aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Οι σταθμοί προς τον τίτλο (αφιέρωμα)

ΑΠΟΕΛ: Οι σταθμοί προς τον τίτλο (αφιέρωμα)

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ο ΑΠΟΕΛ από προχθές βράδυ είναι εκ νέου πρωταθλητής, φτάνοντας στον «μαγικό» αριθμό -όπως αποδείχθηκε- 64. Τόσοι είναι οι βαθμοί που συγκέντρωσε σε 30 αγώνες, έχοντας 19 νίκες, 7 ισοπαλίες και 4 μόλις ήττες, ενώ απομένουν άλλες δύο αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί ο φετινός μαραθώνιος (τα λέει με την Ομόνοια και την ΑΕΛ εντός έδρας).

Μπορεί στην πρόσφατη αναμέτρηση με τον Απόλλωνα στο ΓΣΠ να «κλείδωσε» και μαθηματικά τον τίτλο, βγάζοντας τους ΑΠΟΕΛίστες στους δρόμους για να το γλεντήσουν, ωστόσο οι γαλαζοκίτρινοι ουσιαστικά είχαν βάλει σταδιακά τις βάσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος πολύ νωρίτερα. Και εάν εκμεταλλεύονταν στις «γκέλες» του Απόλλωνα κατά το τελευταίο ιδιαίτερα δίμηνο, θα μπορούσαν να είχαν… καθαρίσει κάλλιστα νωρίτερα.

Τα παιχνίδια-σταθμός για τους πρωτευουσιάνους ήταν οκτώ. Τέσσερα εντός έδρας και ισάριθμα εκτός, τα οποία είχαν τεράστια σημασία στην προσπάθεια διατήρησης του στέμματος του πρωταθλητή για έβδομη σερί αγωνιστική περίοδο. Αναφερόμαστε σε ματς που διεξήχθηκαν σε ΓΣΠ (4), Τσίρειο (3), «Αμμόχωστος» (1) απέναντι σε Απόλλωνα (4), ΑΕΚ (1), ΑΕΛ (1), Αλκή (1), Ερμή (1). Ασφαλώς, το καθένα από αυτά είχε διεξαχθεί σε διαφορετική περίοδο, οπότε είχε διαμορφώσει αναλόγως τα βαθμολογικά δεδομένα όσον αφορά στη συνέχεια.

Ας θυμηθούμε τα παιχνίδια-σταθμός στον δρόμο προς τη δόξα για την ομάδα του Πάολο Τραμετσάνι.

ΚΑΡΕ ΝΙΚΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Δίχως αμφιβολία και τα τέσσερα παιχνίδια που έδωσε απέναντι στον Απόλλωνα ήταν καθοριστικά για την επίτευξη του στόχου.  Με την εντός έδρας νίκη στην 11η αγωνιστική (5-1) «έριξε» την ομάδα της Λεμεσού από την κορυφή και παραλλήλως την προσπέρασε στη βαθμολογία, αφήνοντάς την στην 3η θέση. Εάν έχανε, θα ήταν στο -5 από Απόλλωνα, ΑΕΛ.

Κερδίζοντας στην 22η αγωνιστική στο Τσίρειο (2-1), έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού κατά την α΄φάση (+1), «σμπαραλιάζοντας» ψυχολογικά τον αντίπαλό του για τον τίτλο, ο οποίος έχασε άλλη μια ευκαιρία για να πάρει μαξιλαράκι ασφαλείας. Την 25η στροφή, τώρα, βρισκόταν στο -2 από τον Απόλλωνα, αλλά έδωσε εκ νέου απαντήσεις μέσα στην έδρα του αντιπάλου (3-1). Και στο πρόσφατο ματς συμπλήρωσε καρέ νικών επί των κυανόλευκων, πανηγυρίζοντας αυτομάτως τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου.

ΚΟΡΥΦΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ +4

Σημαδιακή ήταν η 14η αγωνιστική καθώς είχε αναρριχηθεί για πρώτη φορά στην κορυφή της βαθμολογίας. Δεν εντυπωσίασε, αλλά είχε την τύχη με το μέρος του, πανηγυρίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου την τέταρτη (τότε) σερί νίκη στο πρωτάθλημα, επικρατώντας 2-0 του Ερμή στο ΓΣΠ. Παραλλήλως, με την εν λόγω επιτυχία έκανε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο «ρετιρέ», στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας.

Τρεις αγωνιστικές μετά, ο ΑΠΟΕΛ είχε αποδράσει από τη Λεμεσό με το «διπλό» απέναντι στη φορμαρισμένη, τότε, ΑΕΛ. Όχι μόνο είχε αποσπαστεί για πρώτη φορά από την ομάδα του Ντούσαν Κέρκεζ στους τέσσερις βαθμούς, αλλά ποτέ ξανά δεν είδε την πλάτη της. Ήταν μια νίκη που άρχισε να ισχυροποιηθεί τον Πάολο Τραμετσάνι στον πάγκο της ομάδας καθώς ήταν η ένατη σερί σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

ΤΟ «ΔΙΠΛΟ» ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΝΑΤΕΛ

Το δεύτερο παιχνίδι με τον Πάολο Τραμετσάνι στον πάγκο διεξήχθη στο «Αμμόχωστος» με αντίπαλο την Αλκή. Ο ΑΠΟΕΛ προερχόταν από προβληματικές εμφανίσεις, βλέποντας παραλλήλως την πλάτη της ΑΕΛ (+6) και του Απόλλωνα (+5). Στο 48΄ προηγήθηκε με 2-0 και κάπου εκεί πολύ πιθανόν να πίστεψε ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει. Υπολόγιζε όμως χωρίς την Αλκή, η οποία «απάντησε».

Κατάφερε να ισοφαρίσει και να βάλει δύσκολα στους παίκτες του Ιταλού κόουτς, οι οποίοι τα χρειάστηκαν μέχρι να πάρουν τους τρεις βαθμούς. Στο εν λόγω ματς που έγινε 27 Οκτωβρίου 2018, ο Λέο Νατέλ, που πέρασε ως αλλαγή, εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή. Κέρδισε το πέναλτι στο 90΄ όπου έγινε το 3-2 και διαμόρφωσε το τελικό 4-2 στο 90+5΄. Εκτός από το γεγονός πως η ομάδα της Λευκωσίας πανηγύρισε μια σπουδαία επιτυχία σε αγωνιστικό και ψυχολογικό επίπεδο, είχε τότε κερδίσει έναν ποδοσφαιριστή με αλματώδη πορεία στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

ΟΤΑΝ Ο ΜΠΕΖΙΑΚ ΦΩΝΑΞΕ «ΟΧΙ»

Στην 21η αγωνιστική πήρε «χρυσό» βαθμό, όπως αποδείχθηκε με βάση την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Απέναντι στην ΑΕΚ στις 16 Φεβρουαρίου, και μπαίνοντας πλέον στη λογική των πλέι οφ που έπονταν σε δύο εβδομάδες, βρέθηκε πάρα, μα πάρα πολύ κοντά στην ήττα. Ο Ιβάν Τρισκόφσκι είχε παραβιάσει δις την εστία του ΑΠΟΕΛ (65΄, 75΄) και χρειαζόταν να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση απέναντι σε ένα σύνολο που δεχόταν πολύ δύσκολα γκολ.

Ο Ρομάν Μπέζιακ έκανε τη διαφορά, πετυχαίνοντας δύο τέρματα σε ένα τρίλεπτο (83΄, 85΄), βάζοντας έτσι την υπογραφή του στον επίλογο του ντέρμπι στο ΓΣΠ. Ο ΑΠΟΕΛ βρισκόταν τότε στο -1 από τον πρωτοπόρο Απόλλωνα (στις 18 Φεβρουαρίου βγήκε η απόφαση για τον Φράνσις Ουζόχο και ο Απόλλων δικαιώθηκε από τον αθλητικό δικαστή δημιουργώντας νέα βαθμολογικά δεδομένα), που ήταν και ο επόμενος αντίπαλός του, στο +1 από την ΑΕΛ και στο +10 από την ΑΕΚ, ομάδα που παρεμπιπτόντως δεν κέρδισε στη φετινή αγωνιστική περίοδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ