aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΗ διαχείριση και η εξέλιξη του ρόστερ

Η διαχείριση και η εξέλιξη του ρόστερ

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Από τον μήνα που διανύουμε, τώρα δηλαδή που θα αρχίσουν να «πλακώνουν» για τα καλά τα απανωτά παιχνίδια, ο Τόμας Κρίστιανσεν θα κληθεί να κερδίσει άλλο ένα και βαρυσήμαντο στοίχημα.

Τι εννοούμε; Ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ επιβάλλεται να κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ρόστερ, κάτι που απαιτεί τον εντατικό έλεγχο των ποδοσφαιριστών, πολύ προσεκτικές παρεμβάσεις στη δόμηση της ενδεκάδας ώστε το σύνολο να παίρνει το ζητούμενο και παραλλήλως να εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Δανός έχει για πρώτη φορά στην προπονητική καριέρα του να διαχειριστεί ένα αριθμητικά μεγάλο ρόστερ, οπότε από την καταλληλότερη διαχείρισή του θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η πορεία της ομάδας στη συνέχεια της χρονιάς. Γιατί παίκτες υπάρχουν σε όλες τις θέσεις, τρεις και τέσσερις για κάθε «πόστο», με μοναδική εξαίρεση τη γραμμή κρούσης όπου υπάρχουν όλες και όλες μονάχα δύο λύσεις (Σωτηρίου, Ντε Καμάργκο), κάτι που δημιουργεί ανασφάλειες.

Οι σωστές επιλογές προσώπων ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε αγώνα σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ισορροπιών στα αποδυτήρια, θα αποτελούν εν τέλει τη συνταγή της επιτυχίας. Αν αυτό δεν το είχε πράξει ο Κρίστιανσεν κατά τη διετή παρουσία του στον πάγκο της ΑΕΚ (για διάφορους λόγους), στον ΑΠΟΕΛ θα κληθεί από εδώ και πέρα να το κάνει και εννοείται ότι θα κριθεί αναλόγως.

Το ροτέισιον θα αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Γιατί οι Καρλάο, Μιλάνοφ, Μοράις, Γιαννιώτας και Σωτηρίου για παράδειγμα δεν μπορούν να αγωνίζονται ανελλιπώς. Θα έλθει η στιγμή που θα… κλατάρουν. Και τα παραδείγματα προηγούμενων σεζόν είναι ενδεικτικά και ασφαλώς προειδοποιούν, ιδιαιτέρως το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος.

Ο Κρίστιανσεν άρχισε να απορροφά την πίεση με το «καλημέρα» (βλέπε για παράδειγμα την κριτική για τη μη αξιοποίηση του Αλωνεύτη και τις περίπου ίδιες αλλαγές σε κάθε ματς) και στη συνέχεια δεν θα υπάρχει απλά η κουβέντα για το ποιοι θα είναι οι παίκτες που θα αποτελούν το αρχικό σχήμα, αλλά και για το ποιοι θα συμπεριλαμβάνονται στην αποστολή για κάθε παιχνίδι. Ο συναγωνισμός είναι μεγάλος και οι ισορροπίες λεπτές.

Ο Δανός είναι ένας προπονητής άπειρος που καλείται να διαχειριστεί ένα ρόστερ γεμάτο και είναι λογικό να πάρει αποφάσεις που αρέσουν ή δεν αρέσουν. Το θέμα είναι, όμως, να βρει τη χρυσή φόρμουλα διατήρησης όλων των παικτών στην τσίτα και πρωτίστως την ομάδα σε πορεία υλοποίησης των στόχων της.

Γιατί το πρωτάθλημα θα είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό και αρκετές ομάδες θέλουν να αφαιρέσουν το στέμμα του πρωταθλητή από τον Θρύλο. Στις πλείστες θέσεις η τεχνική ηγεσία δεν έχει δυο αλλά τρεις παίκτες για να επιλέξει. Οπότε οι ορθές επιλογές, όπως και η ενδεδειγμένη τακτική, θα φέρουν και τα θετικά αποτελέσματα, ισχυροποιώντας παραλλήλως και τον ίδιο στον πάγκο του συλλόγου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ