aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ-Ομόνοια: Δεν ξανάγινε ποτέ τέτοιο ντέρμπι «αιωνίων»

ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια: Δεν ξανάγινε ποτέ τέτοιο ντέρμπι «αιωνίων»

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Υπάρχουν αγώνες και αγώνες… Δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες κάθε βδομάδα. Ντέρμπι «αιωνίων», όμως, δυο-τρεις φορές τον χρόνο σε κάθε χώρα. Η νίκη σε ένα τέτοιο ματς ισοδυναμεί με… την απόλυτη ηδονή για τον ποδοσφαιρόφιλο. Πολλές φορές ικανή να απαλύνει την στεναχώρια μιας αποτυχημένης σεζόν. Ιδιαίτερα τότε που στα γήπεδα στριμωχνόταν κόσμος σαν σαρδέλες, όχι όπως τώρα τελευταία με τα… κεκλεισμένων των θυρών.

Η αδρεναλίνη στο κόκκινο, με διάχυτη την αίσθηση ότι τόσο οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, όσο και οι υποστηρικτές τους στην εξέδρα, «παίζουν τα ρέστα τους». Σε τέτοιο παιχνίδι έπαιζαν όλοι…

Τον παλιό καλό καιρό, ήταν η αφετηρία ατέλειωτων πειραγμάτων και σημείο αναφοράς για χρόνια, στα καφενεία και τα ποδοσφαιρικά στέκια. Στη σύγχρονη εποχή,  μέχρι πρόσφατα, έπιανε ταβάνι ο… «δείκτης υψηλού κινδύνου» και ο φόβος για νέους κρίκους στην αλυσίδα της ντροπής. Είδαμε «οπαδούς» να σπάζουν, να καταστρέφουν, να σκοτώνονται. Ένα σύμπτωμα κοινωνικής νοσηρότητας με τις πιο ζοφερές πλευρές του ανθρώπινου χαρακτήρα. Οι μέρες, οι ώρες, τα λεπτά, κυλούν βασανιστικά κι η αναμονή μοιάζει με ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Διαβάστε επίσης: Οπαδοί ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας: Τα πάντα από το 1953 έως σήμερα (pics & video)

Έχουμε ντέρμπι σήμερα… Ένα αλλιώτικο ντέρμπι. Φέτος, μάλιστα, το σκηνικό στη βαθμολογία είναι πρωτόγνωρο. Τελειώνει η α’ γύρος κι η Ομόνοια είναι 7η κι ο ΑΠΟΕΛ 9ος! Είναι αμφίβολο αν ξανάγινε ποτέ λευκωσιάτικο ντέρμπι, σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο, μ’ αυτές τις θέσεις στη βαθμολογία. Ντέρμπι σε διαφορετικές συνθήκες, χωρίς κόσμο, εν μέσω πανδημίας που έχει παρασύρει τα πάντα και μαζί έχασε τη λάμψη της η στρογγυλή θεά. ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια, απόψε (19:00) στο ΓΣΠ κι όποιος αντέξει!  Όπως γίνεται τα τελευταία 67 χρόνια, με την πρωτεύουσα να… αναστενάζει με τα ντέρμπι των «αιωνίων».

Ένα οδοιπορικό που άρχισε στις 12 Δεκεμβρίου το 1953, την πρώτη χρονιά της ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου. Εκείνο το απόγευμα, στο παλιό ΓΣΠ, στην καρδιά της Λευκωσίας, οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες 0-0. Από την πρώτη στιγμή, όμως, ήταν εμφανές ότι αυτή η «κόντρα» θα κρατούσε χρόνια.

Σε αυτή τη διαδρομή, Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ έχουν αναμετρηθεί στο κυπριακό πρωτάθλημα, 149 φορές. Οι γαλαζοκίτρινοι μετρούν 57 νίκες έναντι 44 των πρασίνων, 48 αγώνες τέλειωσαν ισόπαλοι, ενώ άλλος ένας, ο τελευταίους για τους αγώνες κατάταξης της σεζόν 2008-09 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με επακόλουθο τα θλιβερά επεισόδια και το μηδενισμό και των δύο. «Χάιλαϊτς» όλων των εποχών, το επιβλητικό 6-2 του ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1968-69, με το «τριφύλλι» να απαντά μετά από 19 χρόνια (1988-89) με το επιβλητικό 5-0.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια: Ντέρμπι σ’ ένα νοσηρό περιβάλλον

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι αποτελεί… επίτευγμα. Το κυπριακό «el clasico», το ντέρμπι των «αιωνίων» της Λευκωσίας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία της Ευρώπης, ίσως και του πλανήτη. Οι ειδικοί του είδους κατατάσσουν το ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια στις ξεχωριστές στιγμές των «ντέρμπι του πάθους και του μίσους», όπως χαρακτηρίζονται.

Πώς «σκοτώνονται» στην Αργεντινή η Μπόκα Τζούνιορς με τη Ρίβερ Πλέιτ, στη Βραζιλία η Φλαμένγκο με τη Φλουμινένσε, στην Ισπανία η Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρσελόνα και στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό; Και το… «δικό» μας ντέρμπι έχει τη θέση που του αξίζει.

Με αναφορές που κάθε άλλο παρά τιμητικές είναι, αφού προτάσσεται η κομματική «σύγκρουση» των «δεξιών» του ΑΠΟΕΛ και των «αριστερών» της Ομόνοιας. Παρά το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της υφηλίου, η κόντρα ξεκίνησε ως πολιτική, σήμερα, η κομματική παράμετρος εμφανίζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Με το ντέρμπι της Κύπρου να «πρωτοπορεί» και να χλευάζεται αγρίως…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ