aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΙωάννου: «Αν δεν ήταν ο Μπεργκ θα τους ήξερε κανείς; Θα αναγκαστεί και ο ΑΠΟΕΛ»

Ιωάννου: «Αν δεν ήταν ο Μπεργκ θα τους ήξερε κανείς; Θα αναγκαστεί και ο ΑΠΟΕΛ»

«Μέλι» για τους Κύπριους ποδοσφαιριστές και το ταλέντο τους έσταξε ο Δημήτρης Ιωάννου. Μιλώντας στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» ο παλαίμαχος άσος και νυν προπονητής ποδοσφαίρου τόνισε πως εάν η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κάνει αναγκαστική τη χρησιμοποίηση δύο Κύπριων στην ενδεκάδα θα υπάρχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Ο πρώην άσος του ΑΠΟΠ, του Απόλλωνα, της Ανόρθωσης και του Ολυμπιακού απένειμε τα εύσημα στον Χένινγκ Μπεργκ για την επιλογή του να δώσει την ευκαιρία στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας και εκτίμησε πως με τα νέα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στον ΑΠΟΕΛ θα στραφεί ξανά στην ανάδειξη Κύπριων ποδοσφαιριστών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Ποια είναι η άποψη σου για τον Μαρίνο Τζιωνή;

«Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής με πλούσιο ταλέντο και θα έλεγα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται περισσότερη ώρα στην Ομόνοια, γιατί είναι παίκτης ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει και να σκοράρει, και έχει όλο το μέλλον μπροστά του».

Είναι «μπηχτή» στον Μπεργκ αυτή; «Εγώ είμαι φαν των Κυπρίων ποδοσφαιριστών, είχα κάνει δηλώσεις και πριν τα παιχνίδια της Εθνικής της και είπα ότι υπάρχουν δυνατότητες, φτάνει επιτέλους να δείξουν και οι ομάδες της εμπιστοσύνη στον Κύπριο ποδοσφαιριστή, ο οποίος έδειξε και στα παιχνίδια τα επίσημα της Εθνικής ότι βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο».

Υπάρχουν περισσότερα ταλέντα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια; «Θα σταθώ σε ένα κομμάτι που έχει κάνει η Ομοσπονδία, μικρό αλλά ένα καλό βήμα, με τους δύο Κύπριους να αγωνίζονται στο αρχικό σχήμα των ομάδων. Μπορεί να μεγαλώσει ο αριθμός, και νομίζω ακόμα αν καταφέρουν να είναι υποχρεωτικοί οι δύο, να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε βήματα προς το καλύτερο όσον αφορά την Εθνική. Άλλο ένας ποδοσφαιριστής να αγωνίζεται ανελλιπώς με την ομάδα του, να έχει παιχνίδια στα πόδια του, αντιθέτως με πιο παλιά που έμεναν αρκετοί παίκτες στο περιθώριο, υπήρχε και διάστημα που δεν βλέπαμε καθόλου Κύπριους παίκτες, με πολύ λίγα λεπτά συμμετοχής και καταλαβαίνεται ότι αυτό έστω το μικρό βήμα που έγινε, και πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερο βήμα. Αυτό θα είναι ότι καλύτερο και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Κάποιοι παίκτες που δεν τους βλέπουμε να διακρίνονται, θα βοηθηθούν και αυτοί και επιτέλους να φύγουμε και λίγο από τη ξενομανία».

Έχεις εντοπίσει κάποιους; «Για παράδειγμα η Ομόνοια, που έχει αρκετά παιδιά που αγωνίζονται και μπράβο στον προπονητή της, ο Τζιωνής, ο Λοϊζου, ο Κακουλλής και ο Παναγιώτου, τον οποίο έχω δει σε ένα παιχνίδι και μου έκανε εντύπωση, και ήταν το μοναδικό. Σκεφτείτε αν αυτό το παιδί έπαιζε περισσότερα παιχνίδια που θα ήταν τώρα. Τον είδαμε σε ένα παιχνίδι και δεν τον ξαναείδαμε. Ο Κακουλλής, ο οποίος είναι ταχύτατος και μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, ο οποίος όμως και ο ξένος ποδοσφαιριστής που έρχεται στην Κύπρο είναι αρκετά καλός, δεν θέλω να μειώσω τους ξένους, γιατί και αυτοί βοηθούν αρκετά, όμως υπάρχουν και παίκτες δικοί μας που θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμα περισσότερο αν είχαν περισσότερα λεπτά συμμετοχής».

Είναι εύκολο να εμπιστευτείς τους μικρούς σε ένα ντέρμπι; «Αυτό που είπα και πριν είναι ότι πρέπει από την Ομοσπονδία να μπουν περισσότεροι Κύπριοι στο αρχικό σχήμα. Αν τώρα ο Απόλλων έχει τέσσερις Κύπριους καλύτερους, για παράδειγμα από την Ομόνοια και την Ανόρθωση, αυτό είναι θέμα το οποίο πρέπει η κάθε ομάδα να δει το ρόστερ της. Αν είναι υποχρεωτικό θα τους εμπιστευτούν. Κακά τα ψέματα, επειδή και εγώ είμαι προπονητής, έχετε δίκαιο όταν λέτε ότι δεν δείχνουμε εμπιστοσύνη και λανθασμένα προτιμούμε τον ξένο από τον Κύπριο. Όμως αν υπάρξει κάτι που πρέπει να γίνει υποχρεωτικά θα είναι διαφορετικά. Τότε που παίζαμε εμείς επιτρέπονταν μόνο δύο ξένοι. Όταν ξεκίνησα εγώ στην Πάφο δεν ήξερα να δώσω πάσα, αλλά παίζοντας παιχνίδια έφτασα εκεί που έφτασα. Ο Πίττας είχε πάει δανεικός στο Παραλίμνι, έσκυψε το κεφάλι κάτω, δούλεψε και είχε αρκετές συμμετοχές και γκολ. Επέστρεψε πίσω και είδατε πόσο καλό του έκανε. Αν ο Ιωάννης έμενε στον Απόλλωνα και ήταν στο περιθώριο θα γινόταν αυτός που έγινε τώρα; Με αυτό το σκεπτικό σας λέω αυτοί της Ομόνοιας, αν δεν ερχόταν ο Μπεργκ, ο οποίος τους έβαλε μέσα, θα τους ήξερε κανένας τώρα; Όμως τους έβαλε και δικαιώθηκε ο ίδιος, και αυτός είναι που το ξεκίνησε με τους Κύπριους. Τώρα βλέπετε ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος έχει ακαδημίες που δουλεύουν επαγγελματικά και τώρα δίνει χρόνο στους Κύπριους και να με θυμηθείτε ότι κάποιοι από αυτούς θα καθιερωθούν και θα προσφέρουν πολλά. Όπως ήταν ο Αλωνεύτης στην Ομόνοια, ο Χαραλαμπίδης και ο Φασουλιώτης».

Τελευταία όμως στον ΑΠΟΕΛ δεν έχουν βγει παίκτες… «Δεν έχουν βγει γιατί; Η Ομόνοια παλαιότερα δεν είχε παίκτες ταλέντα. Γιατί έβγαλε τώρα αυτούς τους Κύπριους; Ήρθαν τα προβλήματα τα οικονομικά και έβλεπε ότι το μπάτζετ της έπρεπε να χαμηλώσει, όπως και ο ΑΠΟΕΛ τώρα, που δεν είναι ο ΑΠΟΕΛ των είκοσι εκατομμυρίων που ήταν πέρσι, πρόπερσι και παλαιότερα. Τώρα ο ΑΠΟΕΛ θα πάει στα 4-5 εκατομμύρια και θα αναγκαστεί να το κάνει».

Από τους μικρούς του ΑΠΟΕΛ ποιος σου αρέσει; «Ο Γαβριήλ χθες όταν μπήκε έκανε τεράστια διαφορά με την Ανόρθωση. Ότι είχε δημιουργηθεί από την αριστερή πλευρά δημιουργήθηκε από τον μικρό. Εκεί υπήρχε ξένος ποδοσφαιριστής, όταν έγινε η αλλαγή και μπήκε ο μικρός, χωρίς να υποβαθμίζω τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, έδειξε τσαμπουκά, έκανε τις επιθέσεις του και δημιούργησε τις ευκαιρίες. Γιατί να μην μπορεί να αγωνιστεί ο Κύπριος;».

Για τον Γιάννη Σατσιά: «Τον έχω παρακολουθήσει. Αυτός ο μικρός είχε ξεκινήσει ένα – δύο παιχνίδια βασικός με τον ΑΠΟΕΛ, είχε κάνει ένα – δύο λάθη, αν θυμάστε το πρώτο παιχνίδι που είχε κάνει ένα λάθος και δέχτηκε γκολ ο ΑΠΟΕΛ, και μετά έμεινε στο περιθώριο λίγα παιχνίδια γιατί έκανε το λάθος. Γίνεται να αγωνίζεσαι και να παίζεις ποδόσφαιρο χωρίς να κάνεις λάθη; Εμείς οι προπονητές πόσα λάθη κάνουμε; Από μια αλλαγή μπορείς να χάσεις το παιχνίδι. Όταν κάνεις την αλλαγή και κερδίσεις το παιχνίδι, λένε όλοι για το πόσο καλός προπονητής είσαι. Την άλλη εβδομάδα μπορεί με την αλλαγή που θα κάνεις να χάσεις το παιχνίδι και να πουν δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς να ακούς του έξω, πρέπει να δεις το μέσα. Αν πιστεύεις ότι ένας ποδοσφαιριστής Κύπριος, είτε είναι ο Σατσιάς είτε είναι ο Γαβριήλ ή οποιοσδήποτε, μπορεί να βοηθήσει πρέπει να μπει στην ομάδα, σιγά – σιγά, δεν λέω από την μια ημέρα στην άλλη να γίνει ενδεκαδάτος, σταδιακά και όχι με το πρώτο λάθος να μένει έξω».

Για τη σχέση του με τα αδέρφια Σιέλη: «Είναι αδερφότεκνοι μου, από την αδερφή μου. Και αυτοί το όταν ξεκίνησαν, ο Βαλεντίνος πήγε δοκιμαστικά στην ΑΕΛ και του είπαν ότι δεν κάνει, έφυγε από την ΑΕΛ και μετά τον ξαναέπιασε με περισσότερα χρήματα. Ενώ αν πήγαινε τότε θα πήγαινε με πεντακόσιες λίρες, επειδή εγώ τον πήγα στο δοκιμαστικό στην Ερήμη, μου είπαν δεν μας κάνει, είναι χαμηλό το επίπεδο του και μετά βρέθηκε εκεί που βρέθηκε και είναι τώρα εκεί που είναι. Απλά να σταθώ σε ένα κομμάτι, σε όσους Κύπριους πέρασαν από ακαδημίες του εξωτερικού, όπως ο Βαλεντίνος, o Νικόλας, ο Λαϊφης, όταν επέστρεψαν δεν υπήρχε περίπτωση να μην παίξουν ποδόσφαιρο γιατί ξέρω πως δουλεύουν εκεί. Έχουν και ποδοσφαιρική παιδεία, δουλεύουν σκληρά και επαγγελματικά οι παίκτες, αρκετές ώρες, το οποίο εμείς δεν το έχουμε στην Κύπρο. Σκεφτείτε ένας μικρός που κάνει προπόνηση ενάμιση ώρα, αν έκανε τρεις ώρες το πρωί και δύο ώρες το απόγευμα».

Για τον Στέφανο Χαραλάμπους του Ολυμπιακού είχες άποψη πριν το χθεσινό παιχνίδι; «Ο Στέφανος ήταν στη Θεσσαλόνικη, μετά στην Άρσεναλ και μετά στο Βέλγιο, ο πατέρας του ήταν συμπαίκτης μου. Ο ίδιος ο μικρός δεν άντεχε άλλο στο εξωτερικό και ήρθε πίσω. Όταν βρέθηκα με τον πατέρα του, του είπα είναι λάθος που ήρθε ο μικρός πίσω. Είχε τόσο ταλέντο, πήγε εκεί, γιατί δεν είναι εύκολο να είσαι σε ομάδα στο Βέλγιο, από εκεί ψωνίζουν ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ».

Δεν μειώνεις όμως έτσι την προσπάθεια που γίνεται στην Κύπρο; «Είναι αποδεδειγμένο αυτό το πράγμα, δεν μπορούμε εμείς να συγκρίνουμε για παράδειγμα την ακαδημία της Γιουνάιτεντ που ήταν ο Νικόλας, με οποιαδήποτε στην Κύπρο, μιλάμε για άλλα δεδομένα. Επειδή παρακολούθησα και προπονήσεις και παιχνίδια, το τι γίνεται εκεί είναι απίστευτο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ