aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΗ «άσπρη βούλα» συναρπάζει και διχάζει

Η «άσπρη βούλα» συναρπάζει και διχάζει

Τις προάλλες ήταν η Ομόνοια με ήρωα τον Φαμπιάνο, την περασμένη Πέμπτη ο ΑΠΟΕΛ με ήρωα τον Μιγκέλ Σίλβα. Το πέναλτι συναρπάζει και διχάζει. Κι η όλη διαδικασία που δίνει ένα (ολόκληρο) εισιτήριο για την επόμενη φάση των ευρωκυπέλλων, εκτοξεύει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στο πέναλτι ο τερματοφύλακας δεν έχει τίποτα να χάσει. Και μάλλον έχουν δίκαιο. Αν τους πιστέψουμε, την ώρα της εκτέλεσης, ένα τόνο ζύγιζαν τα πόδια του Τζόρντι Γκόμεθ, του Λέτσιακς, του Γένσεν και του Αλ Τάαμαρι κι όχι των πορτιέρο του Ερυθρού Αστέρα και της Ζρίνσκι αντίστοιχα.

Ένα ρεπορτάζ του ΑΠΕ για τα πέναλτι ήρθε γάντι στο θέμα των ημερών για τους «αιώνιους» της Λευκωσίας. Σταχυολογώντας κάποια σημεία μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα την ψυχοσύνθεση του τερματοφύλακα, αλλά και του παίκτη που εκτελεί πέναλτι. Θέλει δουλειά το πέναλτι; Στη σύγχρονη εποχή, που όλα κρίνονται στη λεπτομέρεια, όλα μετρούν.

Ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ για παράδειγμα, ο Μιγκέλ Σίλβα, μετά την πρόκριση της ομάδας του έσπευσε να δηλώσει: «Είχαμε μελετήσει 2-3 παίκτες και είδαμε πως χτυπούν τα πέναλτι. Ήταν μια καλή αναφορά για μας για να δουλέψουμε».

Επίσης, πολλοί -δικαίως- αποθέωσαν τον προπονητή τερματοφυλάκων της Ομόνοιας, Ανδρέα Λουγκρίδη για την πολύ καλή δουλειά που έκανε κι ο Φαμπιάνο έπιασε δύο πέναλτι κόντρα στους Σέρβους. Όταν κάποια στιγμή, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιράνθρωπους όλων των εποχών, ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ, σχολίασε το πέναλτι, έγραψε: «Η διαφορά στο τέλος, αφορά στον βαθμό του ενθουσιασμού και της κόπωσης. Ειλικρινά, κανείς δεν μπορεί να προσποιείται ότι προετοιμάζεται γι’ αυτό. Η εξάσκηση στα πέναλτι κατά την διάρκεια της εβδομάδας είναι απλώς άσκοπη. Το πέναλτι είναι η μόνη ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή που δεν… είναι ποδόσφαιρο»!

Με τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» διαφώνησε δημοσίως ο Πασκάλ Γκρομπουά, εξειδικευμένος προπονητής στα ελεύθερα λακτίσματα. «Για να σκοράρεις πέναλτι, απλά πρέπει να το επαναλαμβάνεις στην προπόνηση. Μπορείς να έχεις προτιμήσεις, να διαθέτεις τεχνική κατάρτιση, αλλά η αυτοπεποίθηση προκύπτει απαραίτητα μέσω της προπόνησης. Επομένως, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο καθημερινά για να δουλεύεις στα πέναλτι. Όταν λέω καθημερινά, δεν είναι απαραίτητα κάθε ημέρα, αλλά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για 15 λεπτά», επισημαίνει ο 57χρονο Γάλλος προπονητής, ο οποίος ανήκει στο τεχνικό επιτελείο της Παρί Σεν Ζερμέν και προσθέτει: «Το κλειδί είναι η προπόνηση και η ανάπτυξη. Επειδή αυτό θα δώσει στον παίκτη αυτοπεποίθηση. Όπως έκανε ο Γιάγια Τουρέ, ο οποίος ευστόχησε και στα 11 πέναλτι που εκτέλεσε ως παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, επιλέγοντας μία πλευρά και επιμένοντας σ’ αυτήν».

Προχθές, στην εκπομπή του Active 107,4%102,5, ο «θρύλος του ΑΠΟΕΛ, Γιάννος Ιωάννου, ο «μίστερ γκολ», μας εκμυστηρεύθηκε το δικό του «εφιάλτη». Από τα 16 μέχρι τα 20 του χρόνια, ήταν ο εκτελεστής των πέναλτι και δεν είχε χάσει ούτε ένα! Μετά τα 20 κάθε χρόνο «έπρεπε» να χάσει τουλάχιστον ένα πέναλτι! «Λόγω ενοχλήσεων που είχα συχνά, όλη την εβδομάδα κτυπούσα πέναλτι και με τα δύο πόδια. Στο ματς, όταν  πήγαινα να εκτελέσω, δεν ήξερα με ποιο πόδι να κτυπήσω. Εγώ ήμουν ειδική περίπτωση», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική κι εκπληκτική αν προσμετρήσεις τι βλέπει, αλλά δεν ξέρει ο οπαδός στην κερκίδα και στον καναπέ του. Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρείας στατιστικής «InStat», ένας παίκτης έχει πιθανότητα 23,58% να χάσει ένα πέναλτι μετά από μια πρώτη αποτυχία. Ένα ποσοστό που αυξάνεται σε 25,07% μετά από δύο διαδοχικές αποτυχίες και σε 36,36% μετά από τρεις διαδοχικές αποτυχίες. Όπως συνέβη με τον… εφιάλτη που έζησε ο Αργεντινός, Μάρτιν Παλέρμο, ο οποίος αστόχησε σε τρία διαδοχικά πέναλτι στον ίδιο (!) αγώνα με αντίπαλο την Κολομβία, τον Ιούλιο του 1999.

Το αντίστροφο ισχύει, όταν ένας παίκτης καταφέρνει να έχει διαδοχικές επιτυχίες από την «άσπρη βούλα». Οι παίκτες που ευστοχούν σε τουλάχιστον 10 συνεχόμενα πέναλτι, έχουν 79,02% για να σκοράρουν την επόμενη φορά. Η καταπολέμηση ενός ψυχολογικού μπλοκαρίσματος μετά από μία ή περισσότερες αποτυχίες, δεν είναι καθόλου εύκολη, ειδικά επειδή μερικές φορές η προπόνηση δεν είναι αρκετή. Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο να αναπαραχθεί το 100% των πραγματικών συνθηκών πίεσης που δημιουργούνται από ένα πέναλτι κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Οι καλύτεροι «εκτελεστές» έχουν πάντα την ίδια ρουτίνα. Η μπάλα τοποθετημένη σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ο ίδιος αριθμός βημάτων, η ίδια θέση και φορά του σώματος, η ίδια πορεία προς την μπάλα. Με λίγα λόγια, η ίδια γλώσσα του σώματος…

Τι συμβαίνει όμως, όταν ο «εκτελεστής» είναι παγκοσμίου φήμης ή ο καλύτερος παίκτης της ομάδας; Όσο κι εάν φαίνεται περίεργο, αυτές οι συνθήκες, δεν συνεπάγονται απόλυτη επιτυχία. Λόγου χάρη, ο Λιονέλ Μέσι έχει ευστοχήσει στο 77,69% των πέναλτι που έχει αναλάβει, δηλαδή βρίσκεται λίγο πάνω από τον μέσο όρο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχασε 27 πέναλτι στην καριέρα του, έχει βελτιωθεί σημαντικά σε αυτόν τον τομέα και το ποσοστό του φθάνει στο 83,13%, ενώ είναι περίφημες οι αποτυχίες από τα 11 βήματα του Ντιέγκο Μαραντόνα και του Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα της «InStat», οι παίκτες που κάνουν πέντε βήματα πριν από την εκτέλεση του πέναλτι, έχουν 31,38% πιθανότητες να αποτύχουν, σε σύγκριση με μόλις 22,37% για εκείνους που κάνουν περισσότερα από πέντε βήματα και 26,54% για όσους κάνουν μόνο τέσσερα βήματα πριν φθάσουν στην μπάλα. Επίσης, παίκτες που κοιτάζουν τον τερματοφύλακα πριν εκτελέσουν, έχουν 75,96% πιθανότητα να σκοράρουν, έναντι 69,25% εκείνων που κοιτάζουν μόνο την μπάλα.

Ο Γκέιρ Γιόρντετ, καθηγητής στη Νορβηγική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολλές μελέτες σχετικά με τα πέναλτι, λέει: «Η συμβουλή μου είναι απλώς, να βεβαιωθεί ότι δεν βιάζεται. Να παίρνει μια βαθιά ανάσα πριν πάει προς την μπάλα». Ένας από τους πλέον ειδικούς στις εκτελέσεις πέναλτι, ήταν και ο Ματ Λε Τισιέ. Αναφερόμενος στην «εσχάτη των ποινών», ο 51χρονος σήμερα Άγγλος πρώην επιθετικός, ο οποίος σκόραρε 47 φορές σε 48 εκτελέσεις πέναλτι για την Σαουθάμπτον, τόνισε: «Ως δεξιοπόδαρος, η πρωταρχική μου πρόθεση ήταν πάντα να στείλω την μπάλα στα αριστερά του τερματοφύλακα, δηλαδή στην δεξιά μου πλευρά. Ο δεύτερος λόγος, είναι γιατί ήταν ευκολότερο για εμένα να αλλάξω πλευρά την τελευταία στιγμή. Το αντίστροφο είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε τραυματισμό».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ