aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΚ. Φωτιάδης: Η ομαδάρα του Γκμοχ, η μάχη για τα τρόπαια του ΑΠΟΕΛ και η...

Κ. Φωτιάδης: Η ομαδάρα του Γκμοχ, η μάχη για τα τρόπαια του ΑΠΟΕΛ και η «νίκη» της εξασφάλισης του 50-50

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Η οικογένεια του ΑΠΟΕΛ θρηνεί ένα σημαντικό μέλος της, καθώς απεβίωσε ο Κύκκος Φωτιάδης, πρώην πρόεδρος του σωματείου (1991-92) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου επί Μιχαλάκη Ζιβανάρη στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Ταυτίστηκε με την ομαδάρα του Γιάτσεκ Γκμοχ, που πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος επί των ημερών του στον προεδρικό θώκο. Η ομάδα που παραλίγο να αφήσει εκτός Κυπέλλου Πρωταθλητριών την ΑΕΚ Αθηνών του τεράστιου Ντούσαν Μπάγεβιτς (1-1, 2-2). Στις αρχές της σεζόν 1992-93, αποχώρησε για λόγους υγείας από τη διοίκηση και τον διαδέχτηκε ο Μάικ Ιωαννίδης.

Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για γνήσιο και αγνό ΑΠΟΕΛίστα, ο οποίος δήλωνε πάντοτε παρών στις δύσκολες στιγμές. Όπως για παράδειγμα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το σωματείο της Λευκωσίας κινδύνεψε να χάσει τα τρόπαιά του λόγω χρεών. Ο Φωτιάδης πρωτοστάτησε με κάποιους άλλους, ώστε να παραμείνουν στην τροπαιοθήκη του οικήματος στην «Τζον Κένεντι».

Επίσης, αξιομνημόνευτη «νίκη» της διοίκησης Κύκκου Φωτιάδη το 1992 ήταν η εξασφάλιση του 50-50 αναφορικά με τον διαχωρισμό των κερκίδων του Μακαρείου στα ντέρμπι με την Ομόνοια. Τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της επόμενης, οι οπαδοί των πρασίνων καταλάμβαναν τη συντριπτική πλειονότητα των κερκίδων, ωστόσο η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ έβλεπε ότι η γαλαζοκίτρινη προσέλευση οπαδών αυξανόταν ραγδαία χρόνο με τον χρόνο.

Έτσι απαίτησε να μοιραστεί στα ίσα το καρπούζι, κάτι που έφερε αντίδραση από πλευράς Ομόνοιας, καθώς από την πλευρά της ήξερε πως το μισό Μακάρειο ήταν λίγο για να καλύψει τις ανάγκες των οπαδών της σε τέτοια παιχνίδια. Τελικά άρχισε σταδιακά να παραχωρείται μέρος της ανατολικής εξέδρας στους ΑΠΟΕΛίστες, ώσπου έφτασε στο 50-50 για να αποδειχτεί ότι μπορούσαν όντως να το καλύψουν.

Ακολουθεί το βίντεο-αφιέρωμα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος 1991-92, κατά το οποίο πραγματοποιεί δηλώσεις ο εκλιπών (4:35’’) και στη συνέχεια ο Γκμοχ τον αποκαλεί «μέγα»:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ