ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
Ο ΑΠΟΕΛ καλείται μέσα στο Ισραήλ να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα του επιτρέπει στον επαναληπτικό σε μια βδομάδα στην Λευκωσία να πάρει αυτός το εισιτήριο πρόκρισης για τα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στην Μπερ Σεβά.
Οι γαλαζοκίτρινοι μπορεί να μην βρίσκονται στα καλύτερα τους από αγωνιστικής άποψης ωστόσο οι πλούσιες ευρωπαϊκές παραστάσεις που έχουν σε συνδυασμό με τις τεράστιες επιτυχίες τους κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητεί.
Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία 5 χρόνια δίνουν ανελλιπώς το παρών τους σε ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Διαβάστε επίσης: Θέλει εξωτερικό ο Βινίσιους και η διαφορά στην αποζημίωση
Παράλληλα απέδειξαν στο πρόσφατο παρελθόν πως δεν φοβούνται κανένα αντίπαλο και με όπλο το ΓΣΠ παίρνουν πανηγυρικές προκρίσεις ανατρέποντας τα εκτός έδρας αποτελέσματα.
Παρ’ όλα αυτά από την περίοδο 2009-10 όταν πανηγύρισαν για πρώτη φορά πρόκριση στους ομίλους και σε σύνολο 40 εκτός έδρας αγώνων ο ΑΠΟΕΛ μετρά μόλις 10 νίκες έχει 15 ισοπαλίες ενώ δέχθηκε 25 ήττες.
Χαρακτηριστικό όμως είναι το γεγονός πως την τελευταία 5ετία (2014-2018) που δίνουν κάθε χρόνο το παρών τους στους ομίλους και σε σύνολο 25 αγώνων ο ΑΠΟΕΛ μετρά μόλις 3 νίκες με Μίντζελαντ το 2-1 στην Δανία την σεζόν 2015-16, με τον Ολυμπιακό (1-0) στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ την σεζόν 2016-17 και την περίοδο 2017-18 με την Ντούντελανζ επίσης με 1-0.
Έχει επίσης 6 ισοπαλίες ενώ έχει δεχθεί 16 ήττες σ’ αυτά τα 25 συνολικά παιχνίδια.
Οι 6 προκρίσεις με ανατροπές των εκτός έδρας ηττών…
Αυτό όμως που χρίζει ειδικής μνείας για τους «γαλαζοκίτρινους» της Λευκωσίας είναι το γεγονός ότι από τις 25 ήττες που έχουν στους εκτός έδρας αγώνες κατάφεραν και πανηγύρισαν επικές προκρίσεις συνολικά 6 φορές είτε στους ομίλους είτε στην επόμενη φάση των Προκριματικώνή νοκ άουτ φάση αγώνων.
Η αρχή έγινε με την Κοπεγχάγη όπου ανέτρεψαν το 0-1 σε 3-1 και πέρασαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009 και το επανέλαβαν 2 χρόνια μετά κόντρα στην Βίσλα με τα ίδια μάλιστα αποτελέσματα.
Την ίδια χρονιά με την πρόκριση επί της Βίσλα (2011-12) πανηγύρισαν ανατροπή – πρόκριση επί της Λυών στους 16 του θεσμού αφού πρώτα ηττήθηκαν με 0-1 στην Γαλλία και προκρίθηκαν στο ΓΣΠ στην διαδικασία των πέναλτι πανηγυρίζοντας την μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας τους, την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Είχαν επίσης δύο νίκες ανατροπές σε Προκριματική φάση επί των Ρόζενμποργκ 1-2 (κέρδισε εντός ο ΑΠΟΕΛ με 3-0) και Βιτορούλ την περίοδο 2017-18 όταν ανέτρεψε το 0-1 του πρώτου αγώνα σε 4-0.
Σε νοκ άουτ φάση υπήρξε και η εκπληκτική ανατροπή του 2-3 με την Αθλέτικ Μπιλμπάο το οποίο οι γαλαζοκίτρινοι στο ΓΣΠ και με τους χιλιάδες οπαδούς τους στις εξέδρες επικράτησαν με 2-0 και πήραν αυτοί το εισιτήριο για τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ.














