aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΜπιλμπάο, άστο δεν σε πάω

Μπιλμπάο, άστο δεν σε πάω

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Η κληρωτίδα όχι μόνο δεν έκλεισε το μάτι στον ΑΠΟΕΛ, αλλά αν ήταν δυνατόν θα του το έβγαζε κιόλας. Τον έριξε για τα καλά (μάλιστα) στον λάκκο των λεόντων, αφού τον έφερε αντιμέτωπο με έναν εκ των πιο δύσκολων συλλόγων που θα μπορούσε να συναντήσει στη νοκ άουτ φάση του Γιουρόπα Λιγκ.

Εν πολλοίς, δηλαδή, πήγε στράφι η πρωτιά στον 2ο όμιλο. Με το άνοιγμα του κοφινιού, οι γαλαζοκίτρινοι ζευγαρώθηκαν με την Αθλέτικ Μπιλμπάο για τους «32» της διοργάνωσης, με τα συναισθήματα των εκπροσώπων των δύο συλλόγων στη χθεσινή κλήρωση να απεικόνιζαν την (ωμή) πραγματικότητα. Μια αμηχανία σχηματίστηκε αίφνης στο πρόσωπο των δικών μας και ένα (πλατύ) χαμόγελο πλημμύρισε αυτό των Βάσκων.

Ασφαλώς, η Μπιλμπάο δεν είναι Μπαρσελόνα ή Ρεάλ Μαδρίτης. Ούτε και Ατλέτικο Μαδρίτης.  Αλλά μιλάμε για έναν ισπανικό σύλλογο με εμπειρία, διακρίσεις και πολύ συχνές παρουσίες στον ευρωπαϊκό στίβο. Ξεχωρίζει βεβαίως η πορεία τη σεζόν 2011-12 κατά την οποία έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ (ηττήθηκε με 3-0 από την Ατλέτικο Μαδρίτης). Προπονητής είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος στη δεύτερη θητεία του στον σύλλογο αποδεικνύει ότι είναι από τους καλύτερους στον κόσμο στο να φτιάχνει ομάδες που μάχονται λυσσαλέα και με ομοψυχία σε κάθε αγώνα.

Πώς, τώρα, βρέθηκε υποψήφια αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ; Συμμετείχε στον 6ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και μαζεύοντας 10 βαθμούς, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, οπότε αυτομάτως ήταν στο γκρουπ των ανίσχυρων  (Σασουόλο-Μπιλμπάο 3-0, Μπιλμπάο-Ραπίντ Β. 1-0, Γκενκ-Μπιλμπάο 2-0, Μπιλμπάο-Γκενκ 5-3, Μπιλμπάο-Σασουόλο 3-2, Ραπίντ Β.-Μπιλμπάο 1-1).

Πάμε πιο κάτω: Η Μπιλμπάο που έχει… καυτή έδρα, δεν είναι ένας συνηθισμένος σύλλογος. Η εμμονή της να στηρίζεται αποκλειστικά σε παίκτες που κατάγονται από τη Χώρα των Βάσκων την κάνει ξεχωριστή. Αν κάποιοι πονηροί αναρωτιέστε πώς εμπίπτει στον κανόνα αυτόν ο σκουρόχρωμος επιθετικός της Ινάκι Ουίλιαμς, η απάντηση είναι πως -παρότι έχει Γκανέζο πατέρα και Λιβεριανή μητέρα- γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπιλμπάο! Γενικώς οι παίκτες που φοράνε τη φανέλα της αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτό, διότι δεν εκπροσωπούν απλώς την αγαπημένη τους ομάδα, αλλά ταυτοχρόνως και τον τόπο τους.

Η αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ στη φάση των «32» από την οποία πέρασαν παίκτες της κλάσης των Μεντιέτα, Λιζαραζού, Γιορέντε, Ιραόλα, Γέστε, Εθκέρο και Ερέρα, είναι μαζί με τη Ρεάλ και την Μπαρσελόνα οι μοναδικές που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ στη Β’ Κατηγορία. Παραλλήλως με τα 8 πρωταθλήματα και τα 23 κύπελλα Ισπανίας στην τροπαιοθήκη της, είναι τέταρτη στη συνολική κατάταξη των ομάδων στην Ισπανία.

Αστέρι της ομάδας ο 35χρονος Αρίτθ Αντούριθ, ο οποίος πυροβολεί ασταμάτητα. Τις προηγούμενες οκτώ σεζόν, μονάχα σε μία πέτυχε μονοψήφιο αριθμών τερμάτων στο πρωτάθλημα (2011-12, 7 γκολ). Πέρυσι για παράδειγμα είχε σκοράρει μόνο 20 φορές σε ένα αν όχι το κορυφαίο, εκ των κορυφαίων του πλανήτη! Ο Αντούριθ, φέτος, έγραψε ιστορία στην εντός έδρας νίκη με 5-3 επί της Γκενκ, σκοράροντας και τα πέντε γκολ του αγώνα. Από το ρόστερ της Μπιλμπάο ξεχωρίζουν επίσης οι Ιραϊθόθ, Μουνιαΐν, Γκαρθία και Σουσαέτα.

***Η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ισπανία που αρνείται να βάλει το λογότυπο της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Είναι γνωστή για τη φιλοσοφία της που βασίζεται αποκλειστικά σε Βάσκους ποδοσφαιριστές.

ΠΗΓΕ, ΕΔΕΣΕ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, γνωστός μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό Πειραιώς, είναι ο προπονητής του συλλόγου. Ο 52χρονος αντικατέστησε τον Μαρσέλο Μπιέλσα τον Ιούνιο του 2013, υπογράφοντας συμβόλαιο που του απέφερε ετησίως το αστρονομικό ποσό των 2.000.000 ευρώ! Στην πρώτη του σεζόν οδήγησε τον σύλλογο στην 4η θέση, κάτι που αποτέλεσε το διαβατήριο ώστε να… πετάξει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πριν από δύο σεζόν έφθασε στον τελικό του κυπέλλου, αλλά γνώρισε την ήττα με 1-3 και πήρε εκδίκηση στο ξεκίνημα της επόμενης ποδοσφαιρικής περιόδου, καθώς κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ισπανίας. Στη λήξασα αγωνιστική περίοδο (ανανέωσε το συμβόλαιό του για άλλον ένα χρόνο, μεσούσης σεζόν) οδήγησε την Μπιλμπάο στην 5η θέση (18 νίκες, 8 ισοπαλίες, 12 ήττες). Πήγε εν ολίγοις και έδεσε!

TAYTOTHTA

Έδρα: Σαν Μαμές (53.289 θέσεων)

Ιδρύθηκε: 20/1/1898

Χρώμα: Κόκκινο-άσπρο

Παλμαρές: 8 πρωταθλήματα, 24 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ

2016-17 ΡΟΣΤΕΡ

1. Γκόρκα Ιραϊθόθ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ 35 Ισπανία
13. Ιάγο Ερερίν ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ 28 Ισπανία
26. Κέπα ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ 22 Ισπανία
2. Ενέκο Μπόβεδα ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ 27 Ισπανία
3. Γκόρκα Ελουστόνδο ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ 28 Ισπανία
4. Έμερικ Λαπόρτ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ 22 Γαλλία
6. Μικέλ Σαν Χοσέ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ 27 Ισπανία
15. Ινίγο Λεκέ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ 23 Ισπανία
16. Χαβιέ Ετσεΐτα ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ 28 Ισπανία
18. Όσκαρ Ντε Μάρκος ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ 27 Ισπανία
24. Μικέλ Μπαλενθιάγα ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ 28 Ισπανία
25.  Ενρίκ Σαμπορίτ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ 24 Ισπανία
27. Γεράι Άλβαρεθ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ 21 Ισπανία
5. Χαβιέρ Εράσο ΜΕΣΟΣ 26 Ισπανία
7. Μπενιάτ Ετσεμπερία ΜΕΣΟΣ 29 Ισπανία
8. Άντερ Ιτουράσπε ΜΕΣΟΣ 27 Ισπανία
14. Μαρκέλ Σουσαέτα ΜΕΣΟΣ 28 Ισπανία
17. Μίκελ Ρίκο ΜΕΣΟΣ 31 Ισπανία
19. Σαμπίν Μερίνο ΜΕΣΟΣ 24 Ισπανία
22. Ραούλ Γκαρθία ΜΕΣΟΣ 29 Ισπανία
23. Αγκερ Ακέτσε ΜΕΣΟΣ 22 Ισπανία
10. Ίκερ Μουνιαΐν ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ 23 Ισπανία
11. Ινιάκι Ουίλιαμς ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ 22 Ισπανία
20. Αρίτθ Αντουρίθ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ 35 Ισπανία

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ