aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΕπιστολή Κυριακίδη: Δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του ΑΠΟΕΛ

Επιστολή Κυριακίδη: Δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του ΑΠΟΕΛ

Η επιστολή του Θεόδωρου Κυριακίδη μέσω της οποίας ενημερώνει τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ για την απόφασή του σχετικά με την εκλογική Γενική Συνέλευση της 1ης Ιουνίου.

Μέσω αυτής εξηγεί γιατί «δεν θα καταστεί εφικτό να είμαι έτοιμος πριν τη Γενική Συνέλευση της 1ης Ιουνίου, με μία υποψηφιότητα και ένα συνδυασμό που θα φέρουν το ζητούμενο για την ομάδα μας».

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητοί/ές φίλοι/ες,

Έχω λάβει, περί τα τέλη Απριλίου, από τον κ. Γιάννη Δημητρίου, τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου  ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Δημόσια Εταιρεία Λτδ, τα οποία και μελέτησα με πολλή προσοχή

Προτού αναφερθώ στην ουσία, θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω τον κ. Γιάννη Δημητρίου για την πρωτοβουλία του αλλά και για την όλη του προσπάθεια, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η γνωστοποίηση της ακριβούς οικονομικής κατάστασης της Εταιρείας.

Η εργασία που ολοκλήρωσε, αποτελεί σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο για οποιαδήποτε Διοίκηση θα αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο της ανάκαμψης της Εταιρείας. Οι εισηγήσεις που έγιναν με το πέρας αυτού του ελέγχου και αφορούν σε καταστατικές αλλαγές θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα και να είναι δεσμευτικές  από τώρα και στο εξής.

Δυστυχώς, με την ολοκλήρωση του ελέγχου διαφάνηκε ότι, οι οφειλές της Εταιρείας, μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής σαιζόν, θα ξεπεράσουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου 2021 έφτασαν τα 24.23 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία, ένα μεγάλο μέρος, ύψους 2 εκατομμυρίων, οφείλεται σε ένα μόνο δανειστή στη βάση συμβολαίου πληρωτέου στις 31/12/2021. Το δάνειο αυτό, στην περίπτωση αποχώρησης του υφιστάμενου Προέδρου της Εταιρείας, θα είναι άμεσα πληρωτέο, με επιπρόσθετο τόκο 4%. Περαιτέρω, η πρόγνωση αναγκαίας ρευστότητας, με το υφιστάμενο ρόστερ, για την νέα αγωνιστική περίοδο, ξεπερνά τα 12 εκατομμυρία ευρώ.

Τα έσοδα που αναμένονται να εισπραχθούν στη νέα σαιζόν θα είναι δυστυχώς υπό τις περιστάσεις στην καλύτερη περίπτωση 3.82 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα και μείωση της φορολογίας να επιτευχθεί, η οποία θα είναι σίγουρα καλοδεχούμενη, αυτή δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την αναγκαιότητα ρευστότητας κάθε μίας αγωνιστικής περιόδου, καθώς οι υποχρεώσεις αυτές είναι ήδη κάτω από πρόγραμμα αποπληρωμής για περίοδο 15 ετών και η τυχόν φοροαπαλλαγή θα διανεμηθεί στο βάθος της χρονικής περιόδου αποπληρωμής. Π.χ. η φοροαπαλλαγή 7.5 εκατομμυρίων ευρώ που φημολογείται ότι θα επωφεληθεί η εταιρεία, στα πλαίσια γενικής πολιτικής του κράτους προς διευκόλυνσης όλων των ομάδων, θα βελτίωνε τα ταμειακά αποθεματικά, μόνο κατά περίπου 0.5 εκατομμύριο ετησίως, γεγονός που δεν θα επέφερε ουσιαστική βελτίωση στη ρευστότητα της Εταιρείας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι, στην πιο πάνω αναγκαία ρευστότητα, δεν συμπεριλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσό για ανανέωση του σημερινού ρόστερ της ομάδας. Επομένως, οποιεσδήποτε προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς προς ενδυνάμωση της ομάδας, θα πρέπει να υπολογιστούν ως επιπρόσθετα των 12 εκατομμυρίων ευρώ ενώ, θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για τυχόν αποδεσμεύσεις υφιστάμενων ποδοσφαιριστών, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Είναι πασιφανές ότι, αν δεν υπάρξει άμεσα εισροή φρέσκων κεφαλαίων στα ταμεία της εταιρείας, η κατάσταση θα είναι τρομερά δύσκολη έως μη διαχειρίσιμη.  Επίσης, αν αυτά τα νέα κεφάλαια δεν τύχουν συνετούς οικονομικής διαχείρισης, το μέλλον της εταιρείας καθίσταται αβέβαιο.

Βάσει της οικονομικής κατάστασης, όπως αυτή επεξηγήθηκε πιο πάνω, έχω ετοιμάσει ένα επενδυτικό πλάνο, το οποίο παρουσίασα σε στρατηγικούς επενδυτές, με τους οποίους διατηρώ ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Ο χρόνος όμως που μου δίδεται μέχρι τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας την 1η Ιουνίου είναι ελάχιστος και μη ρεαλιστικός για επίτευξη συμφωνίας. Παρόλα αυτά, προτίθεμαι να εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες και να επανέλθω μόλις αυτό καταστεί δυνατό, ανεξάρτητα από τους χρονικούς περιορισμούς της γενικής συνέλευσης. 

Η άντληση κεφαλαίων από τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ θα καταστεί απαραίτητη, καθότι, ο απλός ΑΠΟΕΛίστας δικαιούται να έχει και να διατηρεί πάντοτε τον πρώτο λόγο στα πεπραγμένα της ομάδας μας. Παράλληλα, αποτελεί πεποίθηση μου, διαχρονικά, ότι η δύναμη του ΑΠΟΕΛ ΕΙΝΑΙ ο κόσμος του και μόνο με τη βοήθεια αυτού του κόσμου, θα μπορέσει η ομάδα να ανακάμψει και να επανέλθει εκεί που της αξίζει.

Δυστυχώς, φίλες και φίλοι του ΑΠΟΕΛ, με βάση όσα σας έχω περιγράψει με ακρίβεια παραπάνω, δεν θα καταστεί εφικτό να είμαι έτοιμος πριν τη Γενική Συνέλευση της 1ης Ιουνίου, με μία υποψηφιότητα και ένα συνδυασμό που θα φέρουν το ζητούμενο για την ομάδα μας.

Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι, σε καμία περίπτωση δεν θα μείνω αμέτοχος  από τα πεπραγμένα της ομάδας μας. Οι προσπάθειες τόσο οι δικές μου, όσο και των στενών μου συνεργατών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, διατηρώντας το δικαίωμα για σύγκληση έκτατης γενικής συνέλευσης, εάν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας.

Με ειλικρίνεια και εκτίμηση,

Θεόδωρος Κυριακίδης

20/5/2021

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ