aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Ο «βιαστικός» Ιανουάριος και η «Οδύσσεια»

ΑΠΟΕΛ: Ο «βιαστικός» Ιανουάριος και η «Οδύσσεια»

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Καλές και κακές κληρώσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν καλές και άσχημες εμφανίσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, ναι, τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα κι εκεί επικρατεί ο ρεαλισμός κι η λογική.

Η κλήρωση με τη Βασιλεία έκανε πολλούς να χαμογελάσουν και ασχέτως αν πρόκειται για αντίπαλο τον οποίο ο ΑΠΟΕΛ θεωρητικά μπορεί να κοντράρει, επανερχόμαστε στην επιμονή ότι εάν οι μηχανές των παικτών δεν αποδώσουν στη μέγιστη απόδοσή τους, οι πιθανότητες πρόκρισης θα… κάνουν φτερά. Παράδειγμα; Η σεζόν 2016-17, όταν μετά από το «θαύμα» απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, ήρθε η ανώμαλη προσγείωση κι ο αποκλεισμός από την Άντερλεχτ στους «16», μία αντίπαλο που επίσης πολλοί χαρακτήριζαν ως βατή.

Διαβάστε επίσης: Στη σκακιέρα του Ιανουαρίου, οι δύο θέσεις που χρήζουν ενίσχυσης

Οτιδήποτε του στιλ «δεν είναι στην κατάσταση που ήταν παλαιότερα η Βασιλεία, πέρυσι δεν “βλεπόταν” αγωνιστικά και αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα», δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα γύρω απ’ το ζευγάρι με τον ΑΠΟΕΛ. Άλλο η πορεία της που δεν συγκρίνεται με αυτήν της ομάδας που τα πήγαινε εξαιρετικά στο Τσάμπιονς Λιγκ στο πρόσφατο παρελθόν κι άλλο η σύγκριση με τον ΑΠΟΕΛ.

Η Βασιλεία που ολοκλήρωσε τη φάση των ομίλων με 13 πόντους, ήδη φοβίζει με τα αποτελέσματα της και σε δύο μήνες μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη. Όμως η ουσία είναι πως αυτός ο ΑΠΟΕΛ με την εικόνα που μας έδειξε απέναντι σε Καραμπάχ, Ντουντελάνζ και Σεβίλλη είναι ικανός να διεκδικήσει την πρόκριση. Και να παλέψει για τις πιθανότητες του, από τον ρόλο του -με μικρή διαφορά- αουτσάιντερ, που σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί και καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: «Θα προκριθεί ο ΑΠΟΕΛ και θα παίξει με τη Γιουνάιτεντ»

Τα ματς όμως με την Βασιλεία είναι πάρα πολύ μακριά για τον ΑΠΟΕΛ. Και προτού έλθει η ώρα των Ελβετών, θα προηγηθεί ο Ιανουάριος, ο οποίος για τους περσινούς πρωταθλητές θα μοιάζε με… «Οδύσσεια», αφού θα κληθεί να περάσει από «Συμπληγάδες Πέτρες» στο πρωτάθλημα. Βλέπετε, από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου θα έχουν συνολικά 10 επίσημες αναμετρήσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Στο πρόγραμμα για τον Ιανουάριο υπάρχουν οι αναμετρήσεις από τη 15η αγωνιστική μέχρι την 19η και οι τρεις που αναβλήθηκαν με Ολυμπιακό, Εθνικό Άχνας και Ανόρθωση για την πρώτη, δεύτερη και πέμπτη αγωνιστική, αντίστοιχα όπως και τα παιχνίδια κυπέλλου. Και σε αυτά, δεν είναι μόνο οι «Συμπληγάδες Πέτρες», αλλά κάπου καραδοκούν και η «Σκύλλα με τη Χάρυβδη», αφού εκτός από ντέρμπι στο πρωτάθλημα, στο αγωνιστικό μενού του θεσμού του κυπέλλου υπάρχουν και τα δύο ματς με τον Απόλλωνα (22 & 29).

Διαβάστε επίσης: Το… καταραμένο ρεκόρ, ο προπονητής και οι απουσίες ενόψει ΑΕΛ

Ναι, ο ΑΠΟΕΛ δεν αποτελείται μονάχα από τον 15 παίκτες όπως είπε μετά το ματς με τον Εθνικό Άχνας (2-0) ο Λούκας Σόουζα, αποτελείται από 25 και σχεδόν όλοι έδειξαν πως είναι έτοιμοι, ωστόσο η καταπόνηση θα καραδοκεί γι’ αυτούς που τραβάνε το περισσότερο κουπί. Άρα, ο Ιανουάριος που προηγείται των αγώνων με τη Βασιλεία, δεν θα είναι «βιαστικός» για τον ΑΠΟΕΛ σε θέμα πίεσης μόνο όσον αφορά στα πολλά ματς, αλλά και από την άποψη της σωστής διαχείρισης του ρόστερ, ενώ στη μέση είναι κι η προσπάθεια ενδυνάμωσης και ο χρόνος που θα χρειαστεί ο νέος προπονητής να μπει για τα καλά στο… πετσί των γαλαζοκίτρινων.

Ο Φεβρουάριος μπορεί να είναι καθοριστικός με τα ματς κόντρα στη Βασιλεία, όμως ο Ιανουάριος είναι αυτός που δημιουργεί καταστάσεις για το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως κάθε ματς είναι τρεις βαθμοί, και τα ματς του Ιανουαρίου είναι πολύ δύσκολα για τους πρωτευουσιάνους στο πρωτάθλημα των 32 αγωνιστικών.

Το καλό για τον ΑΠΟΕΛ είναι πως παρουσιάζεται σε πολύ σημαντικό βαθμό έτοιμος, με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά και πιο ήρεμος μετά το «διαζύγιο» με τον Τομάς Ντολ. Και αυτό λογικά θα αποφέρει περισσότερη βελτίωση στη συνέχεια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ