aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑποκάλυψε το χρέος και το έλλειμμα του ΑΠΟΕΛ ο Πετρίδης

Αποκάλυψε το χρέος και το έλλειμμα του ΑΠΟΕΛ ο Πετρίδης

Για όλους και για όλα που αφορούν τον ΑΠΟΕΛ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, Πρόδρομος Πετρίδης. Ο διοικητικός ηγέτης των γαλαζοκιτρίνων ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Χωρίς VAR» στην Cablenet και μίλησε για το οικονομικό, το αγωνιστικό, τις διεργασίες της διοίκησης για το μέλλον και την κριτική που ασκείται στον ίδιο.

Αρχική τοποθέτηση: «Θα είμαι όσο πιο ειλικρινείς και ανοικτός προς τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ για τις απορίες, τις υποψίες και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στον κόσμο του ΑΠΟΕΛ».

Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι η περίοδος αυτή είναι η πιο δύσκολη της σύγχρονης ιστορία του ΑΠΟΕΛ: «Δεν θα το πω ότι είναι η πιο δύσκολη. Είναι από τις πιο δύσκολες. Και στο παρελθόν υπήρχαν αγωνιστικές και οικονομικές κρίσεις. Είναι δύσκολη περίοδος δεν το παραγνωρίζει κανένας. Πέραν του εαυτού μου που είμαι 24ώρου βάσεως στον Αρχάγγελο και οι συνεργάτες μου είναι εκεί για να βρεθούν λύσεις. Το αγωνιστικό φέρνει το οικονομικό. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα πρέπει να διορθώσουμε το αγωνιστικό. Παρόλο που έχουμε τροχοδρομήσει τις λύσεις και για το οικονομικό τις οποίες θα τις κοινοποιήσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Πιστεύεται ότι είναι εφικτός ο στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος; «Βεβαίως είναι εφικτός για το 8ο συνεχόμενο όπως προκηρύξαμε από την αρχή της χρονιάς. Κρίσιμο το παιχνίδι με τον Απόλλωνα το Σάββατο. Με πιθανή απώλεια βαθμών η προσπάθεια για τον τίτλο θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Με νίκη θα πλησιάσουμε στη βαθμολογία και θα συνεχίσουμε. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα μετά το παιχνίδι του Σαββάτου. Υπάρχει δρόμος. Δεν θα είναι εύκολο αν χάσουμε το Σάββατο, όμως δεν θα είναι ακατόρθωτο».

Η ποιότητα του ρόστερ πιστεύεται ότι είναι τέτοια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος; «Μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ τρέξαμε και κάναμε μερικές κινήσεις. Πιστεύω ότι υπάρχει και σε αριθμό και σε ποιότητα το ρόστερ για το πρωτάθλημα. Αν πάρουμε μια – μια τις θέσεις θα το δείτε. Το μόνο που υστερούμε είναι στο μπακ αριστερό. Στις άλλες θέσεις είμαστε γεμάτοι. Με το υφιστάμενο ρόστερ ανταποκριθήκαμε σε τρία ματς στην Ευρώπη. Αποκλειστήκαμε από μία αδικία, αν και δεν ήμασταν δημιουργικοί ήρθε αυτός ο αποκλεισμός που έφερε τα προβλήματα».

Ποια είναι η αιτία τότε που δεν βγαίνει η καλή εικόνα στο γήπεδο; «Καταρχάς, ο κ. Ουζουνίδης ήρθε πέρσι τον Φεβρουάριο και δούλεψε τέσσερα παιχνίδια με την ομάδα. Μετά υπήρξε η διακοπή του πρωταθλήματος. Και εδώ θέλω να πω ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν ήταν φανατικός υποστηρικτής για τη διακοπή του πρωταθλήματος. Απλά, δόθηκε ένα πρωτόκολλο και αρνήθηκε η επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Και βλέπουμε και τώρα τις δυσκολίες…».

Ναι, αλλά τότε με μηδενικά κρούσματα και τώρα με τριψήφιο αριθμό… «Ναι, αλλά τώρα υπάρχουν πρωτόκολλα. Ελπίζουμε να μην δούμε χειρότερα. Επιστρέφω, και λέω ότι ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη μετεγγραφική περίοδος. Ότι ζητήθηκε από τον προπονητή και με το παραπάνω εμείς το υλοποιήσαμε. Πήραμε παίκτες στις θέσεις που ήθελε ο προπονητής. Είναι μια καινούργια ομάδα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ομοιομορφία και αυτό ήταν θέμα προπονητή και όχι δικό μας. Πιστεύω ότι είναι συμπληρωμένο το ρόστερ του ΑΠΟΕΛ εκτός σε μπακ απ του αριστερού μπακ. Κρίνεται και η διοίκηση και ο προπονητής σε αυτό το θέμα. Τα γεγονότα με τον Νικόλα Ιωάννου που ο ίδιος ο παίκτης μας διαβεβαίωσε ότι δεν ήθελε να πάει πουθενά εάν δεν πήγαινε στη Νότιγχαμ. Μετά την αποχώρηση του από την Εθνική δεν ήταν καλά ψυχολογικά και σε καλή φόρμα. Μάλιστα, προπονήθηκε για δύο προπονήσεις ατομικά για να βρει τον εαυτό του. Σε μεταγενέστερο στάδιο, σε 48 ώρες ήρθε νέα πρόταση από τη Νότιγχαμ και άλλαξε γνώμη ο παίκτης όταν η μετεγγραφική περίοδος έκλεισε σε εμάς. Πήραμε τον Ζεράλδες για τον οποίο είχαμε διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να παίξει αριστερό μπακ. Στη μετεγγραφική περίοδο μπορούμε να καλύψουμε το κενό αυτό. Μετά ήταν η περίπτωση Τάαμαρι. Προτείναμε στον παίκτη από πέρσι ανανέωση συμβολαίου και με αυξημένες απολαβές. Βλέπαμε ότι ο παίκτης ήταν αλλού για αλλού και αποφασίσαμε παρά να χάσουμε ότι είχαμε να πάρουμε να τον δώσουμε».

Για τις σχέσεις που είχε ο Ουζουνίδης με τους παίκτες: «Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα σε όλη τη συνεργασία μας με τον κ. Ουζουνίδη. Ήταν άριστες οι σχέσεις που είχε με τη διοίκηση και τους ποδοσφαιριστές. Και όλα αυτά που διάβασα για τις θρησκείες (σ.σ. για τους Ατζίλι και Μπεν Σαχάρ) δεν ισχύουν».

Για την αλλαγή Ουζουνίδη στην τεχνική ηγεσία: «Είμαι ο άνθρωπος που όταν βλέπω κάτι θα το αλλάξω αλλά για να το αλλάξω πρέπει να δω ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια. Πέραν της περίπτωσης του Κόρε που ήταν θέμα φιλοσοφίας δεν μετανιώνω για καμιά άλλη περίπτωση. Ούτε του Τραμετσάνι, ούτε του Δώνη τη δεύτερη θητεία. Ελπίζω ότι και αυτή η αλλαγή θα φέρει αποτελέσματα για να πάρουμε ψυχολογία».

Δυσκολευτήκατε να τον αποδεσμεύσετε λόγο οικονομικού; «Όχι. Προσπαθούμε σαν διοίκηση και το πετυχαίνουμε ώστε να υπάρχει ρήτρα αποδέσμευση στο συμβόλαιο. Αυτό συνέβη και με τον κ. Ουζουνίδη όπου υπήρχε ρήτρα 30% του συμβολαίου του. Ήταν ζήτημα μερικών λεπτών και σε πολύ καλό κλίμα η αποδέσμευση του κ. Ουζουνίδη».

Για τα οικονομικά του ΑΠΟΕΛ: «Δεν είμαι εδώ για να χρεοκοπήσω τον ΑΠΟΕΛ. Όταν έφυγα το 2006 ρωτήστε αν άφησα οποιανδήποτε υποχρέωση ή εκκρεμότητα. Διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται ο ΑΠΟΕΛ να κινδυνέψει οικονομικά».

Για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΠΟΕΛ σε θέματα προγραμματισμού: «Πριν από 3-4 χρόνια θέσαμε το θέμα του τεχνικού διευθυντή. Είχαμε τον Μαντούκα, τον Τέτι, τον Βας. Πως είναι δυνατό να επεμβαίνει ο πρόεδρος σε αυτούς τους τεχνικούς διευθυντές και να φέρνει τους δικούς του παίκτες; Έχουμε το οργανόγραμμα των σκάουτερ. Αυτή τη στιγμή είναι ο Λούκας Χατζηλούκας, ο Μοράις και ο βοηθός προπονητής του εκάστοτε προπονητή. Οποιαδήποτε περίοδο κι αν υπήρχε ο τεχνικός διευθυντής, η τελική απόφαση ήταν του προπονητή. Εμείς εμπλεκόμαστε όταν υπάρχει το οικονομικό. Από εκεί και πέρα λέμε στον προπονητή ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε ή δεν μπορούμε».

Για τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ κάθε χρόνο: «Δεν είναι λογικό όχι. Αυτό πηγάζει ίσως από το θέμα στο ότι υπήρχαν συχνές αλλαγές προπονητών. Αριθμητικά τα τελευταία χρόνια, ο ΑΠΟΕΛ είναι έβδομος στις μετεγγραφές».

Για το νέο προπονητή υπάρχουν νεότερα; «Μπορεί μέχρι το Σαββατοκύριακο να έχουμε απόφαση. Δεν θα είναι στον πάγκο, αλλά ίσως είναι στο γήπεδο με Απόλλωνα. Έχουμε ήδη ένα shortlist και ίσως μέχρι αργά απόψε να καταλήξουμε στους 2-3 επικρατέστερους».

Για την εμπλοκή γνωστoύ ατζέντη (.σ.σ εννοεί τον Κώστα Χριστοδούλου «Καραβίδα») στον προγραμματισμό του ΑΠΟΕΛ: «Τη σεζόν 2011-12 ο ΑΠΟΕΛ πήγε στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκείνη τη χρονιά ο συγκεκριμένος είχε εφτά παίκτες στον ΑΠΟΕΛ. Φέτος κάναμε 15-16 μετεγγραφές και με τις εννέα δεν έχει καμία σχέση ο συγκεκριμένος ατζέντης».

Για το χρέος του ΑΠΟΕΛ: «Το 2013 πριν αναλάβω, όλοι θυμόμαστε πως ο ΑΠΟΕΛ πέρασε στους ομίλους με το μπαλάκι. Αναλαμβάνοντας το 2013 τον Δεκέμβριο, αναλάβαμε πεντέμισι εκατομμύρια χρέος στον φόρο και περίπου 2,5 εκατομμύρια ελλειμματικό τρέχον προϋπολογισμό. Με τις ενέργειες του συμβουλίου καλύψαμε τα 2μισι εκατομμύρια. Από εκεί και πέρα προχωρήσαμε χρονιά με χρονιά με αρκετούς ψηλούς προϋπολογισμούς. Είχαμε πει σε μια γενική συνέλευση ότι ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα αποκλεισμό από ομίλους. Δεν χρωστάμε σε κανένα, σε κανένα ποδοσφαιριστή και σε κανένα υπάλληλο. Έχουμε τη συμφωνία με το κράτος. Το 5.500.000 ευρώ του 2013 σήμερα είναι περίπου 8.000.000 εκατομμύρια. Το έλλειμα το φετινό είναι αρκετά μεγάλο. Αν το 2013 ήταν δυόμισι, φέτος θα είναι περίπου το διπλάσιο. Το ποσό που έχω αναφέρει για τους φόρους, δεν είμαστε πρώτοι στον πίνακα. Έχει κι άλλες ομάδες που έχουν εξίσου ψηλά πισώ. Είμαστε σε επαφές είτε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από κάποιους επενδυτές, είτε με δανεισμό για να ανταποκριθούμε στα τρέχοντα έξοδα. Δεν μιλάω για δάνειο από τράπεζα. Υπάρχει και άλλη επιλογή με μεγαλομέτοχο που να έχει το πλειοψηφικό πακέτο. Έτσι είναι τώρα η Ομόνοια, η Ανόρθωση, η ΑΕΚ και κατά κάποιο τρόπο ο Απόλλων. Υπάρχει το ενδιαφέρον από κάποιες σοβαρές κατευθύνσεις. Εννοείται ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα πάει στην Γενική Συνέλευση. Δεν είμαι πολύ ζεστός σε αυτό το θέμα για να είμαι ξεκάθαρος».

Έχετε υπολογίσει πόσα πλήρωσε ο ΑΠΟΕΛ για αποζημιώσεις; «1.200.000 ευρώ σε προπονητές και παίκτες την τελευταία διετία τα οποία αποπληρώνονται. Πολύ λίγα μας έμειναν».

Για τα όσα του καταλογίζουν οι οπαδοί και το μερίδιο ευθύνης της διοίκησης: «Έχουμε κάνει λάθη είναι αλήθεια. Ότι και να κάνω κάποιοι πάντα θα με κατηγορούν. Είναι γελοίο να λέγεται ότι μαγειρεύονται οι οικονομικές καταστάσεις. Οι ελεγκτικοί οίκοι ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αρλούμπες και με λυπούν. Δεν δέχομαι λασπολογία. Εγώ και η οικογένειά μου ξέρουμε τι έχω προσφέρει στον ΑΠΟΕΛ και από οικονομικής πλευράς και από θυσίες. Μπορούν να ρωτήσουν σε τράπεζες πόσα έχασα εγώ. Προκαλώ όποιον θέλει να έρθει στην εταιρεία και να πάρει όποια πληροφορία θέλει. Πρώτα διάβασε και μετά να γράψεις. Αυτή είναι η στεναχώρια μου».

Αν έκανε σκέψεις παραίτησης: «Όχι, γιατί δεν θέλω ποτέ να φύγω ηττημένος ή ζημιωμένος. Θα βγει ο ΑΠΟΕΛ από τη φουρτούνα. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι λύσεις. Είμαι πεισματάρης, είμαι γνήσιος ΑΠΟΕΛίστας και δεν δέχομαι καμία αμφισβήτηση για αυτό.. Εκείνο που θέλω να ζητήσω είναι τη στήριξή του κόσμου. ΑΠΟΕΛ ενωμένο ποτέ νικημένο. Δεν μου έχει κοτσιανάσει κανείς την προεδρία του ΑΠΟΕΛ. Έχω και εγώ τις επιχειρήσεις μου και με τις ώρες που ξοδεύω για τον ΑΠΟΕΛ είναι εις βάρος τους».

Για το ιδιόκτητο γήπεδο: «Είναι στα πλάνα μας και ελπίζω να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ