aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΗ επίθεση δίνει ελπίδες, η άμυνα κτίζει ανατροπές

Η επίθεση δίνει ελπίδες, η άμυνα κτίζει ανατροπές

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Ψηλά, πολύ ψηλά συνεχίζει να κρατά ο ΑΠΟΕΛ το ευρωπαϊκό του κύρος μετά το αποτέλεσμα στο «Σαν Μαμές». Πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα, να παίζεται η πρόκριση για τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ στον επαναληπτικό της Λευκωσίας. Μόνο η σύγκριση μεγεθών και επιπέδου με την οικοδέσποινα της πρώτης αναμέτρησης, ζαλίζει.

Όταν σφυρίξει για τελευταία φορά ο διαιτητής, δεν έχει πλέον καμιά σημασία το ποσοστό κατοχής της μπάλας ή ο αριθμός των ευκαιριών. Μετρά μόνο το τελικό σκορ, άρα και η ικανότητα των γαλαζοκιτρίνων να κυνηγήσουν τη μεγάλη έκπληξη στη διοργάνωση. Διότι δεν περιόρισαν τη ζημιά στο 3-2 από κάποια συγκυρία αλλά γιατί έδειξαν τα κότσια τους στην επίθεση.

Σημείωσαν δύο τέρματα εξαίσια σε δημιουργία και εκτέλεση, που χαίρεσαι να τα βλέπεις και να τα ξαναβλέπεις. Είχαν δοκάρι, μπορούσαν να πάρουν πέναλτι και γενικά απέδειξαν, όσες φορές τα έβαλαν με τους Βάσκους αμυνόμενους, πως έχουν την εκρηκτικότητα, τους αυτοματισμούς, την εμπειρία και το θράσος για να τους κάνουν τη ζημιά.

Οι γηπεδούχοι, αν και γνώριζαν πως ο εκπρόσωπος της Κύπρου νίκησε κόσμο και κοσμάκη στον πρότερο ευρωπαϊκό του βίο, προφανώς δεν πίστευαν πως θα είναι τόσο ικανός για να τα βάλει μαζί τους. Γι’ αυτό και ο Βαλβέρδε εμπιστεύτηκε στην αμυντική του τετράδα τη διαφύλαξη του μηδέν παθητικό. Και δεν δικαιώθηκε. Ο Εφραίμ, ο Γιαννιώτας και όσοι άλλοι συμπαίκτες τους ανέβαιναν, είτε οργανωμένα είτε με αντεπιθέσεις, τους απέδειξαν πως δεν είναι επιθετικοί που μπορούν να υποτιμηθούν.

Η επιθετική ποιότητα της ομάδας του Κρίστιανσεν θα είναι το ατού της και στο ΓΣΠ. Έχω επίσης την άποψη πως στο ερώτημα, αν μπορεί να ρίξει νοκ άουτ την Αθλέτικ, την απάντηση θα κληθεί να τη δώσει η άμυνα. Όσο ψυχωμένη κι αν ήταν προχθές η προσπάθεια της γαλαζοκίτρινης ενδεκάδας να προβάλει αντίσταση, δεν ήταν αρκετή.

Ο Αντούριθ και η παρέα του, λες και είχαν από μια μπάλα κολλημένη στο πόδι τους, ξεδίπλωσαν ταχύτητα και αυτοματισμούς, έφτιαξαν αρκετές φάσεις και αξιοποίησαν τις τρεις. Σε κάποιες τελικές τους προσπάθειες στάθηκαν άτυχοι, σε άλλες τυχεροί (στο αυτογκόλ και στο λάθος του Γιαμπερέ), όμως συνολικά έδειξαν ότι αυτός είναι ο τομέας της υπεροχής τους.

Σίγουρα, δεν μπορούν να γίνουν θαύματα μέσα σε μια εβδομάδα. Πολύ δύσκολη θα είναι η αποστολή του ΑΠΟΕΛ και στο δεύτερο ραντεβού με την Μπιλμπάο, η οποία εξακολουθεί να είναι το φαβορί για την πρόκριση. Ο εκπρόσωπος της Κύπρου όμως θα το παλέψει, ειδικά αν παρουσιαστεί πιο αποτελεσματικός ανασταλτικά. Αν τα καταφέρει θα κάνει και πάλι πάταγο στην Ευρώπη. Αν όχι, θα αποχωρήσει αξιοπρεπώς και με χειροκρότημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ