aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Όταν ο θρύλος χορεύει σάμπα

ΑΠΟΕΛ: Όταν ο θρύλος χορεύει σάμπα

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ήταν να μην πάρουν μαζεμένες ευκαιρίες οι Λέο Νατέλ και Καζού. Από τη στιγμή που «ζέσταναν τη μηχανή», άρχισαν να ξεδιπλώνουν τις δυνατότητές τους, δίνοντας παραλλήλως απαντήσεις σε όσους βιάστηκαν να τους χαρακτηρίσουν «παλτά». Αμφότεροι οι νεαροί Βραζιλιάνοι του ΑΠΟΕΛ δίνουν λύσεις κατά την πρώτη τους μόλις σεζόν μακριά από τη χώρα τους, με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν πριν από ένα χρόνο με συλλόγους από τη χώρα του καφέ να αποδίδουν.

Διαβάστε επίσης: Ιορδανός speaker «τρελάθηκε» με τον Τάαμαρι! (video)

Ασφαλώς, στον ΑΠΟΕΛ δεν είναι η πρώτη φορά που έριξαν μεγάλο βάρος στην εν λόγω αγορά. Οι Βραζιλιάνοι ήταν και παραμένουν… αδυναμία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στη μετεγγραφική σκακιέρα έγιναν 26 κινήσεις από το 2007 και εντεύθεν, με τους Κακά και Καρλάο να μετρούν από δύο θητείες. Οι 21 μετακόμισαν στους πρωταθλητές τη θερινή περίοδο των προσθηκών και μόλις 5 στη χειμερινή. Κατά την τελευταία 12ετία δεν αποκτήθηκε Βραζιλιάνος παίκτης μονάχα τη σεζόν 2016-17, κάτι που προφανώς δεικνύει πολλά.

Διαβάστε επίσης: Μούσα Αλ-Τάμμαρι: Λόγος για να πάει κάποιος στο γήπεδο

Όταν διετέλεσε προπονητής ο Μαρίνος Ουζουνίδης, δηλαδή την αγωνιστική περίοδο 2007-08, ντύθηκαν στα χρώματα του ΑΠΟΕΛ πέντε ποδοσφαιριστές από τη χώρα της σάμπα. Τη σκυτάλη πήρε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Στα πεντέμισι χρόνια παρουσίας στο προπονητικό κέντρο «Αρχάγγελος» άναψε το πράσινο φως για να επιτευχθούν συμφωνίες με επτά παίκτες. Ταίριαξαν τα… χνώτα τους, εκτοξεύτηκε η δυναμική του συνόλου, με τα αποτέλεσμα να μιλούν από μόνα τους.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Στην άκρη οι «ανορθογραφίες» και η αποστομωτική «απάντηση»

Ακολούθησε ο Πάουλο Σέρζιο, ο οποίος εμβολίασε στο ρόστερ το καλοκαίρι του 2013 τους Αμορίν, Βινίσιους, Ντα Σίλβα και στη δεύτερη μετεγγραφική περίοδο, το κατώφλι του «Αρχαγγέλου» (με προπονητή τον Γιώργο Δώνη) πέρασαν και οι Σαντίν, Κακά. Ο τελευταίος αγωνίσθηκε δύο φορές στον ΑΠΟΕΛ σε διαφορετικές αγωνιστικές περιόδους (Ιανουάριος 2012, Ιανουάριος 2014). Στην πρώτη για να δώσει λύσεις σε μια σεζόν αυξημένων απαιτήσεων (πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ) και στη δεύτερη να… σουλουπώσει την (τρύπια, όπως παρουσιαζόταν) αμυντική γραμμή. Και η «ιστορία» συνεχίζεται με τις προσθήκες που έγιναν κατά την τελευταία τετραετία.

Διαβάστε επίσης: Μπάλογκ: «Είμαι απογοητευμένος με το διαιτητή… σωστή απόφαση ο ΑΠΟΕΛ»

Οι Αΐλτον και Μαντούκα κράτησαν πολύ ψηλά τη σημαία της Βραζιλίας. Είχαν τεράστια προσφορά, ιδιαίτερα στις εκτός συνόρων τεράστιες επιτυχίες. Ο πρώτος, μάλιστα, πωλήθηκε στη ρωσική Τέρεκ, με τον ΑΠΟΕΛ να πιστώνει στο ταμείο 2,2 εκατ. ευρώ. Οι Μποαβεντούρα, Ολιβέιρα, Μαρσίνιο, Αμορίν, Βινίσιους, Καρλάο, Βάντερ, Ντε Καμάργκο κλείνουν τον κύκλο των επιτυχημένων μετεγγραφών από τη χώρα του καφέ. Από τον ΑΠΟΕΛ, όμως, δεν έχουν περάσει μόνο σπουδαίοι Βραζιλιάνοι, αλλά και «άσημοι» που δεν πρόσφεραν και ξεχάστηκαν γρήγορα. Όπως είναι για παράδειγμα οι Εβιλάσιο, Ρούμπενς, Ντα Σίλβα και, ασφαλώς, ο πολυσυζητημένος Τσόκο.

ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΩΝ

2007-08: Έμερσον, Ζε Κάρλος, Ταβάρες, Εβιλάσιο, Ρούμπενς*.  2008-09: Παουλίστα. 2009-10: Μαρσίνιο. 2010-11: Μαντούκα, Αΐλτον, Μποαβεντούρα. 2011-12: Ολιβέιρα, Κακά*. 2012-13: -. 2013-14: Αμορίν, Βινίσιους, Ντα Σίλβα, Κακά*, Σαντίν*.  2014-15: Καρλάο. 2015-16: Βάντερ, Τσόκο. 2016-17: Ντε Καμάργκο. 2017-18: Σόουζα, Καρλάο, Ντελατόρε*. 2018-19: Καζού, Νατέλ.

(*: Οι παίκτες που αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ