aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΗ οικονομική ζημιά, η μείωση προϋπολογισμού και οι... πυλώνες (pics)

Η οικονομική ζημιά, η μείωση προϋπολογισμού και οι… πυλώνες (pics)

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Στη συνέλευση συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν οι πιο κάτω εργασίες: 1) Έκθεση των συμβούλων της εταιρείας, 2) εξέταση των ελεγμένων λογαριασμών και του ισολογισμού για τo έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2015, 3) έκθεση των ελεγκτών της εταιρείας, 4) εκλογή διοικητικών συμβούλων, 5) διορισμός ελεγκτών και 6) οποιαδήποτε άλλη εργασία, η οποία δύναται να διεκπεραιωθεί σε Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Έχουν υποβληθεί γραπτώς πέντε υποψηφιότητες, που αφορούν σε υφιστάμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία έθεσαν εαυτόν προς επανεκλογή. Πρόκειται για τους Στέλιο Ζαμπά, Γιώργο Σταμάτη, Στεφάν Φυσεντζίδη, Αλέξη Ανδρέου και Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Όπως λέχθηκε, υπάρχει πρόθεση για μείωση του προϋπολογισμού, ενώ στο χώρο υπάρχουν συνεργεία για νέους και υφιστάμενους μετόχους. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εταιρείας Πρόδρομος Πετρίδης είπε πως το ενδεχόμενο της συμμετοχής του ΑΠΟΕΛ για κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι δεδομένο και ότι ήταν πέρα για πέρα θετική η παρουσία της ομάδας στους ομίλους των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

«Το μοντέλο που ακλουθήσαμε φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Ο προγραμματισμός μας δεν ήταν ο επιθυμητός και αυτό φάνηκε στους ομίλους. Ορισμένοι παίκτες δεν ήταν στο επίπεδο του ΑΠΟΕΛ. Επιβαρύναμε τον προϋπολογισμό με Βάτερμαν και Καβενάγκι, ενώ τον Ιανουάριο έγιναν καταλυτικές μετεγγραφές που σίγουρα επιβάρυναν το μπάτζετ. Πραγματικά ήταν επιτυχημένη η σεζόν», είπε ανάμεσα σε άλλα και πρόσθεσε:

«Σημασία έχει πως θα διατηρήσουμε πρώτο τοn ΑΠΟΕΛ. Ο Τόζα Σάμπουριτς βοήθησε πολύ για τον τίτλο για αυτό και ανανέωσε. Το ίδιο και ο Δρ. Νίκος Τζουρούδης για άλλα δύο χρόνια». Για τον Τιμούρ Κετσπάγια ο Πετρίδης τόνισε πως η αποδέσμευσή του δεν ήταν καθόλου εύκολη, ωστόσο, η απόφαση για λύση της συνεργασίας της διοίκησης με τον Γεωργιανό κόουτς, ήταν σωστή.

Εννοείται πως έγινε και ο απολογισμός της χρονιάς μέσω της λογοδοσίας του Πετρίδη, αλλά και η παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου της νέας σεζόν. Αποτελείται από τρεις πυλώνες, και πέρα της μείωση του ρόστερ, τη μείωση του μισθολογίου και του έμψυχου δυναμικού, μίλησε και για ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημίας.

«Οι ακαδημίες μας αποτελούν πόλο έλξης. Θέλουμε να παράγουμε παίκτες από την ακαδημία αλλά το επίπεδο της ακαδημίας μας χρειάζεται να γίνει καλύτερο έτσι ώστε να βγαίνουν παίκτες που θα αγωνίζονται στην Α’ ομάδα. Θα στείλουμε δανεικούς σε άλλες ομάδες από την ακαδημία μας», είπε μεταξύ άλλων. «Άρχισε ένα στάδιο για την ακαδημία και υπάγεται στους κανόνες της ΟΥΕΦΑ με κερκίδα πέραν των 1.000 θέσεων», πρόσθεσε, ενώ ακολούθως αποκάλυψε ότι «ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Puma και νέος χορηγός θα είναι η Nike με τριετές συμβόλαιο συνεργασίας».

Για το οικονομικό τονίστηκε ότι καταγράφηκε ζημιά της τάξης των €1.975.652 το 2015 με τις υποχρεώσεις να υπερβαίνουν τα στοιχεία ενεργητικού κατά €856.881.

IMG_7362

ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΤΡΙΔΗ

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί Μέτοχοι, αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας, την οποία θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική. Είμαι πολύ χαρούμενος που ανοίγω τις εργασίες αυτής της Γενικής Συνέλευσης έχοντας πλέον ως δεδομένη την κατάκτηση του 25ου πρωταθλήματος για την ομάδα μας.

Πριν ξεκινήσω την λογοδοσία μου θέλω να σας ανακοινώσω ότι ως εταιρεία επεξεργαζόμαστε κάποιες ενέργειες οι οποίες θα έχουν ως στόχο να προσφέρουν σε εσάς, τους Μετόχους της εταιρείας, κάποια ιδιαίτερα προνόμια. Θεωρούμε ότι από ιδρύσεως της εταιρείας το 1997 και μέχρι σήμερα, οι Μέτοχοι, παρά το ότι είναι η ομάδα ανθρώπων και εταιρειών που στήριξαν τον ΑΠΟΕΛ σε δύσκολες στιγμές, δεν επιβραβεύθηκαν ως έπρεπε. Θα ανακοινώσουμε τις ενέργειες όταν κωδικοποιηθούν και είναι έτοιμες να εφαρμοστούν.

Όμως πρέπει να αναφέρω ότι για ένα μεγάλο αριθμό Μετόχων ανεξαρτήτως ποσοστού που κατέχουν παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο. Είτε να παραμένουν αδρανείς εδώ και πολλά χρόνια είτε να μην παρουσιάζονται καν στις Γενικές Συνελεύσεις. Από τα 1750 άτομα και εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της εταιρείας, η παρουσία στις Γενικές Συνελεύσεις δεν ξεπέρασε τις 400 υποστάσεις. Επί το πλείστο στις Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων δεν ξεπερνιέται ο αριθμός των 200-300 ατόμων. Κυρίες και Κύριοι η κατοχή Μετοχών της εταιρείας ΑΠΟΕΛ δεν είναι μόνο προνόμιο αλλά και ευθύνη και υποχρέωση. Δεν πρέπει απλά να λέμε ότι είμαστε Μέτοχοι αλλά Συμμέτοχοι και στα καλά και στα δύσκολα. Θα επανέλθουμε επί τούτου στο επόμενο διάστημα.

Θα παρουσιάσω ενώπιον σας ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εταιρικό και οικονομικό επίπεδο ενώ  έχετε παραλάβει  και τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που αφορούν το οικονομικό έτος του 2015. Όπως καλά γνωρίζετε, το θέμα της δημόσιας ενημέρωσης των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου έχει αποφασισθεί από την μέρα που ανέλαβε η νυν διοίκηση, να παρουσιάζεται ανά εξάμηνο.

Σταθήκαμε με πλήρη συνέπεια απέναντι σε αυτή την υπόσχεση και μάλιστα φέτος προσθέσαμε και μια άλλη ενέργεια που ήταν η συνάντηση με τους πρώην προέδρους της εταιρείας και του Σωματείου καθώς και ενός αντιπροσωπευτικού αριθμού Μετόχων όπου τους ενημερώσαμε για συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν αλλά και για να καταθέσουμε ενώπιον τους και το στρατηγικό πλάνο που θέλουμε να εφαρμόσουμε για την επόμενη τριετία και στο οποίο αναφερθήκαμε στον απολογισμό Φεβρουαρίου. Ένα πλάνο που έχει ως απώτερο σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη απεξάρτηση του ΑΠΟΕΛ από την οικονομική ανάγκη παρουσίας της ομάδας, σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες του κατά την διάρκεια της λογοδοσίας μου.

Επιτρέψετε μου πριν μπω στην ανάλυση των πεπραγμένων της χρονιάς να απευθύνω τις αρμόζουσες ευχαριστίες σε ορισμένα άτομα που ήταν στην σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο και για διάφορους λόγους αποχώρησαν. Η βοήθεια, ο προσωπικός χρόνος που ανάλωσαν και η τεχνογνωσία τους όμως ήταν σημαντική για να ολοκληρωθεί μια επιτυχημένη αγωνιστικά χρονιά. Ιδιαίτερες ευχαριστίες λοιπόν στους Γιάννη Δημητρίου, Χαράλαμπο Προύντζο, Ανδρέα Θεοδοσίου, Χριστόδουλο Παπαχρυσοστόμου και Γιάννο Πανταζή».

IMG_7364

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Ξεκινώντας από το αγωνιστικό τμήμα, να αναφέρω ότι η χρονιά ξεκίνησε με την επιτυχία της εισόδου στους ομίλους του UEFA Europa League. Το αναφέρω ως επιτυχία γιατί πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ρεαλισμό και στην σωστή τους διάσταση. Μπορεί η επιθυμία όλων, να ήταν η είσοδος στους ομίλους του UEFA Champions League από τους οποίους βρεθήκαμε πάρα πολύ κοντά, όμως το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να θεωρούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως δεδομένο.

Ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να μεγάλωσε αρκετά τα τελευταία χρόνια όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγύηση σε μια τέτοια επιτυχία. Το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πετύχαμε είσοδο σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης μόνο ως όνειρο θα το εκλάμβανε κάποιος πριν από 7 χρόνια. Και όμως για τον ΑΠΟΕΛ αποτελεί μια ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Αυτή η επιτυχία συνεχόμενης παρουσίας της ομάδας μας στην Ευρώπη είναι μοναδική και ιδιαίτερα ιστορικής σημασίας και  ως τέτοια πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε και να την παρουσιάζουμε.

Κάνοντας αυτή την στιγμή τον απολογισμό των ενεργειών και των αποφάσεων που έπαιξαν ρόλο στην διεκπεραίωση του καλοκαιρινού μετεγγραφικού προγραμματισμού, θέλω να αναφέρω το εξής. Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε θέσει ως αρχή μια συγκεκριμένη  στρατηγική φιλοσοφία. Ότι ο προγραμματισμός έπρεπε να διεκπεραιωθεί με εμπιστοσύνη προς  τις επιλογές του Διευθυντή Ποδοσφαίρου και του προπονητή της ομάδας και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα έπρεπε να λειτουργήσει με ελεγκτικό ρόλο κυρίως σε ότι αφορά στο οικονομικό μέρος. Ήταν μια απόφαση πολιτικής που έπρεπε να υποστηριχθεί και που τέθηκε ως αρχή στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση. Το αν το συγκεκριμένο μοντέλο θα ήταν επιτυχημένο ή όχι, δεν μπορούσε να κριθεί παρά μόνο εκ του αποτελέσματος.

Βεβαίως είναι απόλυτα φυσιολογικό και κανόνας στο ποδόσφαιρο ότι κανένας προγραμματισμός δεν μπορεί να είναι τέλειος. Δεν μπορεί να είναι επιτυχημένος σε απόλυτο βαθμό. Ο προγραμματισμός του καλοκαιριού δεν θα μπορούσε  να αποτελέσει εξαίρεση. Αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι το ποσοστό επιτυχίας του θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερο. Και αυτό φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο γενικά στην εξέλιξη της παρουσίας και του αγωνιστικού επιπέδου της ομάδας στους ευρωπαϊκούς αγώνες.  Οι πολλές αλλαγές στο ρόστερ και η ποιότητα ή καλύτερα η αγωνιστική προσφορά ορισμένων επιλογών ήταν ανασταλτικός παράγοντας για να μπορέσει η ομάδα να πετύχει την ευρωπαϊκή υπέρβαση.

Επαναλαμβάνω ενώπιον σας κάτι που είχα αναφέρει και στον πρόσφατο απολογισμό Φεβρουαρίου. Διαβλέποντας τις εξελίξεις μετά το πέρας της βασικής προετοιμασίας και με τα περιθώρια χρόνου να στενεύουν είχαμε προβεί στις ανάλογες ενέργειες έτσι ώστε να διορθωθούν κάποιες λανθασμένες επιλογές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ομάδας αλλά παράλληλα και την επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Και αναφέρομαι στις προσθήκες των Βάτερμαν και Καβενάγκι. Στο τέλος της ημέρας και εκτιμώντας σήμερα τα δεδομένα είναι πεποίθηση μας ότι οι κινήσεις αυτές βοήθησαν τον αγωνιστικό σκοπό για τον οποίο αποκτήθηκαν. Όπως επίσης και ο μετεγγραφικός σχεδιασμός Ιανουαρίου. Οι κινήσεις του χειμώνα ήταν καταλυτικές έτσι ώστε η ομάδα να ανακάμψει άμεσα και να στεφθεί στο τέλος της χρονιάς Πρωταθλήτρια για 25η φορά στην ιστορία της.

Η χρονιά έκλεισε με την κατάκτηση του πιο σημαντικού στόχου. Του τίτλου του Πρωταθλητή. Η μη διεκδίκηση του κυπέλλου με την πρόκριση στον τελικό να κρίνεται στην διαδικασία των πέναλτι πιστεύω ότι δεν μπορεί να θεωρεί ως αποτυχία. Η ομάδα ήταν παρούσα και διεκδίκησε τα πάντα μέχρι το τέλος σε ότι αφορά στις εγχώριες διοργανώσεις.

Κλείνοντας τον αγωνιστικό απολογισμό πρέπει να πω ότι η αγωνιστική έκδοση της ομάδας του 2015-2016 κρίνεται πραγματικά ως επιτυχημένη. Μπορεί να μην ξεκινήσαμε με τον ιδανικότερο τρόπο όμως αυτά τα οποία πέτυχε το αγωνιστικό τμήμα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Ο ΑΠΟΕΛ, αγαπητοί Μέτοχοι, είναι αυτή την στιγμή Πρωταθλητής για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Έχει κατακτήσει τα 7 από τα τελευταία 10 πρωταθλήματα. Είναι Πρωταθλητής Κύπρου, 5 φορές τα τελευταία 6 χρόνια.

Διανύει με βάση αυτούς τους αριθμούς την πιο πετυχημένη περίοδο στην 89χρονη ιστορία του. Θα μπορούσα να απαριθμώ για αρκετή ώρα πολλές ακόμη επιδόσεις που έχει πετύχει η φετινή ομάδα. Ακόμα και το ότι φέτος κατακτήσαμε το πρωτάθλημα με 8 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη ομάδα. Όμως όλα αυτά δεν είναι παρά στατιστικά στοιχεία. Σημασία έχει τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα και πως θα διατηρήσουμε τον ΑΠΟΕΛ στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου.

IMG_7356

Θέλω να αναφερθώ σε κάποιες ενέργειες της διοίκησης κατά την διάρκεια της χρονιάς που πιστεύω ότι έπαιξαν τον δικό τους ρόλο έτσι ώστε να βοηθήσουν την ομάδα  άμεσα αλλά να αποτελούν και μια σημαντική επένδυση  για το άμεσο μέλλον. 

α) Η πρώτη ήταν η πρόσληψη, τον περασμένο Ιανουάριο, στην θέση του Διευθυντή Ποδοσφαίρου του Τόζα Σάμπουριτς. Η παρουσία του πρόσφερε πολύτιμη βοήθεια και για αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η συνεργασία αυτή έχει ανανεωθεί.

β) Η πρόσληψη του Δρ. Νίκου Τζουρούδη ως επικεφαλής του Ιατρικού Επιτελείου. Η εξειδικευμένη τεχνογνωσία του και η μεγάλη του εμπειρία στον τομέα της Αθλητιατρικής βοήθησε αρκετά έτσι ώστε η ομάδα να μειώσει το ποσοστό τραυματισμών που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα και να υπάρχουν έτσι περισσότερες επιλογές στην διάθεση του προπονητή. Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η συνεργασία με τον Δρ. Τζουρούδη έχει ανανεωθεί για ακόμη δύο χρόνια.

γ) Σε ό,τι αφορά στο θέμα του Τιμούρ Κετσπάγια . Η απόφαση λύσης της συνεργασίας δεν ήταν εύκολη. Μετρήσαμε τα δεδομένα έχοντας ως μοναδική μας σκέψη το καλό της ομάδας και την εξυπηρέτηση του μοναδικού αγωνιστικού στόχου που μας είχε απομείνει. Συζητήσαμε με τον Τιμούρ και καταλήξαμε στο ότι θα ήταν καλύτερο και για τις δύο πλευρές να υπάρξει μια κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας μας. Εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι ήταν ορθή απόφαση σε σχέση με τα δεδομένα που είχαμε ενώπιον μας αλλά και από το γεγονός ότι η ομάδα δεν επηρεάστηκε και διεκπεραίωσε τον στόχο που είχε ενώπιον της.

IMG_7336

ΤΜΗΜΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Προχωρώ στο τμήμα Ακαδημίας. Καταρχήν θέλω να αναφέρω ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, η προσέλκυση των ντόπιων κυπριακών ταλέντων στην ακαδημία ΑΠΟΕΛ είναι μια πραγματικότητα. Οι επιτυχίες της πρώτης ομάδας έχουν βοηθήσει αρκετά σε αυτό τον τομέα όπως εξίσου έχει βοηθήσει το γεγονός ότι η ομάδα κάτω των 19 ετών του ΑΠΟΕΛ θα συμμετάσχει φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην διοργάνωση του UEFA Youth League, πιο γνωστού και ως Champions League Νέων.

Είναι επίσης γνωστό σε εσάς ότι οι ομάδες του ΑΠΟΕΛ, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σαρώσει τα πάντα σε κατακτήσεις τίτλων. Τα αποτελέσματα είναι λογικό να προσφέρουν σε όλους μας, μια στιγμιαία ικανοποίηση όμως το πρώτιστο ζητούμενο στην Ακαδημία ΑΠΟΕΛ δεν είναι μόνο η κατάκτηση Τίτλων αλλά η ταυτόχρονη παραγωγή ποδοσφαιριστών που θα μπορούν να προσφέρουν και στην πρώτη ομάδα.

Δυστυχώς πρέπει να αναφέρω ότι η διαφορά επιπέδου της πρώτης ομάδας από το αγωνιστικό επίπεδο της δεύτερης ομάδας είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό δεν είναι δική μας διάγνωση, αλλά διάγνωση των ατόμων που έχουν άμεση σχέση και τεχνογνωσία με το αντικείμενο. Παρά το γεγονός ότι έχουμε ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι οι καλύτεροι στις ηλικίες τους, χρειάζεται να βρεθεί η λύση έτσι ώστε αυτοί οι ποδοσφαιριστές που έχουν την προοπτική, να μπορέσουν να βελτιωθούν και σε κάποιους άλλους τομείς.

Αυτό που έχει συμπεριληφθεί στην στρατηγική φιλοσοφία της Διοίκησης είναι να εξαντληθούν όλα τα ενδεχόμενα έτσι ώστε αυτοί οι ποδοσφαιριστές να δοθούν δανεικοί σε άλλες ομάδες και να πάρουν ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής. Και αυτή θα είναι η προσπάθεια μας μέσα στην τρέχουσα μετεγγραφική περίοδο.

Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση πριν από ένα χρόνο είχα αναφέρει ότι ένας από τους στόχους της διοίκησης είναι να αφήσει πίσω της έργα και εγκαταστάσεις που θα αποτελούν μια σημαντική επένδυση για το μέλλον. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Ακαδημίας ΑΠΟΕΛ με φυσικό γρασίδι. Ένα έργο που για εμάς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας και σαφώς την επένδυση με την μεγαλύτερη προοπτική. Αναφέρομαι σε Στάδιο προδιαγραφών UEFA Κατηγορίας 1, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις.

Η πρώτη φάση που ήδη πλησιάζει στην ολοκλήρωση της  περιλαμβάνει γήπεδο διαστάσεων 100m X 60m όπου θα διεξάγονται οι προπονήσεις και τα παιχνίδια των αγωνιστικών ομάδων. Η δεύτερη και τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την δημιουργία κερκίδων χωρητικότητας πέραν των 1000 θέσεων που αφορά σε φιλάθλους γηπεδούχου και φιλοξενούμενης ομάδας καθώς και χώρο επισήμων. Θα περιλαμβάνει επίσης αποδυτήρια, φυσιοθεραπευτήρια, δωμάτια παγοθεραπείας, αίθουσα Doping Control και αίθουσα Διασκέψεων. Μπορούν όσοι επιθυμούν να δουν και τις φωτογραφίες εξέλιξης των έργων στην φωτογραφική σύνθεση που υπάρχει στην αίθουσα καθώς και την τελική μορφή του έργου.

IMG_7314

ΤΜΗΜΑ MARKETING-ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Στο εμπορικό τμήμα και τα θέματα Μάρκετινγκ. Πρώτα θέλω να αναφέρω κάποιες σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ευθύνης αλλά και της ανταπόδοσης προς τον κόσμο.

Φέτος τον Νοέμβριο είχαμε την επιτυχημένη διοργάνωση του Birthday Fan Day με την συμμετοχή πέραν των 4,000 φίλων της ομάδας. Του χρόνου η περίοδος γενεθλίων του ΑΠΟΕΛ θα είναι πολύ πιο έντονη. Ο ΑΠΟΕΛ θα συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής και έχουν τροχοδρομηθεί διάφορες ενέργειες έτσι ώστε να γιορτάσουμε αυτή την σημαντική ιστορική στιγμή της ομάδας μας.

Ο ΑΠΟΕΛ ενίσχυσε φέτος ιδιαίτερα τον δεσμό του με το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Μωρά Θαύματα». Η τοποθέτηση του λογοτύπου στην φανέλα έδωσε μια τεράστια προβολή στο έργο του Συνδέσμου. Αυτό έκανε εφικτό τον πρώτο μεγάλο στόχο που ήταν η αγορά ενός ειδικού μηχανήματος αξίας €50,000. Ταυτόχρονα ο ΑΠΟΕΛ δώρισε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων  2 εξειδικευμένες οθόνες αξίας €7,000 στο τμήμα παρακολούθησης και υποστήριξης των πρόωρων νεογνών.

Αυτές οι ενέργειες πρόσφεραν στον ΑΠΟΕΛ την δυνατότητα να καλεστεί και να συμμετάσχει σε ένα πάρα πολύ σημαντικό φόρουμ, το οποίο αποτελείται από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Πρόκειται για το σεμινάριο Κοινωνικής Ευθύνης και Αειφόρου Ανάπτυξης του ECA. Η σχέση του ΑΠΟΕΛ με τα «Μωρά Θαύματα» αποτέλεσε παράδειγμα και σημείο αναφοράς και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτή την διάκριση.

Φέτος είχαμε χρονικά την ευκαιρία να διοργανώσουμε και την Φιέστα του Πρωταθλητή. Πιστεύουμε ότι ήταν μια εκδήλωση που πρόσφερε ευχαρίστηση στον κόσμο και ήταν αντάξια της ιστορικής στιγμής του 4ου συνεχόμενου πρωταθλήματος και του 25ου στην ιστορία της ομάδας μας.

Σας ενημερώνω σε αυτό το σημείο ότι ο ΑΠΟΕΛ έχει έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία αθλητικού υλικού NIKE για τις επόμενες τρεις ποδοσφαιρικές περιόδους. Μέσα από αυτή την συμφωνία πέραν από την ίδια την ομάδα, οι ΑΠΟΕΛίστες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν ποιοτικό ρουχισμό και αθλητικό υλικό από μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Με την  αλλαγή χορηγού αθλητικού υλικού προχωρούμε και σε πλήρη ανακαίνιση του Orange shop στο πλαίσιο προδιαγραφών μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων ενώ αναβάθμιση θα υπάρξει και στις εγκαταστάσεις του τμήματος εισιτηρίων της ομάδας.

Άφησα τελευταίο σημείο στην αναφορά μου το θέμα των οικονομικών χορηγών της ομάδας. Να ευχαριστήσω πρώτα την εταιρεία Bet On Alfa που ήταν ένας από τους βασικούς χορηγούς της χρονιάς που ολοκληρώθηκε. Υπήρξαν και αρκετοί άλλοι υποστηρικτές και συνεργάτες που με την χορηγία υπηρεσιών και προϊόντων πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια την περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε ότι αφορά στους χορηγούς των αγωνιστικών εμφανίσεων της ομάδας μας, επιτεύχθηκε μια επωφελής συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου σε ότι αφορούσε στους αγώνες του Europa League.

Για το θέμα του κύριου χορηγού στις τοπικές διοργανώσεις. Όπως ανέφερα και τον Φεβρουάριο, δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου δεν ευνοεί την εξεύρεση χορηγών στο μέγεθος που αρμόζει σε ομάδες όπως ο ΑΠΟΕΛ. Πέρσι τον Μάιο με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΜΤΝ μετά από 8 χρόνια, έγιναν αρκετές συναντήσεις με εταιρείες εξετάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας. Όμως σε καμιά περίπτωση η πρόταση δεν ήταν στο ύψος της προσφοράς που θέσαμε ως κατώτερο όριο.

Κοιτάζοντας την πραγματικότητα και των άλλων ομάδων διαπιστώνεται το εξής φαινόμενο. 13 από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος να έχουν τον ίδιο χορηγό. Κάτι που υποδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος. Ακόμα και η διοργάνωση του πρωταθλήματος που μέχρι και πριν από δύο χρόνια ήταν χορηγημένη δεν είχε εξεύρει χορηγό και τελικά η κατάληξη είναι χορηγός να είναι ο ίδιος όπως και στις 13 από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος.

Αυτή την στιγμή τα μέλη της επιτροπής Μάρκετινγκ έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με εταιρείες εξετάζοντας το ενδεχόμενο συμφωνίας για τη νέα χρονιά έχοντας εξ’ ανάγκης αναπροσαρμόσει και το ζητούμενο από πλευράς μας. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ευτυχή κατάληξη και η ομάδα θα επωφεληθεί ενός σημαντικού ποσού από την προβολή κύριου χορηγού στην φανέλα για τη νέα περίοδο.

IMG_7305

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ OPERATIONS – TICKETING 2015

Στο επιχειρησιακό τμήμα και στο τμήμα εισιτηρίων σημειώθηκαν αρκετές νέες και σημαντικές ενέργειες

Σε ό,τι αφορά στα Εισιτήρια Διαρκείας:

-Η διατήρηση των τιμών εισιτηρίων διαρκείας στις ίδιες τιμές με την προηγούμενη χρονιά διατήρησε τον αριθμό διάθεσης τους στα ίδια επίπεδα με πέρσι αγγίζοντας τα 7,800 πακέτα. Για πρώτη φορά στο πακέτο των αγώνων συμπεριλήφθησαν δύο εντός έδρας ευρωπαϊκοί αγώνες.

-450 οικογένειες επωφελήθηκαν με ειδικές εκπτώσεις αφού για πρώτη φορά προσφέρθηκε η επιλογή των οικογενειακών πακέτων

-Η έκδοση πακέτων play off πρόσθεσε ακόμα 800 φίλους της ομάδας που εξασφάλισαν μόνιμο εισιτήριο φθάνοντας τον συνολικό αριθμό στις 8,500.

Σε ότι αφορά στην κάρτα Loyalty:

-Από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου προχωρήσαμε σε πολλαπλές ενέργειες για την επιβράβευση με βαθμούς θέτοντας ως προτεραιότητα ανταπόδοσης  την παρουσία στο γήπεδο.

-Πλήρης εφαρμογή της Loyalty Card μετά τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης αφού πλέον η κατοχή της είναι υποχρεωτική  για αγορά εισιτηρίων αγώνων του ΑΠΟΕΛ.

-Ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ στήριξε αυτή την απόφαση αφού 17,000 Loyalty Cards εκδόθηκαν από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου.

Έχουμε πλέον πάνω από 25,000 εγγεγραμμένους οπαδούς. Η εφαρμογή του Loyalty Scheme είναι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει βελτιώσει την διάθεση εισιτηρίων σε αρκετούς τομείς. Το σύστημα βαθμολόγησης θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και τη νέα χρονιά. Να αναφέρω ότι ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Αστέρας Τρίπολης έχουν ενδιαφερθεί να μάθουν τον τρόπο εφαρμογής της Loyalty Card με σκοπό να την εφαρμόσουν και αυτές.

IMG_7367

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Προχωρώ στα εταιρικά και οικονομικά ζητήματα καθώς και στην στρατηγική φιλοσοφία που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο και παραθέτουμε ενώπιον σας.

Πρόσφατα ανακοινώσαμε ότι έχουμε προχωρήσει σε πρόωρη ανανέωση της συμφωνίας του Σωματείου για  διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος από την εταιρεία. Η υφιστάμενη συμφωνία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2017 όμως έχουμε ήδη υπογράψει ανανέωση της συμφωνίας μέχρι τον Μάιο του 2022. Και αυτή η ενέργεια δείχνει έμπρακτα και την υποστήριξη προς το σωματείο αφού  έχουμε αναθεωρήσει και το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ιδανικό για τον ΑΠΟΕΛ κυρίως για την οικονομική παράμετρο θα ήταν να εξασφαλιστεί η πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Από την στιγμή που αυτό δεν επιτεύχθηκε ήμασταν αναγκασμένοι να αναθεωρήσουμε την στρατηγική μας. Ζητήθηκε από την Διεύθυνση της εταιρείας η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου πλάνου σε βάθος τριετίας έτσι ώστε ο ΑΠΟΕΛ μέχρι την αγωνιστική περίοδο 2018-19, εφαρμόζοντας στις πράξεις τις συγκεκριμένες ενέργειες  να απεξαρτηθεί όσο το δυνατό περισσότερο από την ανάγκη εισροής εσόδων που προκύπτουν από την συμμετοχή του σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Το πλάνο αυτό παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας αναφέρω τα εξής σημαντικά δεδομένα. Τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια ο προϋπολογισμός της ομάδας εξαιρουμένης της οποιασδήποτε συμμετοχής της σε ευρωπαϊκό όμιλο είναι ελλειμματικός. Οι επιτυχίες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις μας επέτρεψαν να έχουμε μια ομαλή πορεία όσο αφορά τα οικονομικά σε αυτά τα τελευταία 5 χρόνια (με εξαίρεση το 2014 όπου χρειάστηκε η συνεισφορά μετόχων για να κυλήσει ομαλά εκείνη η περίοδος).

Είναι για αυτό το λόγο που ζητήθηκε, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενες λογοδοσίες, η εκπόνηση μιας μελέτης που θα μπορέσει να αναδείξει τρόπους που θα μειωθούν τα έξοδα της εταιρείας με παράλληλη προϋπόθεση τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ομάδας σε όλα τα επίπεδα.

IMG_7347

Το στρατηγικό πλάνο αναφέρει τα εξής:

1.Θα υπάρξει μείωση του ρόστερ της πρώτης ομάδας. Φέτος ξεκινήσαμε την χρονιά με  27 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην λίστα Ά. Ήταν οι περισσότεροι από κάθε άλλη ομάδα της πρώτης κατηγορίας.

2.Ποιοτικότερη οικονομική διαχείριση του ρόστερ έτσι ώστε την περίοδο 2016-17 να μειωθεί το κόστος κατά 10% και την περίοδο 2017-18 κατά 25%.

Ενημερώνω σε αυτό το σημείο τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα έτσι ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον ο στόχος του 10%. Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο με τους συμβιβασμούς που υπήρξαν μεταξύ της εταιρείας και των ποδοσφαιριστών που αποχώρησαν. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις Νάφιου, Τσόκο και Λεάλ.

Τον Ιανουάριο έγινε η πρώτη προσθήκη για τη νέα περίοδο μετά την συμφωνία με τον Καρλίτος. Είναι μια προσθήκη όπου το ύψος του συμβολαίου κινείται στο πλαίσιο που επιθυμούμε. Για την τρέχουσα μετεγγραφική περίοδο έχουμε προχωρήσει σε ανανέωση της συνεργασίας με τον Ούρκο Πάρντο με μειωμένες απολαβές. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η συμφωνία με τον Νεκτάριο Αλεξάνδρου, ενώ έχουμε ήδη συμφωνήσει σε οικονομική αναπροσαρμογή μειωμένων απολαβών με τον Στάθη Αλωνεύτη.

3) Επενδυτική αύξηση του προϋπολογισμού της Ακαδημίας και ουσιαστική προώθηση ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα.

Με βάση τα πιο πάνω, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι για την επόμενη αγωνιστική θα γίνουν προσπάθειες για αύξηση των εσόδων κυρίως μέσω της προσπάθειας για αύξηση της προσέλευσης του κόσμου στο γήπεδο, εξεύρεσης πολλών μικρών χορηγιών τύπου barder, εξεύρεσης κύριου χορηγού και άλλων ενεργειών.

Επίσης όπως γνωρίζετε και το έχουμε αναφέρει και δημόσια, γίνονται συνεχείς προσπάθειες για εξεύρεση πόρων και εισροή κεφαλαίων μέσω επενδυτών κυρίως σε ότι αφορά στο αδιάθετο Μετοχικό Κεφάλαιο. Έχουμε αναλώσει πάρα πολύ χρόνο στο συγκεκριμένο θέμα και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα έχω ενώπιον σας κάποιες πολύ σημαντικές ανακοινώσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.

Όσο αφορά τις δαπάνες, πέραν από το πιο πάνω πλάνο που αφορά μείωση των δαπανών των παικτών κατά 10% και περεταίρω 25% για την επόμενη περίοδο (το 2017/18), έχουν γίνει και θα γίνονται προσπάθειες για περαιτέρω μείωση εξόδων χωρίς να επηρεάζεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της ομάδας.

Στόχος μας φίλοι μέτοχοι είναι να διατηρήσουμε την αγωνιστική ανταγωνιστικότητα της ομάδας για να διεκδικεί με πιθανότητες είσοδο της σε όμιλο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με παράλληλη μείωση των δαπανών σε επίπεδα που τυχών αποτυχία θα είναι σε οικονομικά διαχειρίσιμα επίπεδα.

IMG_7318

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί Μέτοχοι,

Ολοκληρώνοντας σε αυτό το σημείο, την λογοδοσία μου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, επιθυμώ να σας απευθύνω ορισμένα σημαντικά ερωτήματα. Ποιος είναι ο ΑΠΟΕΛ που θέλουμε να βλέπουμε στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον;

Είναι μια ομάδα που θα πρέπει να ρισκάρει κάθε χρόνο με την οικονομική της βιωσιμότητα ευελπιστώντας στην  είσοδο της σε ευρωπαϊκό όμιλο γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισοζύγιο μεταξύ εσόδων και εξόδων; Ή μια ομάδα που στην οικονομική της διαχείριση πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές τομές και αποφάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μειώνοντας αισθητά τα έξοδα και κυρίως το μισθολόγιο, μέσα από μειώσεις στον αριθμό των ποδοσφαιριστών και του ύψους των συμβολαίων με ότι αυτό συνεπάγεται τέτοιων αποφάσεων;

Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πολλές ομάδες απέτυχαν να δουν την πραγματικότητα και παρασύρθηκαν στην εφήμερη επιτυχία. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι η ώρα για να είμαστε συνεπείς απέναντι στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ και απέναντι στους ίδιους τους εαυτούς μας. Εμείς δεν έχουμε καμιά πρόθεση να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας ή να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός.

Είμαστε έτοιμοι να υποστούμε και να αντιμετωπίσουμε και την κριτική των πράξεων μας και την μουρμούρα και την αμφισβήτηση γιατί για το καλό του ΑΠΟΕΛ πρέπει να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο. Και εδώ είναι που χρειάζεται η υποστήριξη και η κατανόηση όλων σας. Και αυτών που βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα και όλων των ΑΠΟΕΛιστών. Το καλό του ΑΠΟΕΛ πρέπει να είναι πάνω από όλα και όλους.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».

Πρόδρομος Πετρίδης

Πρόεδρος

Εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ