ΑΠΟΕΛ: Τα πέντε βασικά βήματα του πλάνου βιωσιμότητας

Το «Goal» αποκαλύπτει το πλάνο για οικονομικό νοικοκύρεμα της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ

ΤOY ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ο κύβος ερρίφθη: Στον ΑΠΟΕΛ επέρχεται νοικοκύρεµα στην οικονοµική διαχείριση. Η πανδημία επιφέρει και θα φέρει σε μεγαλύτερο βαθμό στο εγγύς μέλλον πολύ μεγάλες συνέπειες, γεγονός που κινητοποίησε τη διοίκηση και την οδήγησε στην επεξεργασία (και εφαρμογή) ενός πλάνου βιωσιμότητας.

Αυτό περιλαμβάνει σειρά από κινήσεων, μία ευρύτερη οικονομική στρατηγική που θα βγάλει αλώβητο τον ΑΠΟΕΛ και θα του επιτρέψει, αναλόγως της κατάστασης, να διατηρήσει την αγωνιστική ισχύ στις εγχώριες διοργανώσεις και πολύ περισσότερο στις ευρωπαϊκές. Πρόκειται για ομολογουμένως τεράστιο στοίχημα, το οποίο θέλει να κερδίσει πάση θυσία η διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη, γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί να είναι συγκρατημένη στα έξοδά της σε σχέση με προηγούμενες σεζόν.

Λήφθηκε η απόφαση για μικρότερο αριθμητικά ρόστερ σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Επίσης, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η μείωση του μισθολογίου των παικτών κατά 3 έως 3,5 εκατ. ευρώ. «Δηλαδή, να κυμανθεί περίπου στα 5.000.000 ευρώ», όπως λένε στον ΑΠΟΕΛ. Εκτός από τον διακανονισμό των συμβολαίων για τη λήξασα σεζόν, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μείωσης των αποδοχών σε ποδοσφαιριστές των οποίων η συνεργασία έχει ισχύ και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Για παράδειγμα, ο Μάικ Γένσεν έχει στα χέρια του σχετική πρόταση που προβλέπει «ψαλίδι» στις αποδοχές του.

Επίσης, ο Γιώργος Μερκής ανανέωσε το συμβόλαιο με σημαντική μείωση μισθού (περισσότερο από 20%), το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Εφραίμ. Η πρόταση για πρόωρη ανανέωση συμβολαίου στον Μούσα Αλ Τάαμαρι δεν προβλέπει αύξηση απολαβών (180.000 ευρώ ετησίως προβλέπει το υφιστάμενο). Κοντά στο 1.000.000 ευρώ υπολογίζει η διοίκηση, επίσης, ότι θα εξοικονομήσει εάν κι εφόσον απαλλαγεί από το (βαρύ) συμβόλαιο των Τόμας ντε Βινσέντι, Βούγιαντιν Σάβιτς και Λίνους Χαλένιους.

Πάμε πιο κάτω: Οι έως τώρα εξελίξεις, δείχνουν πως 13 τουλάχιστον παίκτες δεν θα αγωνίζονται στη νέα σεζόν. Επομένως, επιχειρείται σχεδόν από το… μηδέν η οικοδόμηση ενός νέου έμψυχου δυναμικού, το οποίο εννοείται ότι θα γίνει με κατά πολύ λιγότερο κόστος. Άρα, πιο χαμηλά συμβόλαια. Δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα, όμως. Ο μισθός θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία του κάθε παίκτη.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Ούτε €200.000 δεν παίρνει ο Τάαμαρι!

Πρόθεση είναι τα πλείστα συμβόλαια να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, θεωρώντας στον ΑΠΟΕΛ πως μπορεί να βρουν πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, χωρίς να «ματώσει» η τσέπη τους. Σπάνια, επομένως, θα δούμε συμβόλαιο που θα υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Υπάρχει συμφωνία με τον Κώστα Αποστολάκη του Παναθηναϊκού και κλείνει ο Βίκτωρ Κλωναρίδης της ΑΕΚ. Θα γίνουν συμφωνίες για δανεισμό παικτών, αλλά αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα. Θα γίνει όταν κι εφόσον κριθεί αναγκαίο. Όπως είναι ο Ράφαελ Σάντος της Φλαμένγκο, ο οποίος αποκτήθηκε ως δανεικός για δύο χρόνια.

Λίαν συντόμως θα μπει τελεία με το ρόστερ της λήξασας σεζόν, οπότε η διοίκηση θα έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού βαδίζει. Όπως μας έχει ξεκαθαριστεί, κανείς από τους δανεικούς ποδοσφαιριστές δεν θα μείνει. Αναφερόμαστε στους Βιντ Μπέλετς, Ούρος Μάτιτς, Αλεφ ντος Σάντος, Αντρέ Βιντιγκάλ, Μίλαν Γέφτοβιτς και Αντρίγια Πάβλοβιτς. Δεν προτάθηκε νέο συμβόλαιο στον Στάθη Αλωνεύτη, ο οποίος βάζει τέλος σε μία σπουδαία καριέρα. Αποχώρησε ο Ανδρέας Μακρής, μόλις διευθετηθεί το ζήτημα με τις αποδοχές του Μπόι Βάτερμαν θα κουνήσει μαντίλι, ενώ ο Πραξιτέλης Βούρος ενημέρωσε ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Ο όρος για Ουζόχο και η αναμονή της Ομόνοιας για… πωλητήριο

Εκτός από τα παραπάνω, επιχειρείται η συγκρότηση ενός καλά μελετημένου πλάνου όσον αφορά στις χορηγίες. Η διοίκηση παραλλήλως επεξεργάζεται σχέδιο ανταπόδοσης των κατόχων διαρκείας, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν μόλις οριστικοποιηθούν τα δεδομένα σε σχέση με τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ξέχωρα από τα πιο πάνω, το οικονοµικό νοικοκύρεµα θεωρείται επιτακτική ανάγκη ώστε η οµάδα να έχει ισοσκελισµένο προϋπολογισμό, αλλιώς πολύ δύσκολα θα καταφέρει να «επιβιώσει» µέσα στο νέο σύστηµα.

Διαβάστε επίσης: O Aλωνεύτης προώθησε ήδη τη νέα επιχειρηματική του δραστηριότητα

Τα πέντε βασικά βήματα του πλάνου βιωσιμότητας

→ Μείωση του μισθολογίου των παικτών κατά 3 έως 3,5 εκατ. ευρώ

→ Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα δοθεί συμβόλαιο άνω των 200.000 ευρώ

→ Μικρότερο αριθμητικά ρόστερ σε σχέση με προηγούμενα χρόνια

→ Αναπροσαρμογή συμβολαίων για την επόμενη αγωνιστική περίοδο

→ Συγκρότηση μελετημένου πλάνου όσον αφορά στις χορηγίες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ