αυτό δεν έπαθα ποτέ θλάσεις. Εκεί που μπορείς να δώσεις ευθύνες στον εαυτό σου είναι και στη λειτουργία της ομάδας που είσαι. Από τότε μπορούσαμε να ήμασταν πιο επαγγελματίες».

Ξεκίνησες να πας στον Ηρακλή και κατέληξες Παναθηναϊκό; «Ναι, πήγα στην Αθήνα για να πάω από εκεί Θεσσαλονίκη. Όταν πήγα στην Αθήνα ήρθε ο Καρούλιας και μου είπε “θα σε πάρω και θα πάμε στον Παναθηναϊκό να μιλήσουμε, δεν θα πας στον Ηρακλή”. Εγώ άκουσα Παναθηναϊκός κολακεύτηκα. Με έβαλαν σε μία λιμουζίνα και κάναμε βόλτες στους δρόμους της Αθήνας και περιμέναμε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να μιλήσουμε. Εγώ ήμουν μόνος μου εκεί και υπογράψαμε συμβόλαια. Στον Ηρακλή είχα συμφωνήσει για πέντε χρόνια και θα έπαιρνα εκατομμύρια λίρες και εν τέλει πήγα στον Παναθηναϊκό και πήρα 24.000 λίρες για έξι μήνες και έφυγα. Αν είχα μάνατζερ θα έπαιρνα πολλά λεφτά. Αυτό ήταν το λάθος μου. Γι’ αυτό δεν έγινα εκατομμυριούχος ποτέ (γέλια).

Η Ομόνοια απέρριψε πολλές προτάσεις για εσένα γι’ αυτό τσακώθηκες με την Ομόνοια; «Ναι, αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες να ακούω πάλι βρισιές. Είχε έρθει η Ραπίντ Βιέννης μετά την επιστροφή μου από τον Παναθηναϊκό όπου έφυγα από τον Παναθηναϊκό. Έδωσε 300.000 λίρες η Ραπίντ στην Ομόνοια και δεν την δέχθηκε το επόμενο καλοκαίρι. Εκεί ήρθε η διαμάχη. Εμένα ο πιο ψηλός μου μισθός στην Ομόνοια ήταν όταν επέστρεψα από την Ελλάδα και υπέγραψα συμβόλαιο 1000 λίγες το μήνα. Οπόταν εκεί ήρθε η ρήξη γιατί είχα αρχίσει να μεγαλώνω».

Και αποφασίζεις να φύγεις. Στον ΑΠΟΕΛ σε πήραν σε κότερο. Ο Κίκης Κωνσταντίνου σε έπαυλη και ο Σολωμονίδης σε ξενοδοχείο. Η Ομόνοια σε παγκάκι; Ισχύει αυτό: «Δεν θέλω να μιλήσω προσβλητικά, αλλά έτσι ήταν. Είναι η πραγματικότητα. Εγώ κάθομαι και στο πεζοδρόμιο, κάθομαι και στο προεδρικό δεν έχω θέμα. Είμαι ήσυχος με την συνείδηση μου γιατί όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις να φύγω από την Ομόνοια με δεκαπλάσια λεφτά και μου έκανε ο μακαρίτης ο αδελφός μου μία επιστολή να την στείλω στην Ομόνοια, ώστε να μου δώσουν τα μισά λεφτά γιατί είχαμε πρόβλημα οικονομικό στην οικογένεια. Εγώ ήθελα να μείνω στην Ομόνοια έστω και με μισά λεφτά, αλλά δεν μου τα έδωσαν».

Μήπως δεν ήταν οικονομικό το θέμα; «Ίσως, μπορεί».

Μήπως στον ΑΠΟΕΛ ήσουν λίγο υπερβολικός στους πανηγυρισμούς σου και πίκκαρες λίγο παραπάνω από το κανονικό τους Ομονοιάτες, ξεχνώντας όσα έζησες; «Ναι, το έκανα. Το έχω δηλώσει πως τα λάθη που έκανα ήταν όταν έφυγα από την Ομόνοια και απολογήθηκα. Το γράφω και στη βιογραφία μου. Αλλά δεν έβριζα. Έλεγα το σύνθημα που έλεγε η εξέδρα. Αυτό είναι το ωραίο του ποδοσφαίρου όμως και φέρνει τον κόσμο στα γήπεδα. Εγώ θέλω να ακούω παίκτες και προπονητές να μιλούν. Έτσι έρχεται ο κόσμος στα γήπεδα. Φτάνει να μιλάνε οι τρίτοι. Από και ως που να μην αφήνουν τους παίκτες να μιλάνε; Έρχονται και παίρνουν εκατομμύρια στην Κύπρο, φεύγουν και δεν τους ακούμε. Δεν το δέχομαι εγώ αυτό».

Σε ενοχλεί η νέα τάξη πραγμάτων στο ποδόσφαιρο; «Αυτό μπορεί να το σταματήσει ο κόσμος. Υπάρχουν μεγάλα ταλέντα στην Κύπρο. Λέμε στα δικά μας ταλέντα ότι δεν μπορούμε να τους δώσουμε 300 ευρώ και δίνουν εκατομμύρια. Τώρα μαλλώνουν οι ομάδες και η ΚΟΠ και οι παίκτες. Ο καθένας υποστηρίζει τα συμφέροντα του, όμως γιατί δεν σκεφτόμαστε μία βάση για να στηριχθούν οι Κύπριοι; Να το σταματήσουμε το ποδόσφαιρο τώρα και να κάνουμε δύο κατηγορίες επαγγελματίες. Εγώ σου λέω ότι είμαι καλύτερος του Τραμετσάνι και άλλων εφτά προπονητών που έδιωξε ο ΑΠΟΕΛ. Μου έδωσε όμως την ευκαιρία; Πήρα παράδειγμα τον ΑΠΟΕΛ, αλλά είναι όλοι. Πώς να δείξεις ότι αξίζεις στα χωράφια;».

Ποια είναι η εισήγηση σου για τα πρωταθλήματα; «Δεν μπορώ να πω εγώ αν πρέπει να είναι 10 ή 12 ομάδες στην κάθε κατηγορία. Εγώ λέω να καθίσουν κάτω να σκεφτούν λύσεις για να στηρίξουν τους Κύπριους. Ασελγούμε σαν ποδόσφαιρο κατά των νεαρών παικτών. Όπως κάμνουν τηλεδιάσκεψη οι δυνατοί της παρέας, οι πρόεδροι των μεγάλων, ας τα σκεφτούν και αυτά. Η Ομόνοια τα προηγούμενα χρόνια που δεν είχε πορείες καλές δεν είχε Κύπριους και φέτος που είναι πρώτη ακούμε και βλέπουμε μικρούς να παίζουν. Ήρθαν δεκάδες ξένοι, πήραν πολλά λεφτά και τώρα ακούμε για τρία μεγάλα ταλέντα».

Για τους Κακουλλή, Λοΐζου, Τζιωνή είναι τόσο μεγάλα ταλέντα; «Βέβαια είναι. Είμαι σίγουρος ότι πέραν των τριών αυτών παικτών της Ομόνοιας είναι και άλλοι σε άλλες ομάδες».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ταλέντο στην Κύπρο τώρα; «Για μένα είναι ο Λαΐφης».

Από τους πιο μικρούς; «Εγώ θέλω να δω συμμετοχές σε διάρκεια σεζόν. Να κάνουν 30 συμμετοχές. Δεν είναι μωρά. Και εμείς 18 και 19 ετών μπήκαμε. Βουίζει η Κύπρος για τον Κωστή. Ακόμα δεν έχει παίξει. Πρέπει να του χωρέσουν στο μυαλό ότι ακόμα δεν έχει παίξει. Εννοώ να κάνει συνεχόμενες σεζόν γεμάτες. Ο Κωστή έχει κάνει καλές σεζόν στη Σαλαμίνα, όμως θέλω να δω πρωταθλητισμό».

Θέλεις να δοκιμάσεις σε μεγάλη ομάδα της Κύπρου; «Γιατί όχι. Και δεν μιλώ μόνο για μένα. Δώσαμε την ευκαιρία στον Σωφρόνη (σ.σ. Αυγουστή) και δες που είναι. Σε ποιον άλλο δώσαμε; Πίστευε κανείς ότι ο Σωφρόνης θα κάνει αυτή την πορεία; Εγώ για να πάρω το ΟΥΕΦΑ Pro πρέπει να είμαι επαγγελματίας προπονητής. Στην Κύπρο ξέρετε τι γίνετε; Λένε “ο Μαλέκκος εν πελλός”, ο άλλος είναι έτσι ο άλλος γιουβέτσι και δεν δίνουν την ευκαιρία σε κανένα. Υπάρχει ξενομανία. Εμένα ο μισθός μου είναι 1000-2000, πώς θα φκάλει λεφτά ο μάνατζερ, πώς θα φκάλει ο ένας και πώς ο άλλος;».

Άρα προτιμούν να μην πάρουν τον «Μάλε» και να πάρουν τους ξένους και να δίνουν μίζες; «Δυστυχώς».

Στον Ολυμπιακό όμως άντεξες μόνο μία αγωνιστική; «Ναι γιατί δεν είμαι ξένος. Αν είχα συμβόλαιο 300.000 ο φίλος μου ο Τορναρίτης θα με έδιωχνε την πρώτη αγωνιστική;».

Το καλύτερο γκολ που πέτυχες πιο ήταν; «Νομίζω το γκολ που πέτυχα με την Ομόνοια κόντρα στην Ραπίντ γιατί αν δεις το βίντεο υπήρχαν γύρω μου εννέα παίκτες».

Ένιωθες ότι ήσουν ξεχωριστός; Ένιωθες ότι ήσουν ο καλύτερος απ’ όλους; «Ξέρεις πότε είπα στον εαυτό μου “ρε μα ποιος είσαι;”, όταν με πήραν σε κότερα και επαύλεις για να συμφωνήσω με τον ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση. Εκεί το ένιωσα».

Πολλοί σε χαρακτηρίζουν ως τον Κύπριο Ροναλντίνιο και μέσα και έξω από το γήπεδο: «Γιατί τι έκαμε ο Ροναλντίνιο εκτός γηπέδου μπροστά σε μένα (γέλια). Τούτος πήγε και φυλακή πριν λίγες μέρες, ελπίζω να μην μου βάλετε και αυτή την ευχή (γέλια).

Για την Εθνική Κύπρου, υπάρχει όντως ελπίδα για διάκριση; «Πρέπει να βάλουμε στόχους. Όταν μου βάλεις στόχο να πάω σε τελική φάση και δεν τα καταφέρω τότε να φύγω. Αν δεν μπαίνει στόχος δεν υπάρχει αξιολόγηση. Αν θεωρώ ότι η ομάδα που έχουμε δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο που τέθηκε τότε να μην πάω να δουλέψω στην Εθνική. Ο Πάμπος (σ.σ. Χριστοδούλου) πέτυχε γιατί το πάλεψε μέχρι το τέλος. Αν λέμε είμαστε μικρή χώρα, δεν έχουμε παίκτες, τότε δεν θα πετύχεις τίποτε».

Μείνετε συντονισμένοι με την ιστοσελίδα μας Goal.com,cy θ’ ακολουθήσουν κι άλλα ρεπορτάζ με τις αναφορές του Κώστα Μαλέκκου. Η αντιπρόταση που έκανε στην Ομόνοια και δεν έγινε αποδεκτή, οι επαφές σε κότερο και έπαυλη με ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση, η απίστευτη ιστορία που έζησε τις πρώτες μέρες παρουσίας του στον Παναθηναϊκό και ο καβγάς στον «Αρχάγγελο» στη θητεία του στον ΑΠΟΕΛ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ