aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑξίζει ο Πιέρος ενάμισι εκατομμύριο και ο Ρουσιάς 80.000;

Αξίζει ο Πιέρος ενάμισι εκατομμύριο και ο Ρουσιάς 80.000;

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Τον Ιανουάριο του 2013 έγιναν οι συμφωνίες: Ο Πιέρος Σωτηρίου παραχωρήθηκε από τον Ολυμπιακό στον ΑΠΟΕΛ (για το καλοκαίρι) και ο Ονησίφορος Ρουσιάς εντάχθηκε στην Ομόνοια, αφού έμεινε ελεύθερος από το Παραλίμνι.

Σήμερα, ο πρώτος κοστολογείται γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ και ο δεύτερος μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ! Το εύλογο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν ανταποκρίνονται τα ποσά αξιολόγησής τους στην αγωνιστική υπεροχή του πρώτου σε σχέση με τον δεύτερο. Δυσκολεύομαι πάντως να πιστέψω πως η απάντηση είναι καταφατική.

Εκείνο που μπορώ να γράψω με σιγουριά είναι ότι ο Σωτηρίου μεγαλούργησε όχι κατόπιν σχεδίου. Δεν ήταν στο πλάνο του ΑΠΟΕΛ να αγωνίζεται με εκείνον πρώτο επιθετικό. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε ενέταξε στο ρόστερ του, τους Τζιμπούρ, Πιατκόφσκι, Λεάλ, Καβενάγκι και Ντε Καμάργκο, ενώ τις τελευταίες ημέρες του περασμένου Αυγούστου το πάλεψε –ανεπιτυχώς– για τον Αΐλτον και ακολούθως την πάτησε με τον Σα την υστάτη.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, λοιπόν, οι συγκυρίες έφεραν τον Κύπριο επιθετικό στο προσκήνιο και άδραξε την ευκαιρία. Από τη μια δούλεψε πολύ για να βελτιωθεί, από την άλλη εργάστηκαν οι προπονητές του (Κετσπάγια, Κρίστιανσεν) υπολογίζοντάς τον ως βασικό σέντερ φορ. Τα αποτελέσματα φάνηκαν με την παρουσία του και τα γκολ του σε Κύπρο και Ευρώπη, τα οποία εκτόξευσαν την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Όσο για τον Ρουσιά, βρίσκεται ακόμη στα… χρόνια της υπομονής. Αν και άρχισε θετικότατα την τρέχουσα σεζόν, με τρία γκολ και μία ασίστ στο Γιουρόπα Λιγκ, παραγκωνίστηκε στους αγώνες πρωταθλήματος.

Κάτι που λειτούργησε αρνητικά στην ψυχολογία του, αφού βλέπει σχεδόν σε μόνιμη βάση τους Ματ Ντέρμπισαϊρ (12 γκολ) και Κίλιαν Σέρινταν (7) στις θέσεις της κορυφής (σε σχηματισμό 4-4-2). Σκουριάζοντας στον πάγκο, είναι λογικό να κάνει σκέψεις αποχώρησης (με την ΑΕΚ να καραδοκεί), μα και να βλέπει τη χρηματική του αξία να πέφτει.

Τι θα γινόταν, όμως, αν υποχρεωνόταν ένας προπονητής να επενδύσει σε αυτόν, δίνοντάς του τον πρώτο ρόλο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Σωτηρίου; Απάντηση στο ερώτημα δεν μπορώ να δώσω. Ωστόσο, πιστεύω πως κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα, όταν πάρει συνεχόμενες ευκαιρίες και κυρίως, όταν του δείξει ο προπονητής του ότι πιστεύει σε αυτόν. Γιατί να είναι εξαίρεση ο Ρουσιάς; Ρητορικό το ερώτημα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ