aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΗ… ψήφος εμπιστοσύνης στον Γιώργο Δώνη

Η… ψήφος εμπιστοσύνης στον Γιώργο Δώνη

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Οι υποχρεώσεις του ΑΠΟΕΛ μπαίνουν πλέον σε ένα κρίσιμο στάδιο καθώς μέσα σε μια περίπου ντουζίνα εβδομάδες θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Παράλληλα, όμως, είναι μια περίοδος που αρχίζουν να λαμβάνονται και αποφάσεις σχετικά με την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Και μία σκέψη που άρχισε να απασχολεί όλο και περισσότερο είναι του προπονητή και των συνεργατών του. Κάποιοι λένε πως το πιο σημαντικό για τον ΑΠΟΕΛ είναι να διασφαλιστεί πως ο Γιώργος Δώνης θα μείνει και στη νέα σεζόν στο προπονητικό κέντρο «Αρχάγγελος» ώστε να συνεχίσει να επιτελεί το ήδη επιτυχημένο έργο του.

Και με αυτό δεν σημαίνει πως δίνουν άλλοθι από τώρα σε ό,τι ενδεχομένως στραβό κάνει ο Ελλαδίτης προπονητής στη συνέχεια της σεζόν, ούτε παραγνωρίζουν ότι ίσως φαίνεται άκαιρη μία τέτοια σκέψη. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο πλευρές δηλώνουν ευχαριστημένες από τη συνεργασία και το μυαλό τους είναι «κολλημένο» στις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Δεν θα αργήσει όμως η στιγμή που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να δουν πώς προχωρούν και το «Goal» επί τη ευκαιρία αναλύει τα σε δέκα συν του Δώνη τα οποία ενισχύουν την παρουσία του και του χρόνου στην ομάδα…

1. Η… εκτόξευση και οι στόχοι

Πέτυχε μέχρι στιγμής σχεδόν απόλυτα στο έργο του. Ανέλαβε τον ΑΠΟΕΛ σε δύσκολη περίοδο τον περασμένο Ιούλιο και τον οδήγησε στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με όλες τις θετικές για τον σύλλογο προεκτάσεις. Εκεί, όπου σε έναν όμιλο γιγάντων απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης, Τότεναμ και Μπορούσια Ντόρτμουντ έπαιξε μέχρι το τελευταίο λεπτό για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα βρίσκεται στις ράγες για το 6ο σερί πρωτάθλημα ενώ στο κύπελλο είναι στα προημιτελικά του θεσμού.

2. Η ταυτότητα στο σύνολο

Ανέλαβε μια ομάδα από τον Μάριο Μπέιν που πολλοί έλεγαν πως ήταν εμφανώς κατώτερη από την περσινή. Είχε προβλήματα τόσο στον ανασταλτικό τομέα όσο και στη δημιουργία ευκαιριών. Οι οπαδοί τα είχαν με τη διοίκηση και δη τις επιλογές. Ένας μάγειρας θα μαγειρέψει με ό,τι του δώσουν. Αυτά τα υλικά είχε, αυτά μπορούσε να κάνει στην αρχή ο Δώνης. Να θυμίσουμε ότι είχαν γίνει οι πλείστες κινήσεις στη μετεγγραφική σκακιέρα. Και σταδιακά κατάφερε να δώσει «ταυτότητα» στον Θρύλο, ανεβάζοντας σε απόδοση αρκετούς παίκτες. Παράδειγμα; Εμπεσίλιο.

3. Ο «μπαμπούλας» των τραυματισμών

Τα προαναφερθέντα δεν τα πέτυχε εύκολα. Να μην ξεχνάμε πως η ομάδα ταλαιπωρήθηκε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν με σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Στερήθηκε ο Ελλαδίτης κόουτς πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές. Και δεν ήταν όποιοι κι όποιοι. Μιλάμε για μονάδες του βασικού κορμού και κλήθηκε να βρει τη χρυσή τομή ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά. Οι Νικόλας Ιωάννου, Χεσούς Ρουέδα, Ζίφκο Μιλάνοφ, Μπόι Βάτερμαν, Βινίσιους πέρασαν την πόρτα του χειρουργείου, ενώ κι άλλοι παίκτες κάθε λίγο και λιγάκι έμειναν (και μένουν) εκτός.

4. Απαιτείται χτίσιμο σε βάθος χρόνου

Ο ΑΠΟΕΛ που χτίζεται τώρα είναι ο ΑΠΟΕΛ του Γιώργου Δώνη και για να μπορέσει να αποδώσει στο μέλλον πρέπει να διασφαλιστεί είτε ότι θα μείνει στο προπονητικό κέντρο «Αρχάγγελος» ο Ελλαδίτης προπονητής, είτε ότι θα υπάρξει, αν χρειαστεί, επιλογή με αντίστοιχη αγωνιστική φιλοσοφία. Έτσι θα πιάσουν τόπο και οι μετεγγραφές, οι οποίες έχουν, άλλωστε, πολύ μεγάλο κόστος. Το ρίσκο με τις αλλαγές προπονητών είναι τεράστιο. Απαιτείται μια σταθερότητα και χτίσιμο σε βάθος χρόνου για μια ομάδα όπως είναι ο ΑΠΟΕΛ.

5. Δεν γίνονται όλα σε μια σεζόν

Το αγωνιστικό στιλ και το ποδοσφαιρικό μοντέλο που προσπαθεί να περάσει ο Δώνης στο προπονητικό κέντρο της ομάδας δεν είναι κάτι που μπορεί να εμπεδωθεί στον μέγιστο βαθμό μέσα σε μία σεζόν. Χρειάζεται μακρόχρονη προσπάθεια και προσαρμογή για να μπορέσει η ομάδα να πλησιάσει έστω το αγωνιστικό στιλ μεγάλων κλαμπ με συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο στο παιχνίδι τους. Εκείνο δηλαδή που ονειρεύεται και ο Δώνης για τον ΑΠΟΕΛ και μαζί του όλοι οι φίλοι του συλλόγου.

6. Η στήριξη των ιθυνόντων

Παρά της κατά καιρούς κριτικής που του ασκήθηκε, ο Δώνης βρήκε τον δρόμο για να επαναφέρει την ομάδα σε γαλήνια νερά. Φαίνεται πως έχει τη στήριξη και των παραγόντων στην Εταιρεία ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι τον εκτιμούν και του πιστώνουν ότι είχε μεγάλη συνεισφορά στην έως τώρα πορεία του συλλόγου. Εξάλλου, το να στραφούν τον περασμένο Ιούλιο στην επιλογή του, πάει να πει πάρα πολλά όσον αφορά στην εμπιστοσύνη που τον περιβάλλουν για να καθοδηγήσει την ομάδα σε επιτυχίες.

7. Συμπάθεια και πίστη σε αυτόν

Είναι συμπαθής στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μιλούν με κολακευτικά λόγια για τις προπονητικές ικανότητες και τον χαρακτήρα του. Σχεδόν όλοι οι βασικοί παίκτες, αλλά και η νέα γενιά των παικτών πιστεύουν σε αυτόν καθώς, όπως μαθαίνουμε, έφερε θετική αύρα στα αποδυτήρια, έδωσε επιπλέον κίνητρο και μπόρεσε να βγάλει από την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών θετικά στοιχεία. Σημαντικό ρόλο στην καλή εικόνα του παίζει και το ότι δεν κάνει διακρίσεις και χαρακτηρίζεται δίκαιος ως προς τις επιλογές του.

8. Κολλημένος με το ποδόσφαιρο

Όσοι γνωρίζουν τον Δώνη μιλούν για άνθρωπο «κολλημένο με την μπάλα». Δύο προτεραιότητες έχει στη ζωή του: την οικογένεια και το ποδόσφαιρο, στις οποίες έχει δοθεί ολοκληρωτικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Διαθέτει πάρα πολλές ποδοσφαιρικές γνώσεις, μεγάλη θέληση για μάθηση και δουλειά, τεράστια δίψα για επιτυχία, ενώ ακόμη τον διακατέχει ο ίδιος εγωισμός και η απέχθεια για την ήττα. Έτσι έχει μάθει στη ζωή του και φροντίζει αυτά που αισθάνεται ο ίδιος, να τα «μεταδίδει» στους ποδοσφαιριστές του.

9. Ανεπηρέαστος από τα «πρέπει»

Παραμένει άφθαρτος αν και εδώ που τα λέμε «έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι». Παρόλο που είναι ποδοσφαιράνθρωπος ο οποίος έχει το θάρρος της γνώμης του, παραμένει ανεπηρέαστος από τα «θέλω» και τα «πρέπει» των οπαδών ή ακόμα και του Τύπου. Μακριά από συμβιβασμούς μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα. «Δεν ακούει και δεν βλέπει τίποτα», λένε όσοι είναι κοντά του. Πράττει αυτό που πιστεύει ότι είναι το ορθότερο και έχει το θάρρος της γνώμης του να παραδεχθεί κάτι που δεν έχει δουλέψει.

10. Είναι συμπαθής στις τάξεις των οπαδών

Μολονότι δεν διαθέτει το όνομα και τη φήμη ενός μεγάλου τεχνικού από το εξωτερικό (κάτι που συνήθως απαιτούν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ και όχι μόνο), ο Ελλαδίτης προπονητής σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι δεν είναι συμπαθής στις τάξεις των οπαδών. Να μην ξεχνάμε πως είχαν αναγνωρίσει τις ικανότητές του το περασμένο καλοκαίρι με την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τον είχαν αποθεώσει καθώς πρωτίστως του πίστωσαν την ευόδωση του εν λόγω πολύ δύσκολου στόχου και όχι μόνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ