aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΗ καλύτερη… μετεγγραφή!

Η καλύτερη… μετεγγραφή!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Δεν έγινε γνωστό ποια ήταν η προσφορά του Παναθηναϊκού ή τέλος πάντων ποιες άλλες προτάσεις είχε ενώπιόν του. Και εδώ που τα λέμε, δεν έχει σημασία. Το σίγουρο είναι πως ο Ούρκο Πάρντο αποτελεί εδώ και πέντε χρόνια λίρα εκατό για τον ΑΠΟΕΛ, καταγράφοντας στο ενεργητικό του δεκάδες σωτήριες επεμβάσεις.

Από τους βασικούς συντελεστές των εντός και εκτός συνόρων επιτυχιών… Και άλλο τόσο σίγουρο είναι και πως, επισήμως από χθες, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εστία του Θρύλου για άλλα δύο χρόνια, με προοπτική ανανέωσης για άλλον ένα χρόνο!

Δηλαδή, το ενδεχόμενο να ολοκληρώσει την καριέρα του στην ομάδα που γεύτηκε τις πιο δυνατές συγκινήσεις είναι ορατό. Κάτι που προφανώς ήθελε και ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του, δηλώνοντας άπαντες πλήρως ευχαριστημένοι.

Πρόκειται αναμφίβολα για τον άνθρωπο στον οποίο χρωστάνε πάρα πολλά οι συμπαίκτες του τα τελευταία χρόνια, αφού με τις εξαιρετικές του αποκρούσεις έσωσε μπόλικους βαθμούς, διατηρώντας εν τέλει τους γαλαζοκίτρινους στον δρόμο των επιτυχιών.

Ο «φύλακας-άγγελος» του ΑΠΟΕΛ. Και πολύ περισσότερο είναι από τους λίγους πορτιέρο που έχουν την ευχέρεια να καθοδηγούν με μαεστρία την αμυντική γραμμή, ενεργώντας κατά κάποιο τρόπο ως έξτρα κόουτς κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων.

Σταθερή αξία, εμπνέει σεβασμό. Είναι απόλυτος επαγγελματίας, δείχνει σοβαρότητα και ξέρει πολύ καλά τη θέση του. Διακρίνεται για την ομαδικότητά του, είναι συνεργάσιμος, πολύ ουσιαστικός και υπομονετικός. Γιατί, όταν ήλθε στον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2011, αποτέλεσε για ένα διάστημα αλλαγή του (σταθερότατου τότε) Διονύση Χιώτη.

Εξαιρετική αντίληψη, ικανός με την μπάλα στα πόδια, προσδίδει ασφάλεια και ηρεμία. Όλοι αυτοί είναι (μερικοί!) από τους λόγους που τον κατατάσσουν στους σπουδαιότερους τερματοφύλακες που κατηφόρισαν στη χώρα μας. Σαν την αράχνη, πλέκει ιστό, απλώνει τα χέρια του (χερούκλες για να ακριβολογούμε) και όλα ως συνήθως τελειώνουν.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε επί ώρες για τον «γίγαντα», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι είναι η αλήθεια ότι τράβηξαν μιαν αγωνία όταν το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του έπαιρνε τη μια παράταση μετά την άλλη. Ο εκ των αρχηγών της ομάδας, λοιπόν, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στην εστία, σκορπώντας τον ενθουσιασμό και δικαίως, με βάση τα πεπραγμένα του, χαρακτηρίζεται ήδη από πολλούς πως η πιο καλή «μετεγγραφή» του καλοκαιριού.

pardoΤΟ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΤΟ 1.500.000 ΕΥΡΩ

Η 15η Μαΐου 2016 ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τον Πάρντο. Στο τελευταίο παιχνίδι της λήξασας αγωνιστικής περιόδου απέναντι στην Ανόρθωση, κατέγραψε την 112η συμμετοχή του σε ματς πρωταθλήματος, ξεπερνώντας έτσι το ιστορικό που κατείχε ο Διονύσης Χιώτης από πλευράς ξένων πορτιέρο στον σύλλογο της Λευκωσίας.

Βρήκε εν ολίγοις την ποδοσφαιρική του Ιθάκη ο έμπειρος τερματοφύλακας, ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στην ακαδημία της Άντερλεχτ σε ηλικία 5 ετών. Το 1999 εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Μπαρσελόνα και απέκτησε ισπανικό διαβατήριο. Το 2005 παραχωρήθηκε δανεικός στην Καρταγκένα και έναν χρόνο αργότερα στη Σεμπάντελ.

Το 2007 ο Ηρακλής τον έκανε δικό του, καταγράφοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις. Την επόμενη σεζόν, η Ραπίντ Βουκουρεστίου δαπάνησε κοντά στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ και τον άρπαξε μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού Πειραιώς. Το πέρασμά του, όμως, από τη Ρουμανία δεν ήταν και το καλύτερο. Το καλοκαίρι του 2009, ο Ολυμπιακός τον απέκτησε και μετά από δύο χρόνια μετακόμισε στον ΑΠΟΕΛ.

pardoΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

8 Όσες και οι κίτρινες κάρτες που δέχθηκε στον ΑΠΟΕΛ. Επτά σε αγώνες πρωταθλήματος και μία στην Ευρώπη. Το ΑΠΟΕΛ – Μπορντό (2-1) είναι το εκτός συνόρων παιχνίδι που κιτρινίστηκε. Διεξήχθη στις 7 Νοεμβρίου 2013 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

1 Αποβλήθηκε μόλις μία φορά. Και αυτή εντοπίζεται στις 3 Μαρτίου 2013 και δη στο εκτός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος με αντίπαλο την ΑΕΚ, που βρήκε τον ΑΠΟΕΛ να παίρνει τη νίκη με 1-0 (Μπέκμαν 75΄). Είδε την κόκκινη κάρτα καθώς βγήκε εκτός εστίας και έδιωξε την μπάλα με το χέρι πριν ο Πάλιτς, που ήταν μόνος… δοκιμάσει να σκοράρει.

145 Τα συνολικά παιχνίδια που κατέγραψε έως τώρα στην ομάδα. Συγκεκριμένα, μετρά 112 στο πρωτάθλημα (10.042 λεπτά), 23 στην Ευρώπη (2.108 λεπτά) και 10 στο κύπελλο (865 λεπτά). «Είναι ήδη ο ξένος τερματοφύλακας με τις περισσότερες συμμετοχές στο κυπριακό πρωτάθλημα για την ομάδα μας», σημειωνόταν εξάλλου στη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΠΟΕΛ.

7 Όσα και τα τρόπαια που σήκωσε στον ΑΠΟΕΛ. Ο Πάρντο πανηγύρισε την κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων (2013, 2014, 2015, 2016), δύο κυπέλλων (2014,2015) και μίας Ασπίδας (2013).

pardo1

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ