aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΛίγα λουλούδια στη μνήμη του Πιτσίτσι

Λίγα λουλούδια στη μνήμη του Πιτσίτσι

ΒΟΡΙΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ)

Στον «Σαν Μαμές» υπάρχει μία παράδοση. Ένα ποδοσφαιρικό έθιμο που κρατάει χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή στον Πιτσίτσι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1922 σε ηλικία 29 ετών. Ο Ραφαέλ Μορένο Αρανθάντι (Πιτσίτσι) γεννήθηκε τον Μάιο του 1892 στο Μπιλμπάο και υπήρξε παίκτης της Αθλέτικ για μια δεκαετία, από το 1911 μέχρι και το 1921. Ήταν ανιψιός του μεγάλου συγγραφέα και φιλόσοφου Μιγκέλ ντε Ουναμούνο.

Άρχισε να αγωνίζεται στην Μπιλμπάο το 1911 και φορώντας τη φανέλα της, κατέκτησε 4 κύπελλα Ισπανίας και 5 τοπικά πρωταθλήματα. Ο Πιτσίτσι ήταν δεινός σκόρερ και έπαιζε στη θέση του επιθετικού και του αριστερού εξτρέμ. Σε 87 αγώνες ισπανικού κυπέλλου σημείωσε 33 τέρματα και σε 72 αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος της Βόρειας Ισπανίας πέτυχε άλλα 68 γκολ. Υπήρξε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε στο «Σαν Μαμές», στο ματς που εγκαινίασε τον «Καθεδρικό» στις 21 Αυγούστου του 1913, όπου η Αθλέτικ νίκησε 2-1 την Ρασίνγκ του Ιρούν.

Επίσης φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας στο παρθενικό παιχνίδι της στις 28 Αυγούστου του 1920 απέναντι στη Δανία. Στη συνέχεια, την ίδια χρονιά, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας και πήρε το αργυρό μετάλλιο. Το 1921 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση με σκοπό να γίνει διαιτητής!

Οι φίλοι της ομάδας αντέδρασαν στην απόφασή του, όμως η ζωή και ο θάνατος πρόλαβαν τον Πιτσίτσι. Την 1η Μαρτίου του 1922 έφυγε από τη ζωή κτυπημένος από τον τύφο. Η κηδεία του έμοιαζε με λαϊκό προσκύνημα.

Κι όλοι αποφάσισαν να μην τον ξεχάσουν ποτέ. Να κρατήσουν το όνομά του ζωντανό. «Πιτσίτσι», που σημαίνει μικρή πάπια. Όλες οι ομάδες που αγωνίζονται για πρώτη φορά στο «Σαν Μαμές» (αυτό πλέον ισχύει για μη ισπανικούς συλλόγους), με λίγα λουλούδια στην προτομή του Πιτσίτσι, τιμούν τη μνήμη του. Ο αρχηγός της Μπιλμπάο με εκπρόσωπο της αντιπάλου στην προτομή του Πιτσίτσι. Αυτό αναμένεται να γίνει και απόψε με τον ΑΠΟΕΛ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ