aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛ«Αρτσίθκια μάντολες»! Τι είναι οι μάντολες; (εξήγηση της φράσης)

«Αρτσίθκια μάντολες»! Τι είναι οι μάντολες; (εξήγηση της φράσης)

Όντως, το πρωτοσέλιδο της σημερινής έκδοσης Sportday Ελλάδος είναι απίστευτο και κάτι ασυνήθιστο. «Αρτσίθκια μάντολες», αναγράφεται θέλοντας να χαρακτηρίσει την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού και την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ ψες με 0-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Οι πλείστοι Έλληνες αναρωτιούνται «τι είναι τα αρτσίθκια»; Απάντηση: Είναι κυπριακή προφορά τις λέξης «όρχεις» (ανδρικά γεννητικά όργανα).

Και οι πλείστοι Κύπριοι αναρωτιούνται τι είναι οι «μάντολες». Απάντηση: Οι μάντολες είναι χειροποίητο γλυκό της Κεφαλονιάς, με πρώτη ύλη τα αμύγδαλα, που καβουρδίζονται με ζάχαρη ή μέλι, κανέλα και αποκτούν μια ασύγκριτη καραμελωμένη γεύση. Κάτι ανάλογο με τις μάντολες βρίσκουμε και σε διάφορες τοποθεσίες με παραδοσιακά εδέσματα στην Κύπρο, καθώς και στα πανηγύρια.

Τέτοιες φράσεις στην Ελλάδα, με την ελληνική προφορά των ανδρικών γεννητικών οργάνων (παρόμοιες με δικές μας λεκτικές-υβριστικές «εφευρέσεις» έχουμε και στην Κύπρο και δεν το κρύβουμε), χρησιμοποιούνται με υποτιμητικό ύφος και τις… πετάει όποιος θέλει να μειώσει κάποιον άλλον. Περιγράφουν συνήθως τραγικές καταστάσεις.

Δείτε το εξώφυλλο της Sportday Ελλάδος!

14480665_10210764135643782_5396095302301267761_o

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ