aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Εγχειρίδιο: «Προπονητής στον ΑΠΟΕΛ»

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ δεν θέλει να βλέπει έναν προπονητή μπροστά από τον πάγκο της ομάδας του, έχοντας τα χέρια πίσω, λες και πρόκειται για καθηγητή σε αίθουσα διδασκαλίας. Τον θέλει φωνακλά, παθιασμένο. Να τον αισθάνονται, βρε αδελφέ, οι ποδοσφαιριστές. Εκτός από τεράστιο κίνητρο για επιτυχίες, δεν πρέπει να αφήνει κανέναν παίκτη… κακοφανισμένο. Να τους πείθει για τη φιλοσοφία του και να βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Και καμιά φορά να μη σφυρίζει αδιάφορα στις «διαταγές» της κερκίδας. Να διαβάζει, να ακούει, πράττοντας αναλόγως εάν θέλει να μακροημερεύσει. Διαφορετικά θα είναι άλλος ένας από όσους πέρασαν, ψάχνοντας σύντομα για δουλειά. Και τις εξυπνάδες, βεβαίως, στην άκρη. Οι πλείστοι ξέρουν από ποδόσφαιρο όσα αυτός που κάνει κουμάντο θα χρειασθεί δύο ζωές για να τα μάθει.

Το βασικότερο όλων; Με βάση το τι ακούσαμε και διαβάσαμε κατά το 2019, ούτε για αστείο δεν θέλει να ακούσει ο ΑΠΟΕΛίστας πως αυτός που θα διαδεχθεί τον Τόμας Ντολ έχει ως προσφιλές σχηματισμό την τριάδα στην άμυνα. Ούτε την Ημέρα των Ερωτευμένων, θαρρώ, δεν θα προλάβει. Θα… φάει ανελέητο πόλεμο, μέχρι να αδειάσει τη γωνία και να έρθει ο επόμενος. Προπονητές πολλοί. Άσε που ορισμένοι θα ξαναθέσουν για… χιλιοστή φορά θέμα «επιστροφής Ιβάν Γιοβάνοβιτς». Η διαδικασία πρόσληψης του τρίτου προπονητή μέσα σε διάστημα έξι μηνών, όπως καταλάβατε, μόνο εύκολη διαδικασία δεν αποτελεί για τη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ, η οποία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο «φύγε εσύ, έλα εσύ». Και άλλο τόσο δύσκολο είναι γι΄αυτόν που θα βρεθεί στον -καλωδιωμένο με εκρηκτικά- πάγκο της ομάδας να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο ώστε να μη γίνει το «μπαμ».

Δώστε προσοχή: δεν είμαστε κατακαλόκαιρα που ο ΑΠΟΕΛ έδινε ένα ματς την εβδομάδα. Καλό είναι αυτό να το θυμόμαστε, διότι το προσεχές δίμηνο τα 90λεπτα θα είναι πάρα πολλά και συνεχόμενα. Θα μπει εν ολίγοις ο νέος τεχνικός με τη μία σε έναν ποδοσφαιρικό Γολγοθά, μη έχοντας συνάμα τον χρόνο να δοκιμάσει πολλά πράγματα στις προπονήσεις.

Στο διά ταύτα: Θαρρώ ότι στον ΑΠΟΕΛ οφείλουν να πατήσουν το κουμπί της επανεκκίνησης, όπως έκαναν πολλές ομάδες πιο προηγμένων πρωταθλημάτων. Να βρουν τον τρόπο ώστε να αλλάξουν τρόπο σκέψης, να κατανοήσουν το ποιοι είναι και τι πρέπει να κάνουν ώστε να γίνει η διαφορά.

Γιατί, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν το παρελθόν, καλό θα ήταν να αλλάξουν το μέλλον στο κεφάλαιο «προπονητής», το οποίο κατάντησε ιδιαιτέρως κουραστικό και βασανιστικό. Σε διαφορετική περίπτωση, μετά την περίοδο χάριτος (και) του νέου κόουτς, ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του, με τους οπαδούς να αναφέρουν εκ νέου πως «είχαμε προπονητή της πλάκας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ