Πολύ καλά τα είπε ο Πρόδρομος!

Οι επενδυτές, η αλλοίωση του χαρακτήρα και το κεφάλαιο χωρίς έλεγχο...

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης, έχει δεχθεί -κατά καιρούς- έντονη έως δριμεία κριτική. Δικαίως ή αδίκως, ο καθένας έχει τη δική του άποψη και επιχειρηματολογεί. Εκείνο που έχει σημασία είναι το πώς διαχειρίζεται ένας πρόεδρος τις ζόρικες καταστάσεις και πολύ περισσότερο, ποιες αποφάσεις λαμβάνει με τους συνεργάτες προκειμένου να ανέβει το επίπεδο. Να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συλλόγου και πρωτίστως, να μην επιτρέψει τη «διάβρωση» του χαρακτήρα της ομάδας.

Στο τελευταίο σκέλος, λοιπόν, θεωρώ πως ο Πρόδρομος Πετρίδης σωστά έπραξε με το πολύκροτο θέμα των επενδυτών, το οποίο είχε γίνει πιο επίκαιρο από ποτέ, μετά το σύντομο ευρωπαϊκό ταξίδι το περασμένο καλοκαίρι και την… τρύπα εκατομμυρίων. Οι ενέργειες και τοποθετήσεις του, όπως αυτές ακούστηκαν κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.

Αφού ανέφερε ότι υπήρξε ενδιαφέρον από αρκετούς, επισήμανε πως ως διοίκηση δεν θα προχωρούσαν ποτέ στην αλλοίωση του χαρακτήρα του ΑΠΟΕΛ. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να παραχωρήσουν, είπε, το διαθέσιμο μετοχικό κεφάλαιο χωρίς έλεγχο, σε έναν ξένο επενδυτή που δεν μπορείς να διασφαλίσεις ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του. Δεν προχώρησαν γιατί δεν διασφαλιζόταν ότι ο ΑΠΟΕΛ θα παρέμενε ανεξάρτητος. Και πολύ καλά έπραξαν.

Διαβάστε επίσης: «Ο Σαμπάολι έχει στο στόχαστρο τον Καζού» (η επιθυμία του Βραζιλιάνου)

Οι προϋπολογισμοί γενικώς ανεβαίνουν και πάμπολλες ομάδες αφέθηκαν σε μια ανελέητη κούρσα «κατάκτησης» στόχων (ή ονείρων ακόμη). Η «εισβολή» επενδυτών έγινε μόδα, με τη ΦΙΦΑ να έχει εκφράσει αρκετές φορές τον σκεπτικισμό της για το εν λόγω φαινόμενο, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου. Ιδιαίτερα στην Αγγλία…

Διαβάστε επίσης: AΠΟΕΛ: Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον επιθετικό!

Οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, για παράδειγμα, ανήκουν σε ξένους. Θυμάστε τι είχε γίνει προ λίγων ετών όταν οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ πάγωσαν τις εξελίξεις για το νέο γήπεδο, ενώ η αμερικανική AIG, μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία που διαφημιζόταν στη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απέφυγε το λουκέτο μετά από κρατική παρέμβαση. Αυτά αποτελούν μόνο μερικά από τα πάρα πολλά παραδείγματα. Ασφαλώς, το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα στην Αγγλία. Εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Στις μέρες μας, αγοράζεις ποδοσφαιρική ομάδα όσο εύκολα αγοράζεις παντελόνι.

Γι’ αυτό οφείλουμε να έχουμε και στην (ποδοσφαιρική) Κύπρο τα μάτια μας δεκατέσσερα. Να μη μετατραπούν οι ομάδες σε μηχανάκια εταιρειών και μια «κακή» πρωία να κουνήσουν μαντίλι, ψάχνοντας το λάθος. Ούτε ακόμη και όταν η κατάσταση είναι επί ξυρού ακμής και πρέπει να πάρουμε ταχύτατες αποφάσεις. Οι εταιρείες, οι μεγιστάνες και δεν ξέρω εγώ τι άλλο έρχονται και παρέρχονται, μα τα σωματεία μένουν. Δεν ανοίγουμε την πόρτα σε όποιον τη βαρέσει. Προσοχή λοιπόν να μην ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, γιατί ζήτω που καήκαμε.