aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛ«Η Λέστερ των Βαλκανίων» και η… απάντηση στον Γιόχαν Κρόιφ

«Η Λέστερ των Βαλκανίων» και η… απάντηση στον Γιόχαν Κρόιφ

Ψάχνοντας κάποια επιπλέον στοιχεία για την Βιιτόρουλ Κωνστάντσα, την πιθανή αντίπαλο του ΑΠΟΕΛ στον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, «πέσαμε» σε ένα δημοσίευμα-αφιέρωμα της ελλαδικής ιστοσελίδας Gazzetta.gr. Αφιέρωμα το οποίο ρίχνει πολύ φως στην ιστορία της ομάδας, πέραν του ότι ιδιοκτήτης και προπονητής της είναι ο θρύλος του ρουμανικού ποδοσφαίρου Γκεόργκι Χάτζι.

Στην ρουμανική ομάδα δίνεται μεγάλη σημασία στις ακαδημίες της, και αυτό φαίνεται από τους ελάχιστους ξένους ή κοινοτικούς ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο δυναμικό της, αλλά και στο παρατσούκλι της ομάδας «τα παιδιά του Χάτζι». Επίσης η ομάδα είχε το νεαρότερο ρόστερ από τις πρωταθλήτριες της Ευρώπης της λήξασας σεζόν, με μέσο όρο ηλικίας τα 22,2 έτη. Ακολουθεί το δημοσίευμα του Gazzetta.gr…

Η Βιιτόρουλ του Γκεόργκι Χάτζι καλπάζει για το πρωτάθλημα Ρουμανίας στηριζόμενη σε ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες. Η ενσάρκωση του πλάνου δίχως ηχηρές μεταγραφές και πακτωλό χρημάτων! O Γκεόργκι Χάτζι δεν είναι απλά ο «Μαραντόνα των Καρπαθίων», αλλά και η απάντηση των Βαλκανίων στον «Ιπτάμενο Ολλανδό» Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος δεν βρίσκεται στη ζωή, αφού απεβίωσε στις 24 Μαρτίου 2017. Η επίδραση του Χάτζι ως ποδοσφαιριστής ήταν τεράστια, όμως, εξίσου σπουδαία αποδεικνύεται και η προσφορά του ως προπονητής.

Ο «Τζίκα» Χάτζι, το 2009 ίδρυσε την Βιιτόρουλ Κοστάντσα. Ως ιδιοκτήτης, αλλά και πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου είχε αποκαλύψει τα σχέδια του δημιουργώντας και την ακαδημία «Γκεόργκι Χάτζι», μία από τις μεγαλύτερες στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Χάτζι πήγε κόντρα στο ρεύμα των πολυδάπανων μετεγγραφών και των ηχηρών ονομάτων δίνοντας έμφαση στα ταλέντα του ρουμανικού ποδοσφαίρου. Αφού κατάφερε να συγκεντρώσει στις ακαδημίες της ομάδας την αφρόκρεμα του ρουμανικού ποδοσφαίρου σε μικρές ηλικίες δεσμεύθηκε πως θα στελεχώσει την Βιιτόρουλ Κοστάντσα αποκλειστικά με νεαρούς ποδοσφαιριστές προκειμένου να ανελιχθούν μέσα από τον σύλλογο.

Το μεγαλόπνοο πλάνο του κορυφαίου Ρουμάνου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, προέβλεπε πως σε βάθος χρόνο η ομάδα του θα μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα Ρουμανίας. Πράγματι, εφτά χρόνια μετά η Βιιτόρουλ Κοστάντσα διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο, ούσα στην κορυφή της βαθμολογίας πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Σε εφτά τα εφτά χρόνια η «ακαδημία Γκεόργκι Χάτζι» κατέκτησε 17 τίτλους από τους 51 που θα μπορούσε να διεκδικήσει σε διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη Ρουμανία. Παράλληλα τροφοδοτεί ποδοσφαιριστές σε όλα τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως η Βιιτόρουλ Κοστάντσα βρίσκεται ήδη στα πλέι-οφ του UEFA Youth League.

«Ήταν μια πολύ καλή χρονιά για μας. Είμαστε χαρούμενοι, είναι εμφανής η πρόοδος που έχουμε πραγματοποιήσει. Κλείσαμε έναν κύκλο εφτά ετών και πλέον ανεβάζουμε ακόμη ψηλότερα τον πήχη. Θέλουμε περισσότερα, θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ στην ταχύτητα στο παιχνίδι, αλλά και στην ομαδικότητα. Με υπομονή θα κατακτήσουμε τίτλους σε επίπεδο ανδρών. Η ακαδημία ακόμη αναδεικνύει παίκτες που έχουν πνεύμα νικητή», τόνισε πριν από καιρό, ο άλλοτε σταρ των Μπαρσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης προσθέτοντας:

«Ξεκίνησα αυτό το πρότζεκτ με την λογική πως κάθε παιδί αξίζει μία ευκαιρία και πως πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να δείξουν το ταλέντο τους. Εννοώ πως η υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, καλοί προπονητές και μπάτζετ. Επικεντρώσαμε τις προσπάθειες μας στις ηλικίες από 7 μέχρι 14 ετών ανακαλύπτοντας ταλέντα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη ομάδα της Βιτορούλ, μόλις ένας ποδοσφαιριστής είναι άνω των 30 ετών. Πρόκειται για τον μπακ Σορίν Ραντόι. Ο γκολκίπερ Ριμνιτσεάνου είναι 27, ενώ στην πλειονότητα τους οι ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν το ρόστερ της ομάδας κυμαίνονται από 17 μέχρι 24 ετών. Ο Γάλλος μπακ Μπολί, ο Ισπανός χαφ Λόπεθ και ο Λιβεριανός επιθετικός Νίμλι, πλαισιώνουν τους Ρουμάνους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Στόχος της Βιτορούλ είναι να μην ενδώσει στις «σειρήνες» διατηρώντας τα αστέρια της. Η επίδοξη «Λέστερ των Βαλκανίων» ξεκίνησε να γράφει ιστορία…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ