aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Η αλήθεια για τον «Ντέβι»

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Πάντοτε όταν ένας σύλλογος επενδύει πολύ χρήμα για έναν ποδοσφαιριστή, όταν τον αποχαιρετά είναι η κατάλληλη ώρα για τον απολογισμό. Ήρθε λοιπόν η στιγμή για να υπολογιστεί η προσφορά του Τομάς ντε Βινσέντι στον ΑΠΟΕΛ, αφού πλέον έγινε κάτοικος Ντουμπάι για λογαριασμό της Aλ Σαμπάμπ.

Ο Αργεντινός μέσος πρωτοεμφανίστηκε στον επαναληπτικό κυπέλλου με την ΑΕΛ στις 22 Ιανουαρίου 2014 στο Τσίρειο και μάγεψε. Από τα καλύτερα ντεμπούτα που θυμάμαι όσο καιρό παρακολουθώ κυπριακό ποδόσφαιρο. Βοήθησε την ομάδα του να νικήσει με 1-0 και να πάρει την πρόκριση, δίνοντας και ασίστ στον Γκουστάβο Μαντούκα (1-0 και το πρώτο ματς).

Ο ενθουσιασμός που ακολούθησε την πρώτη του εμφάνιση δικαιώθηκε στη συνέχεια. Πέτυχε 12 γκολ στο πρωτάθλημα και βοήθησε γενικά στην κατάκτηση του νταμπλ. Στη δεύτερη σεζόν έκανε το καθήκον του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη στο πρωτάθλημα σε εμφανίσεις και στατιστικά (3 γκολ στο πρωτάθλημα).

Αποτέλεσμα να επικρατήσει γκρίνια στις τάξεις των οπαδών του ΑΠΟΕΛ. Ωστόσο, επανήλθε δριμύτερος στην τρίτη του σεζόν, με 15 τέρματα και πολύ καλές παρουσίες σε διεθνείς και εγχώριες υποχρεώσεις. Είναι επίσης ανάμεσα στους διακριθέντες της πορείας στην τρέχουσα περίοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε αυτές τις δυόμισι σεζόν πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και έλαβε μέρος σε δύο φάσεις ομίλων, μία του Τσάμπιονς Λιγκ και μία του Γιουρόπα Λιγκ. Πέτυχε 45 γκολ, έδωσε πολλές τελικές πάσες που αξιοποιήθηκαν από τους συμποδοσφαιριστές του, ενώ χάρισε πανέμορφες στιγμές στους φιλάθλους (με πιο όμορφη, προσωπική άποψη, την γκολάρα στο 3-0 επί της ΑΕΚ στο ΓΣΖ).

Απέδειξε επίσης ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή των μεγάλων παιχνιδιών. Σκόραρε 14 φορές σε ματς με χαρακτήρα ντέρμπι (Ανόρθωση 6, Ομόνοια 3, Απόλλων 2, ΑΕΚ 2, ΑΕΛ 1), σε δύο τελικούς κυπέλλου (Ερμής 1, ΑΕΛ 1), σε σούπερ καπ (Ερμής 1) και πέτυχε καθοριστικά τέρματα σε αγώνες της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ (7).

Μελανές στιγμές του, εκτός από το αγωνιστικό κενό στη δεύτερή του σεζόν, ήταν οι αψυχολόγητες ενέργειές του που απέφεραν πολλές κίτρινες και τρεις κόκκινες κάρτες, καθώς και η τιμωρία του από τον αθλητικό δικαστή για άσεμνη ενέργεια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι, έστω και αν το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο τον έφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση, η σούμα λέει πως έβγαλε τα λεφτά του και με το παραπάνω. Τα στατιστικά του και οι όμορφες στιγμές που προσέφερε αποδεικνύουν ότι πρόκειται για έναν από τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα κυπριακά γήπεδα. Ο Πρόδρομος Πετρίδης, φυσικά, θα εύχεται να μη λείψει σε κανέναν στα ματς με την Κοπεγχάγη για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Δύσκολο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ