aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΜπορεί ο ΑΠΟΕΛ να επιβιώσει χωρίς τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ;

Μπορεί ο ΑΠΟΕΛ να επιβιώσει χωρίς τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ;

Πλήγμα στο γόητρο, το αγωνιστικό και το οικονομικό αποτελεί για τον ΑΠΟΕΛ ο αποκλεισμός από την Σούντουβα στον α΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι μυστικό ότι οι γαλαζοκίτρινοι είναι εξαρτώμενοι τα τελευταία χρόνια από τα έσοδα που έφεραν οι συνεχόμενες προκρίσεις στους Ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Άλλωστε το παραδέχθηκε και ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης τον Οκτώβρη του 2017: «Οι εφήμερες επιτυχίες με τις κατακτήσεις τίτλων και Ευρώπης είναι σαφώς πολύ σημαντικές. Και λέω ξεκάθαρα ότι χωρίς τα έσοδα της Ευρώπης, ο ΑΠΟΕΛ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Είναι εξαρτημένος από αυτά. Και όλοι γνωρίζουμε ότι με το να λέμε πως θέλουμε να φτιάξουμε ομάδα που να μην είναι εξαρτημένη από τα έσοδα των ομίλων είναι δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί αφού οι επιτυχίες στην Ευρώπη και η εξυπηρέτηση των εγχώριων στόχων προϋποθέτουν τον προϋπολογισμό που ο ΑΠΟΕΛ διατηρεί τα τελευταία 8 χρόνια.

Έθεσα αυτό το δεδομένο και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση ζητώντας από την ολομέλεια των μετόχων να απαντήσει κατά πόσο επιθυμεί, να προχωρήσει ο ΑΠΟΕΛ σε ραγδαία μείωση μισθολογίου με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπήρξε ούτε και ένας μέτοχος που να υποστηρίξει την μείωση, από την στιγμή που αυτό προϋποθέτει αγωνιστικές εκπτώσεις. Φέτος έχουμε παραμείνει λοιπόν σε αυτά τα οικονομικά δεδομένα αφού και η ίδια η ομάδα έχει αποδείξει ότι άξιζε αυτής μας της εμπιστοσύνης και έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα μέσα από την είσοδο της στους ομίλους του UEFA Τσάμπιονς Λιγκ. Όμως ταυτόχρονα θα ήθελα να επαναλάβω και δημόσια την δέσμευση που είχα αναφέρει και στην Γενική Συνέλευση.

Διαβάστε επίσης: Στους αδύνατους ο ΑΠΟΕΛ μέχρι και τα πλέι –οφ του Γιουρόπα Λιγκ

Δηλαδή ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσω τον ΑΠΟΕΛ να κινδυνεύσει οικονομικά και ότι συνεχώς γίνεται η προσπάθεια, έτσι ώστε με ομαλό τρόπο, η εταιρεία να μειώσει τα έξοδα σε τομείς που μπορούν να μειωθούν με κυριότερο βεβαίως, το μισθολόγιο των ποδοσφαιριστών», δήλωνε ο διοικητικός ηγέτης του ΑΠΟΕΛ.

Την τελευταία διετία οι εξάκις σερί πρωταθλητές έβαλαν στο ταμείο τους περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από την πορεία στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2016/17 και την πρόκριση στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, δαπανήθηκε σε επενδύσεις όπως η ανακαίνιση του προπονητικού κέντρου και η αγορά νεαρών ποδοσφαιριστών, όπως ανέφερε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της εταιρείας ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ.

«Η ποδοσφαιρική περίοδος που μόλις έληξε ήταν από οικονομικής άποψης κερδοφόρα. Ταυτόχρονα όμως ήταν και μια συνειδητή απόφαση αυτό το κέρδος να διοχετευθεί στο μεγαλύτερο του ποσοστό είτε σε έργα υποδομής είτε σε αγορές ποδοσφαιριστών που θα μπορούν είτε άμεσα είτε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιφέρουν πολλαπλάσιο κέρδος στην ομάδα . Θα χρησιμοποιήσω μια φράση που ακούμε πάντα. Βγάλατε τόσα λεφτά και δεν αφήσατε τίποτα πίσω. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά ισχύει το αντίθετο. Γιατί οι επενδύσεις που έγιναν τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε έργα υποδομής, θα συνοδεύσουν τον ΑΠΟΕΛ για τις επόμενες δεκαετίες, στηρίζοντας το οικοδόμημα του σε γερές βάσεις», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόδρομος Πετρίδης.

Διαβάστε επίσης ΑΠΟΕΛ: Τεράστια οικονομική ζημιά, χάνει εκατομμύρια, τζίρος €280.000

Την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός του ΑΠΟΕΛ παραμένει στα ύψη και υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 50% των εσόδων της ομάδας από χορηγίες, εισιτήρια και τηλεοπτικά. Επομένως, μια «τρύπα» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί είτε από χρήματα που έχουν αποταμιευτεί από τα προηγούμενα χρόνια, είτε με επιτυχία στο Γιουρόπα Λιγκ.

Σε διαφορετική περίπτωση ο ΑΠΟΕΛ θα βρεθεί ενώπιον μιας πρωτόγνωρης γι’ αυτόν κατάστασης την τελευταία δεκαετία.  Να κλείσει με αρνητικό πρόσημο τον προϋπολογισμό μιας σεζόν και να χρειαστεί να μπει χρήμα στο ταμείο από τις τσέπες της διοίκησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ