aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΗ ιστορία του «πουλέν» του Ουζουνίδη: Από την... Ουγκάντα μέχρι τον ΑΠΟΕΛ!

Η ιστορία του «πουλέν» του Ουζουνίδη: Από την… Ουγκάντα μέχρι τον ΑΠΟΕΛ!

Άλλον ένα ποδοσφαιριστή από Ελλάδα μεριά, μετά τον νεαρό Κώστα Αποστολάκη, ενέταξε στο ρόστερ του ο ΑΠΟΕΛ για τη νέα σεζόν. Πρόκειται για τον Βίκτωρα Κλωναρίδη, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του προπονητής των «γαλαζοκιτρίνων» Μαρίνου Ουζουνίδη, καθώς οι δυο τους συνεργάστηκαν εξαιρετικά στο παρελθόν τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στην ΑΕΚ Αθηνών. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι ο 28χρονος Βελγο-ελλαδίτης επιθετικός είναι το «πουλέν» του Εβρίτη τεχνικού, του ανθρώπου που τον «απογείωσε» ψυχολογικά, του βρήκε ρόλο αρχικά στον Παναθηναϊκό, ενώ ένα χρόνο μετά τον «ανέστησε» στην ΑΕΚ.

Έτσι εξηγούνται, εξάλλου, και οι δηλώσεις προ δύο ετών του «Κλώνα» για τον νυν προπονητή του ΑΠΟΕΛ. «Με τον κύριο Ουζουνίδη όλα έχουν αλλάξει. Όμως έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τη θέση στην οποία πλέον παίζω. Νιώθω καλά, νιώθω άνετα σ’ αυτή τη θέση και πιστεύω πως εν πολλοίς αυτή η αλλαγή έχει να κάνει και με την θέση στην οποία πλέον αγωνίζομαι . Για μένα είναι ένας πολύ καλός προπονητής, που βλέπει πάντα σε ποια θέση μπορεί να αποδώσει καλύτερα ένας ποδοσφαιριστής. Είναι εξαιρετικός στο να μπορεί να “διαβάσει”, ποια θέση και ποιος ρόλος μέσα στο γήπεδο, ταιριάζει στο στιλ και στον χαρακτήρα κάθε παίκτη. Και αυτό βοηθάει πολύ. Επίσης είναι ένας καταπληκτικός χαρακτήρας και αυτός βοηθά όλους τους ποδοσφαιριστές».

Ποιος είναι όμως, αλήθεια ο Βίκτωρας Κλωναρίδης; Η ζωή του πάντως θα μπορούσε να είχε γίνει και βιβλίο, ενώ η απίστευτη ιστορία του έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αποδεικνύει ότι η τύχη, το ταλέντο και η δίψα για διάκριση αποτελούν τον σίγουρο συνδυασμό για την επιτυχία. Ο «Κλώνα» γεννήθηκε στο Βέλγιο, στην πόλη Σενάιγκ. Σε ηλικία μόλις πέντε μηνών βρέθηκε στην Ουγκάντα, όπου μετανάστευσε η οικογένειά του για επαγγελματικούς λόγους. Ο μικρός ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο, όμως η ευκαιρίες εκεί ήταν λίγες. Την Ελλάδα τη σκεφτόταν, αφού εδώ ζούσε μια θεία του. Δεν γνώριζε πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τηλεφώνησε μόνος του στην ΑΕΚ και στον Παναθηναϊκό για να δοκιμαστεί και η Ένωση ήταν η πρώτη που του απάντησε. Αυτό ήταν. Δεν το σκέφτηκε πολύ. Έτσι άρχισε να παίζει στις ακαδημίες της ΑΕΚ, αφού πρώτα διέκρινε το ταλέντο του ο Τόνι Σαβέβσκι, ο οποίος τον είδε να αγωνίζεται σε κάποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο σε ηλικία 16 ετών και εντυπωσιάστηκε.

Ωστόσο, εκείνος που μεταμόρφωσε τον Κλωναρίδη και τον έκανε παίκτη επιπέδου ήταν ο Νίκος Κωστένογλου. Η επίδραση του πρώην τεχνικού της ΑΕΚ στην εξέλιξη του Κλωναρίδη υπήρξε καταλυτική. Ο «Κωστέ» ήταν αυτός που του άλλαξε θέση και από κεντρικό χαφ, που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά από τον Μανόλο Χιμένεθ που τον είχε προωθήσει στην α’ ομάδα το 2010. Τον μετέτρεψε σε μεσοεπιθετικό που κινείται στον χώρο. Ο Κωστένογλου πίστευε πολύ στον μικρό και προσπάθησε να κάνει πολύ προσεκτική διαχείριση της καριέρας του. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο και η πίστη προς τον Θεό, για τον λόγο έχει και ένα θρησκευτικό τατουάζ, ενώ φοράει το νούμερο 77 σε ένδειξη πίστης. Παιδί της οικογένειας. Τα πρώτα του γκολ ήταν πάντα αφιερωμένα στην μητέρα του, ενώ ο παππούς του ήταν σε όλες τις προπονήσεις στην Ακαδημία. Είναι οπαδός της Αρσεναλ και ονειρεύεται κάποια στιγμή να φορέσει τη φανέλα της.

Το καλοκαίρι του 2012 έκανε το βήμα στην καριέρα του με την μετεγγραφή στη Λιλ έναντι 800 χιλιάδων ευρώ, όμως ο προπονητής της γαλλικής ομάδας δεν τον υπολόγιζε… Έπαιξε μόλις σε πέντε ματς και τον Ιανουάριο δόθηκε δανεικός στη βελγική Μουσκρόν, ομάδα Β’ κατηγορίας. Το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στη Λιλ και έκανε προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα. Τελικά, η γαλλική ομάδα τον άφησε ελεύθερο κι αυτός επέστρεψε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, με τον οποίο στις 2 Σεπτεμβρίου του 2013 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο. Μια κίνηση που, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε 100% σωστή για τον ίδιο, αφού προσαρμόστηκε με το «καλημέρα» στο «τριφύλλι». Τον Αύγουστο του 2016 θέλησε να δοκιμάσει ξανά τη τύχη του στη Γαλλία και πωλήθηκε στη Λανς έναντι 300 χιλιάδων ευρώ. Με τη γαλλική ομάδα, που τότε αγωνιζόταν στη Λιγκ 2, έκανε καλή αρχή, όμως μετά παραγκωνίστηκε κι έτσι έξι μήνες μετά επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, με τη μορφή δανεισμού μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εκείνη την περίοδο ήταν που συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Τελικά, επέστρεψε στη Λανς και με 200 χιλιάδες ευρώ τον αγόρασε η ΑΕΚ που επέστρεψε από τη Γ’ Εθνική στην Α’, όμως δεν έτυχε της εμπιστοσύνης του Μανόλο Χιμένεθ. Όταν ο Ανδαλουσιανός τεχνικός αποχώρησε, τον διαδέχθηκε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε κι αυτός με τη σειρά του δικαιώθηκε. Μέχρι πρόσφατα, ο «Κλώνα» ήταν στους «κιτρινόμαυρους», ο οποίος αποφάσισε πλέον να συνεχίσει την καριέρα του στον ΑΠΟΕΛ.

Όσοι γνωρίζουν τον Κλωναρίδη έχουν να πουν για ένα παιδί αρκετά χαμηλών τόνων εκτός γηπέδων, ενώ παρά το γεγονός ότι πλέον καταλαβαίνει ελληνικά, σπάνια θα τα μιλήσει. Έχει βελγική υπηκοότητα στο παρελθόν δήλωνε ότι ποτέ δεν έχει αιτηθεί της ελληνικής ιθαγένειας. «Ελπίζω να αγωνιστώ με τους Κόκκινους Διαβόλους (Εθνική Βελγίου). Θέλω οι φίλαθλοι να γνωρίζουν πως εκτός του Μιραλάς, ένας ακόμη Βέλγος αγωνίζεται στην Ελλάδα». Τα χρόνια πέρασαν, τα δεδομένα άλλαξαν και ο Κλωναρίδης κίνησε της διαδικασίες για την εξασφάλιση της ελληνικής υπηκοότητας δηλώνοντας μάλιστα πως όνειρό του είναι να παίξει στην Εθνική Ελλάδας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ