aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΔουλειά στο χέρι του

Δουλειά στο χέρι του

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Ο ΑΠΟΕΛ ετοιμάζεται για ακόμα ένα ευρωπαϊκό ταξίδι, ελπίζοντας ότι θα είναι όσο πιο μακρινό γίνεται και προσδοκώντας πως θα φτάσει μέχρι τα αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ. Ως έμπειρος Ευρωπαίος ταξιδιώτης πλέον, γνωρίζει πολύ καλά πως μέχρι να πετύχει τον στόχο του έχει πολύ δρόμο.

Αρχικά, στις 20 Ιουνίου θα μάθει τον αντίπαλό του στον β’ προκριματικό γύρο. Στις 12 ή στις 13 Ιουλίου θα διεξαχθεί το πρώτο παιχνίδι και στις 19 ή στις 20 ο επαναληπτικός. Ενδιαμέσως, στις 15 θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για το τρίτο βήμα του θεσμού. Ο δρόμος για τους ομίλους φυσικά μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος και θα χρειαστεί να προχωρήσει βήμα-βήμα η κυπριακή ομάδα.

Σε πρώτο πλάνο λοιπόν βρίσκεται ο β’ προκριματικός γύρος. Η λίστα με τους πιθανούς αντίπαλους του ΑΠΟΕΛ είναι σχεδόν έτοιμη, καθώς απομένουν ορισμένες εκκρεμότητες σε κάποια πρωταθλήματα, όπως φυσικά και οι ομάδες που θα προκριθούν από την προηγούμενη φάση.

Ως «ισχυρός», ο πρωταθλητής Κύπρου θα αποφύγει πολλές ομάδες που μπορούν να τον φέρουν με το καλημέρα σε πολύ δύσκολη θέση (π.χ. Σάλτσμπουργκ, Λέγκια, Σέλτικ, Λουντογκόρετς, ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ, Κοπεγχάγη, Ερυθρός Αστέρας, Ρόσενμποργκ, Αστάνα). Αντιθέτως, θα περιμένει να μάθει ποιον θα αντιμετωπίσει από τον όμιλο των «αδυνάτων».

Πάντως, υπάρχουν και οι ανεπιθύμητοι, έστω και αν επικρατεί η άποψη ότι οι κυπριακές ομάδες, εύκολα ή δύσκολα, περνούν στον γ’ προκριματικό. Κατ’ αρχάς, αύριο θα εύχεται να στραβοπατήσει η Μπερ Σεβά στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Ισραήλ και να πάει ο τίτλος στα χέρια της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα αποφύγει το ενδεχόμενο να αγωνιστεί με την πρωταθλήτρια της γειτονικής χώρας.

Από εκεί και πέρα, θα προτιμούσε να μη βρεθεί στον δρόμο του η Ολύμπια Λουμπλιάνα και η Νόρκεπινγκ, οι οποίες εκθρόνισαν αντιστοίχως τις Μάριμπορ και Μάλμε. Επίσης, σε περίπτωση που βρεθεί στους «αδύνατους» η σλοβακική Τρένσιν, θα ήταν καλύτερα να την απέφευγαν οι πρωταθλητές.

Ασφαλώς, καμία από τις προαναφερόμενες δεν είναι ομάδα-φόβητρο, αλλά πάντοτε είναι προτιμότερο το μικρότερο κακό. Ωστόσο, η περσινή εμπειρία με τη Βάρνταρ (0-0 στη Λευκωσία, 1-1 στα Σκόπια) διδάσκει τα εξής: αφενός κάθε αντίπαλος χρήζει προσοχής και αφετέρου, ο βαθμός ετοιμότητας των γαλαζοκιτρίνων, αναλόγως, θα μειώσει ή θα αυξήσει τη δυσκολία της προσπάθειάς τους.

Β’ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ

ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ (ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ 11): Ζάλγκιρις (Λιθουανία), Ολίμπια Λουμπλιάνα (Σλοβενία), Βάρνταρ (Σκόπια), Νόρκεπινγκ (Σουηδία), Φέρεντσβαρος (Ουγγαρία), Κρουσέιντες (Β. Ιρλανδία), Ζρίνισκι  (Βοσνία), Ντάνταλκ (Έϊρε), Μλάντοστ (Μαυροβούνιο), Σέιναγιοκι (Φινλανδία), Ντουντλάνζ ή Φλόρα (Λουξεμβούργο).

ΑΝ ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Α’ ΓΥΡΟ (3): Σάντα Κολόμα (Ανδόρα), Φλόρα (Εσθονία), Βαλέτα (Μάλτα).

ΣΤΗ «ΖΥΓΑΡΙΑ»/ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ

Α) Δύο από τις πρωταθλήτριες Ισραήλ, Μολδαβίας, Σλοβακίας και Ουαλίας:

Η Μπερ Σέβα (Ισραήλ), αν κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Η Ντάτσια (Μολδαβία), αν κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Η Τρένσιν (Σλοβακία), μόνο στην περίπτωση που χάσουν το πρωτάθλημα, τόσο η Μπερ Σέβα όσο και η Ντάτσια.

Η ΤΝΣ (Ουαλία), σε περίπτωση που μία από τις Μπερ Σέβα ή Ντάτσια χάσει το πρωτάθλημα.

Β) Μία από τις πρωταθλήτριες Φαρόε ή Αρμενίας:

Η Β36 Τόρσαβν (Φαρόε), αν προκριθεί από τον α’ προκριματικό.

Η Άλασκερτ (Αρμενία), αν κατακτήσει το πρωτάθλημα και προκριθεί από τον α’ προκριματικό.

Στις πιθανές αντίπαλες ομάδες του ΑΠΟΕΛ θα προστεθεί άλλη μία (η πρωταθλήτρια Φαρόε ή η πρωταθλήτρια Αρμενίας, Άλασκερτ ή Σιράκ), με την προϋπόθεση ότι θα προκριθεί από τον α’ προκριματικό γύρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ