aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΓενική Συνέλευση ΑΠΟΕΛ: Όλες οι αναφορές-αποκαλύψεις του Πετρίδη! (vid)

Γενική Συνέλευση ΑΠΟΕΛ: Όλες οι αναφορές-αποκαλύψεις του Πετρίδη! (vid)

Στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΑΠΟΕΛ στο Hilton, o πρόεδρος της Εταιρείας Πρόδρομος Πετρίδης, είπε πάρα πολλά στη λογοδοσία του, ιδιαίτερα όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος.

H ιστοσελίδα μας ήταν παρούσα και θα σας μεταφέρει μέσω βίντεο όλα όσα θα λέχθηκαν καθώς και την ομιλία του Πετρίδη σε γραπτό λόγο!

Αναλυτικά η λογοδοσία Πρόδρομου Πετρίδη:

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μέτοχοι, φίλες και φίλοι ΑΠΟΕΛίστες,

Σας καλωσορίζω στην σημερινή Γενική συνέλευση της εταιρείας ΑΠΟΕΛ. Θα καταθέσω ενώπιον σας  ένα σύντομο απολογισμό της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019 αναφερόμενος σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις εργασίες της εταιρείας και θα έχουμε στην συνέχεια συζήτηση επί όποιων θεμάτων επιθυμείτε να συζητηθούν.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Θα ξεκινήσω όπως πάντα με το αγωνιστικό τμήμα. Θα χαρακτήριζα την φετινή ποδοσφαιρική περίοδο ως ιδιαίτερη, η οποία σημαδεύτηκε από διάφορα σημαντικά γεγονότα. Ολοκληρώσαμε πέρσι ως Πρωταθλητές για 6η συνεχόμενη χρονιά και θέσαμε για ακόμη μια φορά ως στόχο να εξασφαλίσουμε είσοδο σε ευρωπαϊκό όμιλο. Από πλευράς της διοίκησης έγινε ότι ήταν δυνατό για να ενισχυθεί η ομάδα σε τέτοιο βαθμό που θα έδινε όλα τα αναγκαία εργαλεία στον προπονητή για να εξυπηρετήσει αυτό τον στόχο. Αποκτήθηκε ότι μας ζητήθηκε με επιλογές από έμπειρους ποδοσφαιριστές, διατηρήσαμε στις τάξεις της ομάδας και αρκετούς από τους παλιούς. Ταυτόχρονα επιχειρήσαμε να δώσουμε συνέχεια σε ότι αφορά στο αγωνιστικό πλάνο που προϋπόθετε να επιτευχθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, η μείωση του μέσου όρου ηλικίας της ομάδας μας. Η παραμονή του κ. Μπαλταζάρ στον πάγκο είχε ως στόχο να εξασφαλίσει μια αγωνιστική σταθερότητα στο προφίλ της τακτικής φιλοσοφίας.

Δυστυχώς αυτό δεν επιβεβαιώθηκε στο πρακτικό μέρος. Ο αποκλεισμός από την Σούντοβα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρός και στοίχησε πάρα πολύ, κυρίως στον ψυχολογικό τομέα. Η ομάδα προσπάθησε να εκπληρώσει τουλάχιστον τον στόχο της εισόδου, σε όμιλο του Europa League, όμως παρά την προσπάθεια ήρθε ακόμα ένας οδυνηρός αποκλεισμός, στην διαδικασία των πέναλτι απέναντι στην Αστάνα. Ήταν η πρώτη χρονιά μετά από 5 συνεχόμενες παρουσίες σε ευρωπαϊκούς ομίλους που η ομάδα έχασε, πραγματικά στο παρά πέντε, τον πιο σημαντικό στόχο της χρονιάς. Και τον αναφέρω ως τον πιο σημαντικό αφού όλοι γνωρίζουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι σε ότι αφορά στον οικονομικό τομέα.

Δυστυχώς φθάσαμε στην ανάγκη να προχωρήσουμε σε αλλαγή του προπονητικού επιτελείου. Ταυτόχρονα με την αποδέσμευση του κύριου Μπαλταζάρ έγινε αποδεκτή και η παραίτηση του Διευθυντή Ποδοσφαίρου της ομάδας, Τόζα Σάμπουριτς, τον οποίο οφείλω για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω για την προσφορά του στον ΑΠΟΕΛ.

Έτσι ως διοίκηση αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια τομή σε ότι αφορά στο ποδοσφαιρικό οργανόγραμμα με την πρόσληψη ενός έμπειρου sporting director. Το αναφέρω ως τομή γιατί αυτή η επιλογή θα προϋπόθετε την εξεύρεση ενός ατόμου που θα είχε εντελώς διαφορετικό προφίλ από όσους επιλέξαμε προηγουμένως. Κυρίως στο θέμα της εμπειρίας στον συγκεκριμένο χώρο τόσο σε θέματα ποδοσφαίρου αλλά και σε θέματα οργάνωσης των ζητημάτων της μετεγγραφικής αγοράς καθώς και κατοχής δικτύου παρακολούθησης ποδοσφαιριστών. Θα ήταν δηλαδή το πρόσωπο, που θα συγκέντρωνε όλες τις εξουσίες σε ότι αφορά στον έλεγχο καθημερινής λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομάδας, την επιλογή του προπονητή, την ανάλυση και επιλογή ποδοσφαιριστών καθώς και την διεκπεραίωση των μετεγγραφών. Μετά από αξιολόγηση αρκετών υποψηφίων καταλήξαμε στην επιλογή του Domenico Teti. Ενός ανθρώπου με επαγγελματικό υπόβαθρο στον χώρο, με εμπειρία 10 χρόνων στην θέση και που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Καλέσαμε τον κ. Teti να μας υποδείξει τον προπονητή που θα μπορούσε να διαχειριστεί την ομάδα σε μια δύσκολη περίοδο και να την επαναφέρει σε τροχιά πρωταθλητισμού. Η επιλογή του κ. Teti ήταν ο Paolo Tramezzani. Στηρίξαμε την απόφαση του και ο κ. Tramezzani ήρθε στον Αρχάγγελο για να αναλάβει το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας.

Μπορώ να πω ότι, η αξιολόγηση του έργου του κ. Tramezzani ήταν θετική. Ανέλαβε μια ομάδα που είχε δεχθεί ένα δυνατό πλήγμα ψυχολογίας και με μεθοδικότητα κατάφερε να φέρει ισορροπία, να διαχειριστεί το ρόστερ και να οδηγήσει τον ΑΠΟΕΛ, στον μεγάλο του στόχο που ήταν η κατάκτηση του 28ουπρωταθλήματος. Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τον 7ο συνεχόμενο τίτλο με διαφορά 8 βαθμών από την δεύτερη θέση έχοντας τα καλύτερα αποτελέσματα στα ντέρμπι από όλες τις υπόλοιπες ομάδες και αναγνωρίστηκε καθολικά ως η κορυφαία ομάδα της χρονιάς. Ταυτόχρονα έφθασε μέχρι και τον τελικό του κυπέλλου διεκδικώντας και το νταπλ.

Σε αυτό το σημείο θέλω να υπογραμμίσω τα εξής, γιατί έχω ακούσει αρκετά τον τελευταίο καιρό. Αρκετά τα οποία προσβάλουν και εμένα τον ίδιο αλλά και ολόκληρο το οικοδόμημα του ΑΠΟΕΛ. Στέκομαι λοιπόν ενώπιων σας και λέω ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν συμβιβάζεται με καμία απώλεια ούτε παζαρεύει την κατάκτηση τίτλων. Όσοι ανώνυμα ή επώνυμα θεωρούν ότι πετώντας λάσπη θα επιτύχουν τους αλλότριους σκοπούς τους, θα με βρουν απέναντι τους.

Βρίσκομαι στο τιμόνι της ηγεσίας της πιο επιτυχημένης και ιστορικής ομάδας στην Κύπρο τα τελευταία 6 χρόνια. Το όνομα του ΑΠΟΕΛ έχει ταξιδέψει τα τελευταία δέκα χρόνια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο ΑΠΟΕΛ είναι πιο γνωστός ακόμα και από την ίδια την Κύπρο για τον επαγγελματισμό, τις επιτυχίες και τις αξίες που αντιπροσωπεύει. Αφιερώνουμε ως διοίκηση αμέτρητες ώρες για να διατηρούμε την ομάδα στο υψηλότερο ανταγωνιστικό επίπεδο και να κάνουμε περήφανο τον κάθε ΑΠΟΕΛίστα. Ζούμε στην εποχή που όλες οι νέες γενιές δεν ξέρουν άλλο πρωταθλητή από την ομάδα μας. Η βάση οπαδών μας μεγαλώνει και στις μικρές ηλικίες λόγω των συνεχόμενων επιτυχιών, ο ΑΠΟΕΛ αποκτά συνεχώς νέους φιλάθλους.

Και όμως αγαπητοί φίλοι, υπάρχουν άτομα που η πρώτη και η τελευταία τους σκέψη είναι πώς να λοιδορήσουν, εμένα, τα μέλη της διοίκησης και κατ’ επέκταση τους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Κάθε μέλος της οικογένειας του ΑΠΟΕΛ έχει ως μοναδική έννοια το καλό της ομάδας. Βρισκόμαστε στην διοίκηση της εταιρείας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και η προσπάθεια μας είναι να υπηρετούμε τους στόχους οι οποίοι μας έχουν ανατεθεί από την Γενική Συνέλευση της εταιρείας με σεβασμό και αυταπάρνηση αφιερώνοντας τον χρόνο μας για το μεγαλείο του πιο επιτυχημένου σωματείου στην Κύπρο.

Επιστρέφω στον αγωνιστικό τομέα για να ολοκληρώσω τον απολογισμό της χρονιάς αναφέροντας ότι ο προγραμματισμός για την νέα ποδοσφαιρική περίοδο προχωρά κανονικά. O κ. Teti συνεχίζει να εφαρμόζει το πλάνο του και όπως έχουμε δημοσιοποιήσει μέσω των ανακοινώσεων αρκετό μέρος του προγραμματισμού έχει διεκπεραιωθεί. Ο στόχος είναι με την έναρξη της προετοιμασίας στις 21 Ιουνίου ο κ. Tramezzani να έχει στην διάθεση του, το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ και η ομάδα να ξεκινήσει απρόσκοπτα το βασικό στάδιο που θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία. Η εντολή που έχει ο κ. Teti είναι να προχωρήσει σε επιλογές προοπτικής αλλά και εμπειρίας που θα βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει είσοδο σε ευρωπαϊκό όμιλο αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθούν αυτές οι επιλογές μέσα στο οικονομικό πλαίσιο που έχουμε θέσει και που πρέπει να είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι. Ακριβώς όπως λειτουργήσαμε και στην μετεγγραφική περίοδο Ιανουαρίου.

ΤΜΗΜΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Ο κ. Teti μαζί με τον τεχνικό διευθυντή της Ακαδημίας έχουν πάρει ακόμα μια σαφή εντολή. Να συνδέσουν όπως ποτέ προηγουμένως, την πρώτη ομάδα μαζί με την ομάδα κάτω των 19 ετών του ΑΠΟΕΛ. Τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί πάρα πολλά λεφτά στις ακαδημίες αλλά ακόμα δεν έχουμε δει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι η ενσωμάτωση νεαρών Κύπριων ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα. Από φέτος και τουλάχιστον δύο φορές την βδομάδα, η ομάδα Νέων θα προπονείται μαζί με την πρώτη ομάδα. Είναι πολιτική απόφαση της διοίκησης να στηρίξει την προώθηση νεαρών ξεκινώντας άμεσα από την περίοδο της προετοιμασίας. Και ξεκαθάρισα στους αρμόδιους το εξής.

Αν δεν μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πρακτικά την σύνδεση της πρώτης ομάδας, με την ομάδα Νέων τότε δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να επενδύεται πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ στην ακαδημία. Θα παραμείνουμε απλά στις συμβατικές μας υποχρεώσεις και αν μας ενδιαφέρει κάποιος ποδοσφαιριστής τότε θα προχωρούμε στην απόκτηση του επενδύοντας εκεί το οποιοδήποτε διαθέσιμο οικονομικό κονδύλι.

Οφείλω να ομολογήσω ότι μέσω της δουλειάς που έγινε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν δοθεί αισιόδοξα μηνύματα από πλευράς Ακαδημίας. Οι πλείστες ηλικιακές ομάδες πρώτευσαν στις κατηγορίες τους και υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν το ταλέντο να αντεπεξέλθουν στην πολύ σημαντική πρόκληση που έχουν ενώπιων τους. Εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό και από τους ίδιους αν θα καταφέρουν να γίνουν ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας όπως ονειρεύονται. Απαιτεί πολλές θυσίες που πρέπει να κάνουν για να τα καταφέρουν.

ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η χρονιά ξεκίνησε καλά σε ότι αφορά στη διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας. Διαθέσαμε φέτος 7765 εισιτήρια διαρκείας με ποσοστό 95% εξ’ αυτών να είναι της κατηγορίας LEGEND, που περιλαμβάνει όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Δυστυχώς στην πορεία με την πλήρη εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, 1330 κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας επέλεξαν να μην εκδώσουν την κάρτα φιλάθλου, να μην χρησιμοποιήσουν τα εισιτήρια τους και να μην έρθουν καθόλου στο γήπεδο μέσα στη χρονιά. Μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η ομάδα σε ότι αφορά στα μεμονωμένα εισιτήρια που διατίθενται ανά αγώνα. Συνολικά για το πρωτάθλημα την περίοδο 16-17 διαθέσαμε κοντά στις 40.000 εισιτήρια, το 17-18 κοντά στις 32.000 και φέτος μόλις 14.000!

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί οι τραγικοί αριθμοί μας οδήγησαν στην θλιβερή εικόνα που βλέπουμε στους εντός έδρας αγώνες μας, με προσέλευση 5.000 μέσο όρο ανά αγώνα στο πρωτάθλημα. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι εντελώς διαφορετική από την θερμή ατμόσφαιρα που έχουν συνηθίσει οι οπαδοί μας και οι ποδοσφαιριστές μας και αυτό το πληρώσαμε και στο αγωνιστικό κομμάτι. Αυτός ο μέσος όρος αφορά στο πρωτάθλημα και αν συνυπολογίσουμε ότι ο μέσος όρος εισιτηρίων που είχαμε στους ευρωπαϊκούς αγώνες οι οποίοι διεξήχθησαν πριν την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου ήταν στις 11,300 εισιτήρια, τότε αντιλαμβάνεστε ότι η σύγκριση είναι καταθλιπτική.

Έχουμε καταβάλει έντονες προσπάθειες για να αλλάξουμε την κατάσταση και ακόμα προσπαθούμε. Συμμετείχαμε σε πληθώρα συναντήσεων με τον ΚΟΑ, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την Επιτροπή Νομικών της Βουλής και άλλες ομάδες. Η πάγια πρόταση μας ήταν η κάθε ομάδα που επιθυμεί, να διατηρεί το δικό της μητρώο φιλάθλων σύμφωνα πάντα με το νόμο και τους κανονισμούς που τον διέπουν. Είχαμε την εμπειρία του παρελθόντος με την κάρτα Loyalty όπου ο κόσμος απέδειξε ότι είναι ένα βοηθητικό εργαλείο που έγινε αποδεκτό. Νιώθουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι αρμόδιοι φορείς παρουσιάζονται δυσκίνητοι στο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Για αυτό και στις τελευταίες μας επιστολές προς την ομοσπονδία και την πολιτεία ζητούμε την πλήρη αναστολή του μέτρου μέχρι την επανεξέταση του με ορθολογιστικές προσεγγίσεις και την τροποποίηση του νόμου από την Βουλή.

Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση έτσι ώστε να έχουμε αυξημένες προσελεύσεις την επόμενη αγωνιστική περίοδο και κυρίως στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, εκεί που ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ έχει βοηθήσει την ομάδα να πετύχει σημαντικές και ιστορικές προκρίσεις.

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πέρσι τον Ιούλιο, η ομάδα μπήκε στο νέο προπονητικό  κέντρο. Οι προπονητικές εγκαταστάσεις μιας ομάδας, για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα ενδότερα του ποδοσφαίρου θεωρούνται πιο ζωτικής σημασίας και από αυτό ακόμα το ιδιόκτητο γήπεδο. Αυτή η αντίληψη δεν είναι δική μου αλλά τοποθετήσεις πολλών ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Ειδικά αυτή η άποψη ενισχύεται και από όσους ήρθαν και ξεναγήθηκαν στις νέες μας εγκαταστάσεις.

Το νέο προπονητικό κέντρο «Parimatch Αρχάγγελος» αποτελεί ένα στολίδι που παίρνει τον ΑΠΟΕΛ σε ένα άλλο επίπεδο. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα και ο νέος φωτισμός, μας καθιστούν και σε αυτό τον τομέα ως την κορυφαία ομάδα της χώρας και όχι μόνο. Επισκεφτήκαμε πολλά προπονητικά κέντρα και γνωρίζουμε ότι τέτοιες υποδομές δεν υπάρχουν παρά μόνο στις μεγάλες ομάδες των 6 κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

Μετά από την ολοκλήρωση του έργου θέλω να κάνω μια ανασκόπηση και να θυμίσω ότι η απόφαση για πλήρη αναδόμηση του Αρχαγγέλου είχε παρθεί πριν από 2,5 χρόνια. Οι πρώτες σκέψεις προϋπόθεταν δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων διπλάσιας έκτασης από αυτές που υπήρχαν, δηλαδή γύρω στα 1500 τετραγωνικά μέτρα. Στην πορεία και μετά την τελεσίδικη απόφαση να μεταφερθούν εκεί και τα γραφεία της εταιρείας ΑΠΟΕΛ, φθάσαμε το συνολικό έργο να έχει μια πλήρη κτιριακή έκταση της τάξεως, των 2,200 τετραγωνικών μέτρων. Σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εγκαταστάσεις. Πέραν από το ίδιο το κτίριο, ο εξοπλισμός είναι τελευταίας τεχνολογίας και πέραν του αξονικού τομογράφου και των εργομετρικών εξετάσεων, όλες οι υπόλοιπες ανάγκες της ομάδας καλύπτονται αυτή την στιγμή εσωτερικά. Χαρακτήρισα την δημιουργία του νέου μας προπονητικού κέντρου, ως την μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της ομάδας μας μέχρι στιγμής και είμαι βέβαιος ότι ο χρόνος θα δικαιώσει αυτό τον χαρακτηρισμό. Χαίρομαι που με την ευκαιρία του FAN DAY πάρα πολύς κόσμος ήρθε και ξεναγήθηκε στις νέες μας εγκαταστάσεις εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το έργο. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος και είμαστε περήφανοι που επί θητείας μας έχει πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο έργο από ιδρύσεως της ομάδας πριν από 9 δεκαετίες.

Δεν θα αποφύγω να αναφερθώ και στον ακόμα μεγαλύτερο στόχο που έχουμε και πρέπει να έχουμε όλοι οι ΑΠΟΕΛίστες. Το ιδιόκτητο γήπεδο. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πραγματοποιηθεί όμως την ίδια ώρα δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια, προβεί σε διάφορες παράλληλες ενέργειες που έχουν σχέση με την ανάλυση ενός τέτοιου τεράστιου εγχειρήματος. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε περιμένοντας τις ιδανικές συνθήκες.

Όμως παράλληλα κοιτάζουμε να βελτιώσουμε και την υφιστάμενη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Για όσους δεν γνωρίζουν, να τους ενημερώσω ότι είχαμε αποστείλει επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΣΠ ζητώντας την αποκλειστική χρήση του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Η πρόταση μας εδράζεται σε έξι πυλώνες και έχουν ως στόχο να επωφεληθεί εμπορικά ο ΑΠΟΕΛ και ταυτόχρονα να βρεθούν συνεργάτες που θα αποτελέσουν υποστηρικτές και για την ενδεχόμενη νέα εποχή ενός ολοκληρωτικά ιδιόκτητου σταδίου. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση για να αναλυθούν κάποιες λεπτομέρειες και θα ενημερώσουμε για τις περαιτέρω εξελίξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Θα συνδέσω αυτό το κομμάτι, της επί μέρους επενδυτικής συνεργασίας, για να ανοίξω και ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που θέλω να αναφερθώ. Στο κεφάλαιο των επενδυτών σε διάφορες μορφές. Είτε επενδυτών σε μετοχικό κεφάλαιο είτε επενδυτών για το γήπεδο.

Όπως όλοι διαπιστώνουμε το ποδόσφαιρο σε επίπεδο διοικητικού μοντέλου αλλάζει ραγδαία τα τελευταία 15 χρόνια. Μεγάλοι επενδυτές έχουν αγοράσει όλους τους μεγάλους συλλόγους στην Ευρώπη. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όλες οι ομάδες ανήκουν σε επιχειρηματίες με απόλυτο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Είναι προφανές ότι το ποδόσφαιρο ήταν πάντα χώρος ευκαιρίας για επιχειρηματίες, να μπουν σε μια αγορά και να συνδεθούν άμεσα μαζί της. Αναφέρομαι σε αυτό για να σας πω ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτό τον τομέα. Είναι το πιο ισχυρό ποδοσφαιρικό brand name στην Κύπρο και με μεγάλη απήχηση στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Άρα η απάντηση στο αν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον από επενδυτές για να μπουν στον ΑΠΟΕΛ είναι ΝΑΙ. ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. Όμως την ίδια ώρα εμείς ως διοίκηση δεν θα προχωρούσαμε ποτέ στην αλλοίωση του χαρακτήρα της ομάδας όπως αυτή μας είχε παραδοθεί από την Γενική Συνέλευση. Δηλαδή δεν θα μπορούσαμε ποτέ να παραχωρήσουμε το διαθέσιμο μετοχικό κεφάλαιο χωρίς έλεγχο, σε ένα ξένο επενδυτή που δεν μπορείς να διασφαλίσεις ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες του. Έχουμε συζητήσει με πάρα πολλούς. Με ορισμένους μάλιστα υπογράψαμε και μη δεσμευτικά μνημόνια συναντίληψης (M.O.U.). Δεν προχωρήσαμε γιατί δεν διασφαλιζόταν ότι ο ΑΠΟΕΛ θα παρέμενε ανεξάρτητος. Είναι ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης συζήτησης και που θεωρώ ότι όταν καταστεί ανάγκη ή υπάρξει μια περίπτωση που μπορεί να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του ΑΠΟΕΛ τότε θα πρέπει να γίνει στο ανώτερο επίπεδο.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Στις υπόλοιπες εμπορικές συνεργασίες θα διαπιστώσετε και μέσα από τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις ότι χρόνο με τον χρόνο προχωρούμε σε βελτίωση όλων των συμφωνιών με τους υφιστάμενους χορηγούς που μένουν σταθερά δίπλα μας και ταυτόχρονα προσελκύουμε νέους συνεργάτες. Θέλω σε αυτό το σημείο να θυμίσω κάτι. Αναλάβαμε ως διοίκηση τον Δεκέμβριο του 2013. Εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Φθάσαμε στο σημείο να μην έχουμε καν κύριο χορηγό στην φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Όμως δεν ξεπουλήσαμε την εμπορική αξία της ομάδας. Κρατηθήκαμε, αντέξαμε και την κατάλληλη στιγμή προχωρήσαμε στις συμφωνίες που ήταν εφάμιλλες της εμπορικής μας αξίας. Και δεν σταματούμε εδώ. Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα ενώπιων σας, να ανακοινώσω την επέκταση της χορηγικής συνεργασίας μας, με την εταιρεία PARIMATCH. Η οποία αποτελεί τον κύριο χορηγό μας, τα τελευταία τρία χρόνια και πλέον θα προχωρήσουμε και για τέταρτη χρονιά μαζί.

Σε ότι αφορά στην συμφωνία με τον νέο μας συνεργάτη από την αρχή της επόμενης περιόδου, την εταιρεία CABLENET θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής. Αυτή η διοίκηση έχει αποδείξει και στην πράξη ότι ξέρει πολύ καλά να διαχειρίζεται και να εκμεταλλεύεται την εμπορική αξία της ομάδας. Το έπραξε όταν ανέλαβε και έπρεπε να αντιμετωπίσει το θέμα της εμπορικής συμφωνίας με την LTV, καταφέρνοντας να εισπράξει το υπόλοιπο του συμβολαίου και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην πιο συμφέρουσα πρόταση με την Cytavision καθιστώντας τον ΑΠΟΕΛ ως την πιο ακριβοπληρωμένη ομάδα σε επίπεδο τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Όμως δεν σταματήσαμε να προσπαθούμε για ακόμα καλύτερη ανταπόδοση. Πριν από 1,5 χρόνο όταν καλεστήκαμε να διαπραγματευτούμε την επέκταση της συμφωνίας με την Cytavision ή την εξεύρεση ενός νέου συνεργάτη, δεν επιλέξαμε την εύκολη λύση. Δείξαμε υπομονή προς το συμφέρον του ΑΠΟΕΛ και η κατάληξη ήταν η συμφωνία με την Cablenet που έφερε σχεδόν τα διπλάσιο ποσό ανταπόδοσης για την ομάδα μας. Μια συμφωνία που χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Πάμε τώρα στις λεπτομέρειες γιατί δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να απαντήσω σε κάποιους που προέτρεξαν να χρεώσουν αυτή την διοίκηση με λανθασμένη διαχείριση και δήθεν προεξόφληση του τηλεοπτικού συμβολαίου της επόμενης χρονιάς, στερώντας σταθερά έσοδα από τον ΑΠΟΕΛ.

Ναι έχουμε προχωρήσει σε συμφωνία βοήθειας με την εταιρεία Cablenet, την οποία οφείλω να ευχαριστήσω και δημόσια γιατί αποδεικνύει και στην πράξη, την έννοια της λέξης ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ. Αυτή η συμφωνία όμως δεν είναι τέτοιας μορφής που θα στερήσει από τον ΑΠΟΕΛ ροή χρημάτων ούτε για την επόμενη χρονιά ούτε για τα υπόλοιπα χρόνια συνεργασίας μας. Έχουμε προεισπράξει το ένα τρίτο της αποζημίωσης ανά έτος σε βάθος τριετίας. Δηλαδή ο ΑΠΟΕΛ από την επόμενη περίοδο που ξεκινά τον Ιούνιο και τα επόμενα δύο έτη θα εισπράττει από την Cablenet ανά έτος €1,800,000. Ποσό μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Κύπρο και μεγαλύτερο από αυτά που προνοούσε η προηγούμενη μας συμφωνία. Δηλαδή ακόμα και μετά την συμφωνία προείσπραξης μέρους του ετήσιου ποσού αποζημίωσης, ο ΑΠΟΕΛ θα συνεχίζει να βάζει ανά έτος στα ταμεία του, ποσό μεγαλύτερο από αυτά που είσπραττε τα προηγούμενα χρόνια.

Και φθάνω εδώ στο σημείο να απευθύνω ένα ρητορικό ερώτημα προς όλους μας. Νομίζετε ότι υπάρχει οποιαδήποτε ομάδα στην Κύπρο που δεν έχει προεισπράξει σχεδόν ολόκληρο το ποσό ανταπόδοσης των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων; Γιατί αυτή η διοίκηση, η οποία διαχειρίστηκε, θεωρώ με τον ιδανικότερο τρόπο, τις συμφωνίες των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, να είναι υπόλογη σε ότι αφορά στις αποφάσεις διαχείρισης ροής χρημάτων όταν παραστεί ανάγκη, έχοντας την ίδια ώρα διασφαλίσει αμοιβές υψηλότερες των προηγούμενων συμβολαίων και διατηρεί σταθερά έσοδα τέτοιου ύψους που να την διατηρούν στην κορυφή της πυραμίδας, σε ότι αφορά στην εμπορική εκμετάλλευση των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων; Κλείνω εδώ αυτό το θέμα αλλά θα είμαι στην διάθεση σας αργότερα στην διαδικασία της συζήτησης για οποιονδήποτε θέλει να ρωτήσει διευκρινήσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Οικονομική ανασκόπηση ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019

Τα συνολικά έσοδα για τη ποδοσφαιρική περίοδο 2018-2019, ανέρχονται στα €11.500.000 εκ των οποίων τα €1.300.000 αφορούν έσοδα από τη συμμετοχή της ομάδας στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, €4.700.000 αφορούν έσοδα από πώληση ή και δανεισμούς ποδοσφαιριστών και τα υπόλοιπα €5.500.000 αφορούν τα έσοδα από εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγούς και λοιπά άλλα έσοδα. Η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου είχε σοβαρό αντίκτυπο και στο οικονομικό κομμάτι αφού η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων κατά τη διάρκεια της περιόδου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη οικονομικά. Με βάση τα στοιχεία είχαμε μια μείωση στις εισπράξεις πέραν των €300.000 που επιβάρυνε περισσότερο τη φετινή περίοδο.

Tα αντίστοιχα έξοδα ανήλθαν συνολικά σε €18.200.000 που αποτελούνται από τα εξής:

  • ποσό ύψους €14.500.000 που αναλογεί σε όλα τα έξοδα που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα (μισθοδοσία και άλλα έξοδα ποδοσφαιρικής ομάδας και τεχνικού επιτελείου, έξοδα ιατρικού τμήματος, όλα τα έξοδα αγώνων εντός και εκτός έδρας ή/και στο εξωτερικό, έξοδα διαχείρισης και συντήρησης του προπονητικού κέντρου και άλλα έξοδα διαχείρισης ποδοσφαιρικού τμήματος),
  • €675.000 κόστος απόκτησης ποδοσφαιριστών (μόνιμες μεταγραφές και δανεισμοί)
  • €1.100.000 έξοδα διοίκησης και διαχείρισης της ομάδας (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού προς Σωματείο και πρόστιμα ΚΟΠ / UEFA)
  • €800.000 αφορούν στα έξοδα της ακαδημίας (από τις ηλικιακές ομάδες Grassroots μέχρι και την U19)
  • €1.125.000 αφορά ποσά που πληρώθηκαν για αποπληρωμή οφειλών σε φορολογίες προηγούμενων ετών, αποπληρωμή δανεισμού και έξοδα χρηματοδότησης.

Στη φετινή αγωνιστική περίοδο δυστυχώς η ομάδα μας απέτυχε να εξασφαλίσει είσοδο σε Ευρωπαϊκό όμιλο. Ως εκ τούτου κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό. Ως πρώτο βήμα αμέσως μετά τον αποκλεισμό μας από την Αστάνα έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για την μεταγραφή του Ρόλαντ Σαλάι στην Freiburg κίνηση που απέφερε στην Εταιρεία ένα καθαρό ποσό της τάξης των €3.400.000, αφού υπήρχε πρόνοια στη συμφωνία αγοράς του παίκτη από την Puskás ότι σε περίπτωση μεταπώλησης του, η Puskás θα λάμβανε ποσό της τάξης των €800.000.

Κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, και κατόπιν συνεννόησης με τον Τεχνικό Διευθυντή προχωρήσαμε στη παραχώρηση με τη μορφή δανεισμού του Ρέζα στην Sydney FC η οποία ανάλαβε και το μεγαλύτερο κόστος του ποδοσφαιριστή για την περίοδο δανεισμού του.

Πέραν αυτού έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για εξοικονόμηση σε ότι αφορά τα τρέχοντα έξοδα της εταιρείας χωρίς όμως να έχουμε οποιεσδήποτε ελλείψεις στην ομαλή λειτουργία της ομάδας. Έγιναν προσπάθειες εξεύρεσης νέων πόρων μέσω της παραχώρησης των αδιάθετων μετοχών της Εταιρείας σε πιθανούς επενδυτές που όπως σας ανάφερα πιο πριν δεν κατέληξαν θετικά.

Λόγω της μη επιτυχούς κατάληξης με τους πιθανούς επενδυτές, και για να εξασφαλίσουμε τη εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας, όπως ανάφερα αποφασίσαμε εντός του Φεβρουαρίου που μας πέρασε να αποταθούμε στην εταιρεία Cablenet για να προεισπραχθεί ένα ποσό της τάξης των €3.000.000, ποσό το οποίο μας έδωσε ικανοποιητική ρευστότητα για να ανταπεξέλθουμε σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις μας μέχρι και σήμερα.

Κλείνοντας την ενότητα του οικονομικού, θα ήθελα να επισημάνω το εξής σημαντικό όσο αφορά τη ποδοσφαιρική περίοδο 2018-2019.

Παρόλο που είναι μια χρονιά στην οποία ατυχήσαμε να εξασφαλίσουμε συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό όμιλο και είναι εκ του αποτελέσματος ελλειμματική, αφού οι συμβατικές ή μη, υποχρεώσεις μας, υπερτερούσαν των εισοδημάτων μας, θέλω να τονίσω το παρακάτω: Μέσα στο υπάρχον ρόστερ της ομάδας μας, έχουμε ποδοσφαιριστές – περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, η εμπορική αξία των οποίων υπερκαλύπτει το φετινό έλλειμμα. Η απόφαση μας, την τελευταία τριετία να επενδύουμε σε τέτοιας προοπτικής ποδοσφαιριστές έχει ήδη καρποφορήσει. Ο ΑΠΟΕΛ έχει εισχωρήσει σε μια κατηγορία συλλόγων που μπορεί να αυξάνει την αγοραστική αξία των ποδοσφαιριστών που διαθέτει και να πολλαπλασιάζει αυτά που έχει ήδη επενδύσει σε αυτούς. Υπάρχουν πλέον απτά παραδείγματα. Να σας ενημερώσω ότι φέτος σε εντός ή εκτός έδρας αγώνες μας είχαμε την πιο συχνή επίσκεψη σκάουτερ από ποτέ προηγουμένως. Ακόμα και σε χρονιές που αγωνιζόμασταν σε ομίλους UEFA Champions League. Θα μπορούσαμε ακόμα και τον Ιανουάριο, να πάρουμε την απόφαση πώλησης ποδοσφαιριστή ή ποδοσφαιριστών μας για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες μας και να κλείσουμε την χρονιά χωρίς οποιοδήποτε έλλειμμα. Συνειδητά όμως δεν προχωρήσαμε στη πώληση τους κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, για να μην αποδυναμωθεί η ομάδα και να πετύχει τους στόχους της.

Ολοκληρώνοντας την λογοδοσία μου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα προς όλους. Και προς εσάς τους Μετόχους της εταιρείας και προς τον κάθε ΑΠΟΕΛίστα. Ζούμε σε μια εποχή που ο ΑΠΟΕΛ αποτελεί την κορωνίδα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η ομάδα έχει φθάσει το όριο επιτυχιών σε ένα ανεπανάληπτο επίπεδο. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το να παραμένεις στην κορυφή για τόσα πολλά χρόνια, να έχεις κατακτήσει 12 από τα 19 πρωταθλήματα από το 2000, να αγωνίζεσαι ανελλιπώς στην Ευρώπη με 7 παρουσίες σε ομίλους μέσα σε 11 χρόνια, δεν είναι φυσιολογικό για το μέγεθος μιας ομάδας από την Κύπρο. Και όμως η ομάδα μας όχι μόνο το έχει καταφέρει αλλά παραμένει πάντα το πρώτο φαβορί και μια υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν τυχαία. Καμία επιτυχία δεν έρχεται να σε βρει. Όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να ρίξουν τον ΑΠΟΕΛ από αυτή την θέση. Θέλουν να βρεθούν αυτοί στην κορυφή. Για αυτό και μας αμφισβητούν, μας κατηγορούν, πολλές φορές ρίχνουν λάσπη στην ομάδα μας. Θα παρακαλούσα να μην γίνεται κανένας ΑΠΟΕΛίστας σύμμαχος όσων μας πολεμούν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει φίλαθλος που αποδέχεται να αμαυρώνεται το όνομα του ΑΠΟΕΛ. Κατανοήστε ότι είναι σημαντικό να είμαστε όλοι σύμμαχοι, σε ότι αφορά στην προστασία του ονόματος του ΑΠΟΕΛ. Είναι υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο παρόν και στο μέλλον της ομάδας μας.

Σας ευχαριστώ,

Πρόδρομος Πετρίδης

Πρόεδρος Εταιρείας ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ