aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΚΑΔΗΜΙΕΣΑΠΟΕΛ: Στόχος ο τίτλος ή ένας νέος Χαραλαμπίδης-Αλεξάνδρου

ΑΠΟΕΛ: Στόχος ο τίτλος ή ένας νέος Χαραλαμπίδης-Αλεξάνδρου

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) 

Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το νταμπλ στους Νέους. Θα έλεγε κανείς πως ομάδα όπως οι γαλαζοκίτρινοι με συνεχόμενα πρωταθλήματα και σπουδαίες ευρωπαϊκές πορείες είναι τεράστια ευκαιρία για κάθε νεαρό να ελπίζει σε ευδόκιμη καριέρα. Οι τίτλοι δείχνει πως διαθέτουν τους καλύτερους νέους στην ηλικία τους. Εντάξει, αυτό είναι υπερβολή για όλους τους παίκτες και σε όλες τις θέσεις. Αλλιώς θα έπρεπε όλοι τους να αποτελούν την αντίστοιχη εθνική ομάδα. Από την άλλη, προφανώς έχει κάποια παιδιά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, για αυτό και οι τίτλοι.

Είναι όμως αυτός ο στόχος; Ο τίτλος ή θα πρέπει να αξιοποιούμε τις Ακαδημίες, για αυτό που πραγματικά πρεσβεύουν; Δεν λέω, οι τίτλοι σε βοηθάνε παράπλευρα, όπως η καλλιέργεια κουλτούρας, η άντληση εμπειριών από τη συμμετοχή στην Ευρώπη (Youth League) κ.λπ. Από την άλλη όμως δεν έφτασε η ώρα και στον σύλλογο της Λευκωσίας (ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους) αυτά τα παιδιά σε κάποια στιγμή να πάρουν τις ευκαιρίες τους και στην πρώτη ομάδα. Όχι συμμετοχή στην προετοιμασία, συμμετοχή στους επίσημους αγώνες. Γιατί, πολύ απλά, απέδειξαν πως είναι οι καλύτεροι. Αν δηλαδή οι κορυφαίοι δεν μπορούν να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα, τότε ποιοι;

Πάνε χρόνια πολλά, πάρα πολλά, ο ΑΠΟΕΛ να αξιοποιήσει ένα δικό του παιδί στην πρώτη ομάδα. Ο τελευταίος (Νεκτάριος Αλεξάνδρου) που φόρεσε ως έφηβος τη φανέλα του αποχώρησε τον Ιανουάριο. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης. Σήμερα οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο δυναμικό του και στους οποίους μπορεί να υπολογίζει ο Πάολο Τραμετσάνι ήρθαν από άλλες ομάδες (Μερκής, Αλωνεύτης, Εφραίμ, Αρτυματάς) και ο Νικόλας Ιωάννου από την Αγγλία (Ακαδημίες Μαν. Γιουνάιτεντ). Τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στο δυναμικό του και ανήκουν στις Ακαδημίες του δεν πήραν χρόνο.

Είναι ένα θέμα που θα πρέπει η διοίκηση, ο τεχνικός διευθυντής και οι αρμόδιοι των Ακαδημιών να μελετήσουν ενδελεχώς ο λόγος που ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που εδραιώθηκε στο ΑΠΟΕΛ προερχόμενος από τις Ακαδημίες του ήταν πριν από… 20 χρόνια! Καλά, οι υπόλοιπες ομάδες τα έχουν καταφέρει καλύτερα; Κάποιες ναι, οι πλείστες όχι. Η διαφορά όμως που αποτέλεσε και ερέθισμα για το σχόλιο μου έχει να κάνει με το γεγονός πως ο ΑΠΟΕΛ είναι νταμπλούχος. Είναι μια ομάδα που έχει αρκετές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια στους «μικρούς», έχει βελτιώσει τις αθλητικές της εγκαταστάσεις σε μεγάλο βαθμό, γενικώς έχει δώσει μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση και ανάπτυξή τους, όπως ισχυρίζονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Οι φιλοδοξίες αυτών των παιδιών δεν ολοκληρώνονται με την κατάκτηση των τίτλων στους Νέους. Πάνε πιο πέρα, στην πρώτη ομάδα και όχι για μερικά λεπτά και όχι για μια χρονιά. Ονειρεύονται κάτι παραπάνω. Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα έχουμε και στους πρωταθλητές ανδρών έναν νέο Χαραλαμπίδη, έναν νέο Αλεξάνδρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ