aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Ξεσκαρτάρισμα με «αγκάθια»  

ΑΠΟΕΛ: Ξεσκαρτάρισμα με «αγκάθια»  

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε ο πιο επιτυχημένος κύκλος στην πολύχρονη ιστορία του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ. Ο ιστορικός του μέλλοντος, όταν θα καταγράψει την πορεία των γαλαζοκιτρίνων, θα κλείσει ένα μεγάλο κεφάλαιο στο τέλος της σεζόν 2020-21. Για πρώτη φορά μετά από 20 ολόκληρα χρόνια οι γαλαζοκίτρινοι δεν θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και για πρώτη μετά από 10 χρόνια (από την στιγμή που πέρυσι διακόπηκε η σεζόν) δεν θα προσθέσουν κάποιο τρόπαιο στην πλούσια τροπαιοθήκη τους.

Ο χθεσινός αποκλεισμός από την Ανόρθωση σήμανε το τέλος της κυριαρχίας του ΑΠΟΕΛ στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Εάν κατάφερνε στη χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του να κατακτήσει το κύπελλο και να εξασφάλιζε ευρωπαϊκό εισιτήριο οι πληγές της εφιαλτικής πορείας στο πρωτάθλημα θα επουλώνονταν. Όμως, εμπράκτως οι ελπίδες που υπήρχαν στον «Αρχάγγελο» αποδείχθηκαν απατηλές και υπεράνω των δυνατοτήτων της ομάδας.

Η επαναληπτική αναμέτρηση με την Ανόρθωση στο ΓΣΠ αποτελεί μια μικρογραφία της φετινής εικόνας των γαλαζοκιτρίνων σε όλη τη σεζόν. Ανασταλτική λειτουργία για κλάματα με τρία γκολ παθητικό σε ισάριθμες επισκέψεις του αντιπάλου στην περιοχή τους και μαρκάρισμα με τα «μάτια». Αδυναμία σε παραγωγή φάσεων και αναποτελεσματικότητα με τον ορεξάτο Ζαχίντ και τον μοναδικό ικανό γκολτζή Τζο Γκάρνερ να μην αρκούν. Το τέλος εποχής για μία ομάδα που κατέκτησε εφτά διαδοχικά πρωταθλήματα και 12 την εικοσαετία του 20ου αιώνα ήρθε και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας υποβιβάστηκε στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και για πρώτη φορά στην εικοσαετία έμεινε χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον ΑΠΟΕΛ στην αναγκαιότητα αναδόμησης του ρόστερ. Είναι, πλέον, αποδεδειγμένο με κάθε τρόπο ότι οι πλείστοι ποδοσφαιριστές του υφιστάμενου έμψυχου δυναμικού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο επίπεδο που η ιστορία της ομάδας επιτάσσει. Μεγάλο αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι μόνο πέντε συμβόλαια παικτών ολοκληρώνονται στο τέλος της σεζόν. Πρόκειται για τους Γκάγιας Ζαχίντ, Γιώργο Μερκή, Εμίλιο Ενσούε (υπάρχει όρος ανανέωσης με συμμετοχές), Δημήτρης Πρινιωτάκης, Ανουάρ Τουχαμί (δανεικός από την Βαγιαδολίδ). Οι υπόλοιποι έχουν συμβόλαιο για την επόμενη ή για τις επόμενες αγωνιστικές περιόδους και μάλιστα οι πλείστοι με πλουσιοπάροχες απολαβές.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ (όποια κι αν είναι) καλείται να βρει λύσεις ώστε να ξεφορτωθεί όσους θα τεθούν εκτός πλάνων του Σάββα Πουρσαϊτίδη χωρίς να προκαλέσει τεράστια ζημιά στο ήδη «ματωμένο» ταμείο της εταιρείας. Στόχος της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ είναι τις αμέσως επόμενες μέρες να τρέξουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή της Έκτακτης Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης, ώστε να υπάρξουν οριστικές εξελίξεις στο διοικητικό μέτωπο και να αρχίσει τάχιστα το πλάνο αναδιοργάνωσης του ποδοσφαιρικού τμήματος. Είναι δεδομένο ότι οι μετεγγραφικές κινήσεις, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, δεν θα γίνουν ξοδεύοντας αλόγιστα ποσά, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην κυπριακή αγορά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ