aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Πολύ ψηλά ο πήχης στον 3ο προκριματικό

ΑΠΟΕΛ: Πολύ ψηλά ο πήχης στον 3ο προκριματικό

TOY ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Εάν και εφόσον ο ΑΠΟΕΛ αποκλείσει τη Φλόρα Ταλίν και εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, αυτομάτως ο πήχης τίθεται πάρα πολύ ψηλά. Σύμφωνα με τη χθεσινή κλήρωση που έγινε στη Νιόν, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον ηττημένο του ζευγαριού Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατίας) – Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ). Οι δύο ομάδες μετρούν δυνάμεις για τον 2ο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε ο ηττημένος του εν λόγω ζευγαριού θα μεταφερθεί στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Απόψε θα γίνει το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα σε Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Χάποελ Μπερ Σεβά (21:00) στην Κροατία, ενώ ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί την άλλη Τρίτη (31/7, 20:00) στο Ισραήλ. Και στα δύο ματς αναμένεται πως θα παρακολουθήσει διά ζώσης «κατάσκοπος» από πλευράς ΑΠΟΕΛ ώστε να αντλήσει συμπεράσματα.

Υπενθυμίζουμε πως οι αναμετρήσεις του 3ου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ θα διεξαχθούν στις 9 και 16 Αυγούστου. Για τον 2ο γύρο, ο ΑΠΟΕΛ θα υποδεχθεί μεθαύριο τη Φλόρα και την άλλη Πέμπτη (2/8) θα δώσει τον επαναληπτικό στην Εσθονία.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Μεγάλη δύναμη της Κροατίας  

Ομάδα με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και βεβαίως, με ισχυρή παρουσία στο πρωτάθλημα της Κροατίας. Έχει δώσει έως τώρα 290 αγώνες στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα, από το 2004 και εντεύθεν αγωνίστηκε 11 φορές σε φάση ομίλων, κάτι που προφανώς δεικνύει πολλά. Πέρσι όμως την πάτησε. Δεν κέρδισε το εισιτήριο σε ομίλους μετά από 10 διαδοχικές παρουσίες, καθώς αποκλείστηκε στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ από τη Σκεντερμπέου.

Η κροατική ομάδα που ιδρύθηκε το 1945 και σε αυτήν αγωνίζεται ο Μάριο Μπούντιμιρ, γνωστός από τη θητεία του στον ΑΠΟΕΛ, πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη πολλά τρόπαια. Συγκεκριμένα 19 πρωταθλήματα, 15 κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ, 1 κύπελλο Εκθέσεων, 4 πρωταθλήματα Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και 7 κύπελλα Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Το περσινό πρωτάθλημα, με το οποίο επέστρεψε στην κορυφή μετά από απουσία ενός έτους (είχε 11 διαδοχικά προηγουμένως), το κατέκτησε με τρεις βαθμούς διαφορά από τη Ριέκα.

Το πρωτάθλημα της χώρας ξεκινά το Σαββατοκυρίακο με την Ντιναμό να αγωνίζεται απέναντι στη Ρούντες. Πριν όμως, θα δώσει απόψε το πρώτο της επίσημο παιχνίδι κόντρα στη Χάποελ Μπερ Σεβά. Στα επτά φιλικά παιχνίδια που έδωσε στο πλαίσιο της προετοιμασίας τα πήγε περίφημα. Κατέγραψε έξι νίκες και μία μόλις ισοπαλία.

Προπονητής είναι ο Νέναντ Μπιέλιτσα. Ο 46χρονος τεχνικός από την Κροατία την τελευταία διετία ήταν στον πάγκο της Λεχ Πόζναν. Διετέλεσε κόουτς στην Αούστρια Βιένης, στη Σπέζια και άλλες μικρότερες ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως τη σεζόν 2016-17 προπονητής της ομάδας του Ζάγκρεμπ ήταν ο γνωστός μας Ιβάιλο Πέτεφ. Τα παραδοσιακά χρώματα της ομάδας είναι το μπλε και το άσπρο, ενώ έχει ως έδρα το στάδιο Μaksimir, χωρητικότητας 35.000 φιλάθλων.

Χάποελ Μπερ Σεβά: Ανερχόμενη και «φρέσκια»

Λένε πολλοί πως πρόκειται για την ανερχόμενη δύναμη του ισραηλινού ποδοσφαίρου και δεν έχουν άδικο. Η Χάποελ Μπερ Σεβά μπορεί να ιδρύθηκε το 1949 και να κατέκτησε όλα κι όλα πέντε πρωταθλήματα, αλλά τα τρία τις ισάριθμες προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους, κάτι που δείχνει τη δυναμική της! Στη λήξασα σεζόν τερμάτισε εννιά βαθμούς μπροστά από τη δευτεραθλήτρια Μακάμπι Τελ Αβίβ, εξασφαλίζοντας έτσι συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Απέκλεισε με ευκολία τη Φλόρα Ταλίν στον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και την έστειλε ως αντίπαλο του ΑΠΟΕΛ. Συγκεκριμένα κέρδισε αρχικά με 4-1 εκτός έδρας τους Εσθονούς και στον επαναληπτικό με 3-1 εντός έδρας.

Τη σεζόν 2016-17 άνοιξε μια χρυσή σελίδα στην Ιστορία της. Στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ κέρδισε δύο φορές την Ίντερ, έφερε δύο ισοπαλίες με τη Σαουθάμπτον και έχασε δύο φορές από τη Σπάρτα Πράγας, τερματίζοντας έτσι με 8 βαθμούς στη δεύτερη θέση. Προκρίθηκε στους «32», όπου αποκλείστηκε από την Μπεσίκτας με δύο ήττες.

Τα χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο και το λευκό. Τα παρατσούκλια της είναι «η υπερηφάνεια της Νεγκέβ», «Καμήλες» (επειδή εδρεύει στην έρημο) και «Τρελοκόκκινοι», λόγω της αφοσίωσης των οπαδών της, που είναι από τους πιο φανατικούς του Ισραήλ. Αγωνίζεται στο γήπεδο «Γιάκοβ Τέρνερ», χωρητικότητας 16.126 θέσεων.

Στην ομάδα του Ισραήλ αγωνίζεται ο Γκάι Χαϊμόφ που έπαιξε στην ΑΕΚ Λάρνακας, αλλά και ο Μάορ Μέλικσον, τον οποίο βρήκε στον δρόμο του ο ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2011 όταν αγωνίσθηκε απέναντι στη Βίσλα Κρακοβίας. Στο ρόστερ βρίσκονται επίσης οι πρώην ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ Αθηνών, Πέκγχαρντ και Ανέστης. Προπονητής είναι ο 38χρονος Ισραηλινός Μπαράκ Μπακχάρ, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο από το 2015. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το πρωτάθλημα του Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ