aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΚάντο όπως με τη Μάριμπορ!

Κάντο όπως με τη Μάριμπορ!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Μιχάλης Μορφής με τον Βάτερμαν, ο Μαρίνος Ουζουνίδης με τον Καρλάο, ο Σταύρος Γεωργίου με τον Μοράις και ο… Σιράκοφ με τον Εφραίμ; Αν πάμε 14 χρόνια πίσω θα βρούμε την απάντηση. Και τότε, τέλη Ιουλίου του 2002, ο ΑΠΟΕΛ είχε «στριμωχθεί» άγρια στην προσπάθειά του να προχωρήσει πιο βαθιά στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στον 1ο προκριματικό γύρο της χρυσοφόρου διοργάνωσης είχε αποκλείσει την Φλόρα Ταλίν, ενώ στον 2ο προκριματικό γύρο, στο πρώτο παιχνίδι είχε ηττηθεί στη Σλοβενία από τη Μάριμπορ με 1-2. Κατά… διαβολική σύμπτωση και πριν 14 χρόνια ήταν πίσω στο σκορ με 0-2 κι όμως κατάφερε να σκοράρει στο φινάλε κι είχε κάθε δικαίωμα να ελπίζει στην πρόκριση που θα τον έφερνε αντιμέτωπο με την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς και τις γενναίες εισροές στο ταμείο, ιδιαίτερα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Στην ιστορία του… παλιού Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΑΠΟΕΛ κλήθηκε να ανατρέψει ήττα εκτός έδρας με 1-2 στην αναμέτρηση με την τότε πρωταθλήτρια Σλοβενίας. Όπως και σήμερα που καλείται να ανατρέψει την ήττα με 1-2 από τη Ρόζενμποργκ.

Στις 31 Ιουλίου 2002 οι γαλαζοκίτρινοι, με προπονητή τον Ολλανδό Ευγένιο Γκέραντς, τα βρήκαν μπαστούνια. Ιδιαίτερα λόγω της αποτελεσματικότητας ενός γεροδεμένου φορ που μετεγανέστερα αγωνίστηκε στον ΑΠΟΕΛ, ενώ δεν είναι λίγοι οι οπαδοί της ΑΕΛ που ακόμη πίνουν νερό στ’ όνομά του. Δεν είναι άλλος από τον Νεμάνια Τσόροβιτς, ο οποίος τότε ήταν στα ντουζένια του.

Ο Σέρβος είχε νικήσει δύο φορές τον Μιχάλη Μορφή (45’, 61’) και καθώς το ματς όδευε προς την ολοκλήρωσή του, οι ελπίδες του ΑΠΟΕΛ για πρόκριση μειώνονταν αισθητά. Ο τελευταίος λόγος, όμως, ανήκε στον Ζαχάρι Σιράκοφ. Έναν Βούλγαρο ποδοσφαιριστή η σχέση του οποίου με τα δίκτυα κάθε άλλο παρά… ζαχαρένια ήταν.

Ένα γκολ τον χρόνο κι αυτό με το ζόρι. Λίγο πριν την εκπνοή της αναμέτρησης στο Μάριμπορ έστειλε την μπάλα στο πλεκτό του Βούγκταλιτς και οι γαλαζοκίτρινοι πανηγύρισαν λες και μπήκαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εδώ που τα λέμε, άλλο το 2-0 κι άλλο το 2-1.

Σε εκείνη την αναμέτρηση ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε με τους ακόλουθους: Μορφής, Σιράκοφ, Οκκαρίδης, Ουζουνίδης, Καχατριάν, Μαλέκος (79’ Χ. Χαραλάμπους), Αγαθοκλέους, Γεωργίου (59’ Αλεξάνδρου), Σατσιάς (73’ Ηλία), Δασκαλάκης, Χαραλαμπίδης.

2Μία εβδομάδα αργότερα, το ΓΣΠ ήταν όντως καμίνι. Μόνο που ελάχιστοι ανέμεναν το «θρίλερ» που παίχθηκε. Γκολ για τη Μάριμπορ με πέναλτι του Ντούρο στο 31’, απάντηση του ΑΠΟΕΛ (1-1) στο 33’ με πέναλτι του Κώστα Μαλέκου. Κι εκεί που άρχισε να γέρνει η ζυγαριά, κόκκινη στον Μάριο Αγαθοκλέους στο 38’!

Λίγο πριν από την εκπνοή του ημιχρόνου, τη φάση θα τη θυμάται μέχρι τα γεράματά του ο Μάριος Ηλία. Σλάλομ του Σταύρου Γεωργίου και γκολάρα από τον Μάριο Ηλία με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή. Στην επανάληψη ο Κωνσταντίνος Χαραραμπίδης (3-1 στο 56’)  και ο Δημήτρης Δασκαλάκης (4-1 στο 69’) έστειλαν τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ στα ουράνια και… ανησύχησαν έντονα τον Μπάγεβιτς που ήταν «κατάσκοπος» στην εξέδρα.

Κι όλα αυτά με δέκα παίκτες από το 38’! Οι Σλοβένοι, που ήθελαν δύο τέρματα για να προκριθούν, προσπάθησαν να αντιδράσουν, ο Ντούρο μείωσε σε 4-2 στο 81’, αλλά σε όλες τις υπόλοιπες ευκαιρίες τους ο Μορφής είπε «όχι» για να αρχίσει ένα μεγάλο γαλαζοκίτρινο πανηγύρι.

Από τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ μόνο ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου βίωσε τη μεγάλη ανατροπή κόντρα στη Μάριμπορ. Είχε αγωνιστεί ως αλλαγή και στα δύο παιχνίδια. Στο ΓΣΠ αγωνίστηκαν οι ακόλουθοι: Μορφής, Ηλία, Οκκαρίδης, Ουζουνίδης, Καχατριάν, Μαλέκος (90’ Αλεξάνδρου), Αγαθοκλέους, Γεωργίου (68’ Στιπάνοβιτς), Σατσιάς, Δασκαλάκης, Χαραλαμπίδης (86’ Π. Πέτρου).

Θα ήταν ευχής έργον αν οι γαλαζοκίτρινοι του Τομάς Κρίστιανσεν ζήσουν ανάλογες στιγμές και στον αγώνα της Τρίτης κόντρα στη Ρόζενμποργκ. Πέρα από το σκορ που καλούνται να ανατρέψουν, το «εύθραυστο» 2-1, τον ρόλο του Σιράκοφ το 2002 ανέλαβε φέτος ο Γιώργος Εφραίμ με το γκολ που πέτυχε στο Λάρκενταλ. Απομένει να μάθουμε ποιοι θα αναλάβουν τον ρόλο του Μαλέκου, του Μάριου Ηλία, του Μπίδη και του Δασκαλάκη στο σκοράρισμα.

Αυτή τη φορά, 14 χρόνια μετά, ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου μάλλον θα είναι στο αρχικό σχήμα και όχι στον πάγκο. Το σίγουρο είναι ότι παρόντες θα είναι και οι χιλιάδες φίλοι του ΑΠΟΕΛ που θα κατακλύσουν το ΓΣΠ για να βοηθήσουν την ομάδα τους στην πορεία για τους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ