aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΈχει έτσι, έχει κι αλλιώς

Έχει έτσι, έχει κι αλλιώς

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται ενώπιον άλλης μίας μεγάλης ευρωπαϊκής πρόκλησης στην ιστορία του. Την ερχόμενη Τετάρτη θα υποδεχτεί στο ΓΣΠ την Κοπεγχάγη και θα προσπαθήσει να ανατρέψει την ήττα με 0-1 που γνώρισε στη Δανία.

Η θεωρία λέει πως απέναντι στους Βίκινγκ υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τον πρωταθλητή Κύπρου και η «Goal News» τα παρουσιάζει.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

1.Ό,τι κάλο έκανε ήταν στη Λευκωσία

Στα τρία εκτός έδρας παιχνίδια με τις TNS, Ρόζενμποργκ και Κοπεγχάγη, ο ΑΠΟΕΛ ήταν από μέτριος έως κακός, με εξαίρεση κάποια διαστήματα. Αντιθέτως, ό,τι καλό έδειξε στην τρέχουσα σεζόν, ήταν στους δύο επαναληπτικούς του ΓΣΠ. Δείγμα του ότι στην έδρα του παρουσιάζεται πιο δυνατός και το θετικό είναι ότι το δεύτερο παιχνίδι με την Κοπεγχάγη θα διεξαχθεί στη Λευκωσία. Επομένως, υπάρχει η ένδειξη ότι στη ρεβάνς με την πρωταθλήτρια Δανίας, μπορεί να είναι διαφορετική η εικόνα του αγώνα σε σχέση με αυτήν στο Πάρκεν.

2.Φόρμα ο ένας και ανέβασμα ο άλλος

Ο Γιάννης Γιαννιώτας ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ο ΑΠΟΕΛ στα ματς με τη Ρόζενμποργκ και την Κοπεγχάγη. Επίσης, ο Βάντερ Βιέιρα πήρε πάνω του μετά την ασίστ και το γκολ στο δεύτερο παιχνίδι με τους Νορβηγούς. Άλλωστε, στη Δανία, από ενέργειά του προήλθε η κραυγαλέα ευκαιρία του Ιγκόρ ντε Καμάργκο (76’). Η καλή κατάσταση των δύο ακραίων φορ, οι οποίοι μπορούν να συμπαρασύρουν τους συμπαίκτες τους και να ξεσηκώσουν τον κόσμο, αποτελεί γερό χαρτί για τον πρωταθλητή Κύπρου.

3.Έφαγαν τέτοια ματς με το κουταλάκι

Η πείρα σε τέτοιο επίπεδο διαδραματίζει συνήθως σημαντικό ρόλο, ενώ κάποιες φορές αποδεικνύεται καθοριστική. Σαφέστατα, οι πλείστοι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ έχουν μπαρουτοκαπνιστεί σε μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις, άλλο ένα γερό χαρτί ενόψει του επαναληπτικού. Με τη φανέλα του, βίωσαν ανάλογες καταστάσεις οι Νούνο Μοράις, Ούρκο Πάρντο, Μπόι Βάτερμαν, Καρλάο, Νεκτάριος Αλεξάνδρου, Ινιάκι Αστίθ, Μάριο Σέρζιο, Γιώργος Εφραίμ, Βινίσιους, Στάθης Αλωνεύτης, Βάντερ Βιέιρα και Πιέρος Σωτηρίου. Όχι πως στερούνται εμπειριών σε ευρωπαϊκό συλλογικό επίπεδο με τις προηγούμενες ομάδες τους οι Γιώργος Μερκής (Απόλλων), Ρενάν Μπρεσάν (ΜΠΑΤΕ), Ίγκορ ντε Καμάργκο (Γκλάντμπαχ, Σταντάρ, Χόφενχαϊμ), Ζίφκο Μιλάνοφ (Λέφσκι, Βασλούι).

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

1.Πιο έτοιμη, πιο δεμένη, πιο γρήγορη, πιο μαχητική

Ομοιογένεια, τρεξίματα, αντοχές, κυκλοφορία της μπάλας με κλειστά μάτια και νίκη στις πλείστες προσωπικές μονομαχίες. Αυτά ήταν υπέρ της Κοπεγχάγης στο πρώτο παιχνίδι. Απέναντι λοιπόν σε ένα σύνολο που βρίσκεται σε καλύτερο βαθμό ετοιμότητας και δουλεύει με τον Στάλε Σόλμπακεν από το 2013, ο ΑΠΟΕΛ έχει μεγάλη απόσταση να καλύψει για να επιβληθεί στο γήπεδο και να πιέσει για την ανατροπή. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η απόδοση των κεντρώων, γεγονός που προϋποθέτει κατακόρυφο ανέβασμα των Νούνο Μοράις, Βινίσιους και Αντρέα Ορλάντι (αν επιλεγούν ξανά).

2.Το ύπουλο σκορ και το σερί των Δανών

Το 0-1 με το οποίο ηττήθηκε ο ΑΠΟΕΛ στην Κοπεγχάγη κρίθηκε καλό, βάσει της εικόνας των δύο ομάδων. Σαφέστατα, όμως, είναι επικίνδυνο και αγχωτικό για κάθε ομάδα που θέλει να το ανατρέψει. Ένα λάθος μπορεί να κοστίσει και να υποχρεώσει τους γαλαζοκίτρινους να ψάχνουν για τρία γκολ. Το γεγονός ότι απέναντί του ο ΑΠΟΕΛ θα έχει μία ομάδα που προέρχεται από 24 ματς ακατάπαυστου σκοραρίσματος (1-1 το ψεσινό κόντρα στην Όλμποργκ), μιλά από μόνο του για τον βαθμό δυσκολίας της ανατροπής.

3.Η πείρα και το βίωμα του Σόλμπακεν

Ο Στάλε Σόλμπακεν ίσως αποδειχτεί ο άνθρωπος-κλειδί για τους Δανούς στον επαναληπτικό. Κατ’ αρχάς υπερέχει κατά πολύ του Τόμας Κρίστιανσεν σε ευρωπαϊκές εμπειρίες. Ενώ ο προπονητής των Λευκωσιατών ετοιμάζεται για το όγδοο ματς σε διεθνή διοργάνωση, ο ομόλογός του έχει αποκομίσει πλούσιες εμπειρίες, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με την Κοπεγχάγη. Κυρίως, όμως, είναι πολύ βοηθητικό για τους Δανούς το γεγονός ότι πλέον ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ΓΣΠ, από την αναμέτρηση των δύο ομάδων το 2009.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ