aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικοί Αρθρογράφοι της Κύπρου | ΑΠΟΨΕΙΣΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΛΑΝΙΔΗΣΔεν αυτοκτονεί, ετοιμάζεται και στελεχώνεται

Δεν αυτοκτονεί, ετοιμάζεται και στελεχώνεται

Παρακολουθώντας το εκτός έδρας ματς του ΑΠΟΕΛ με την TNS στο Παρκ Χολ την περασμένη Τρίτη, αισθάνομαι ότι σπατάλησε ένα 90λεπτο. Απέναντι σε μία ομάδα που επέλεξε να αμυνθεί στην έδρα της από το πρώτο λεπτό μέχρι το σφύριγμα της λήξης, δεν κατάφερε να δημιουργήσει μία μεγάλη φάση.

Η αμυντική τακτική που επέλεξαν οι Ουαλοί, σε συνδυασμό με την αδυναμία σωστής ανάπτυξης στις αντεπιθέσεις, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν τύχη στο ΓΣΠ. Αρκεί φυσικά να μην επαναλάβει εαυτόν ο πρωταθλητής Κύπρου και βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Ενδεχόμενο που αν μετατραπεί σε πράξη, θα πρόκειται για τη χειρότερη στιγμή στην ιστορία του.

Με το επικρατέστερο σενάριο λοιπόν, που λέει ότι οι γαλαζοκίτρινοι θα βρεθούν στον γ’ προκριματικό, η κλήρωση δεν ήταν καλή, ούτε όμως και η χειρότερη. Το πρόσφατο παρελθόν διδάσκει πως ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει λόγο να φοβηθεί ούτε τη νορβηγική Ρόζενμποργκ ούτε τη σουηδική Νόρτεπινγκ.

Μόνο την τελευταία πενταετία έριξε στο κανναβάτσο κάθε ομάδα που βρήκε στον δρόμο του από τη Σκανδιναβία. Το καλοκαίρι του 2012 απέκλεισε τη νορβηγική Άλεσουντς (2-1, 1-0), το 2014 τη φινλανδική Ελσίνκι (2-2, 2-0) και τη δανέζικη Άαλμποργκ (1-1, 4-0) και το 2015 την επίσης δανέζικη Μίντιλαντ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει στο τσεπάκι την πρόκριση, καθώς είναι γνωστό ότι για όλα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Είναι ένα δείγμα, όμως, ότι είναι ομάδες στα μέτρα του. Προτέρημά τους το καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας, καθώς στις χώρες τους βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωτάθλημα. Αυτό είναι κάθε χρόνο το μειονέκτημα των κυπριακών ομάδων, σε ανάλογες περιπτώσεις.

Πέρα από την ετοιμότητα, όμως, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η στελέχωση. Το μεγάλο κουπί θα τραβήξουν σε συντριπτικό ποσοστό οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν και στη λήξασα σεζόν στο έμψυχο δυναμικό. Στοίχημα αποτελεί αν κάποιοι από τους νεοφερμένους, Ρενάν Μπρεσάν, Ρομπέρτο Λάγο, Γιάννης Γιαννιώτας και Ιγκόρ ντε Καρμάγκο, θα βρεθούν σε θέση να δώσουν σημαντικές λύσεις. Αν το κερδίσει ο ΑΠΟΕΛ, θα αυξήσει τις πιθανότητές του. Αρκεί φυσικά να αποδειχτεί στην πράξη ότι είναι σε θέση να ανεβάσουν το αγωνιστικό επίπεδό του.

Συνοπτικά, αρχικά δεν αυτοκτονεί με την TNS, έπειτα παρουσιάζεται όσο πιο έτοιμος και όσο καλύτερα στελεχωμένος γίνεται απέναντι στους Σκανδιναβούς. Έτσι, θα είναι πιο ορατό το ενδεχόμενο για την 7η συνεχόμενη παρουσία του στα πλέι οφ ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ