aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΗ μεγάλη ατάκα του Ιβάν

Η μεγάλη ατάκα του Ιβάν

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα με την Ατλέτικο στη Μαδρίτη η κούραση αρχίζει να υποχωρεί και τη θέση της παίρνει η απόλαυση. Ενισχυτικό στοιχείο στα συναισθήματα όλων όσοι ταξίδεψαν με την αποστολή του ΑΠΟΕΛ στην πρώτη ευρωπαϊκή βραδιά σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ ήταν και το τελικό 0-0. Σχεδόν απίστευτο.

Η πρωταθλήτρια Κύπρου μόλις είχε ανέβει ένα ποδοσφαιρικό βουνό. Με μεγάλη δυσκολία, αλλά το ανέβηκε. Ούτε ο Φορλάν, ούτε ο Αγουέρο κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία της. Η πίεση που άσκησαν, ωστόσο, ήταν ανυπόφορη. Οι δέκα τελικές ήταν στο στόχο. Θυμάμαι στο λεωφορείο κατά την αποχώρηση των δημοσιογράφων προς το ξενοδοχείο, με πήραν τηλέφωνο από τον Super ΣΠΟΡ FM Ελλάδας για να σχολιάσουμε τον αγώνα.

Η έκπληξη των συναδέλφων στην Αθήνα για την ισοπαλία στο Βιθέντε ΚαλDερόν, απερίγραπτη. Μεταξύ άλλων τους είχα αναφέρει, μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία, ότι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας τερματοφύλακας τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν ο Διονύσης Χιώτης και άξιζε ο Ρεχάγκελ να του δώσει μια ευκαιρία για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότιο Αφρική.

Αυτό όμως που με εντυπωσίασε εκείνο το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου του 2009, ήταν τα τελευταία λόγια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου. «Από αύριο πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Μας περιμένει δύσκολο έργο στο πρωτάθλημα…». Σοβαρά; Κι όμως, αυτή η καταληκτική ατάκα, κρύβει μια ολόκληρη ποδοσφαιρική φιλοσοφία.

Απ’ εδώ και μπρος και αυτά τα σπουδαία παιχνίδια εντάσσονται στο καλεντάρι της ομάδας όπως όλα τα υπόλοιπα. Αμέσως έδιωξε την πίεση από την ομάδα του και που νιώθουν ως συνήθως οι κυπριακοί σύλλογοι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ανεξάρτητα από τον αντίπαλο δημιούργησε μια σχέση… ρουτίνας. Με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας αλλά από εκείνο το βράδυ και έπειτα οι ποδοσφαιριστές του δεν έδειξαν να επηρεάζονται ή να αγωνιούν ή και να αγχώνονται πριν από μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές. Τις αντιμετωπίζουν όπως όλα τα υπόλοιπα.

Αυτή η παρακαταθήκη έχει βοηθήσει -όπως φάνηκε τα επόμενα χρόνια- τους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ, να προσαρμόζονται δηλαδή στους ευρωπαϊκούς αγώνες ομαλότερα και κυρίως να διατηρούν τη συνοχή και την πίστη τους ακόμη και όταν στη διάρκειά τους προκύπτουν «φουρτούνες». Όπως για παράδειγμα μετά το 3-1 με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, όπου θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. Άντεξαν, ισοφάρισαν και μετά από δύο εβδομάδες προκρίθηκαν κιόλας. Το κέρδος τους; Δύο ακόμη παραστάσεις με την  Άντερλεχτ. Η πρώτη είναι απόψε στο ΓΣΠ με σχεδόν 20.000 καλεσμένους. Και από αύριο; Αρχίζει η προετοιμασία για τον αγώνα με την Ανόρθωση…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ