aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Ο... πρώην Ομονοιάτης που έγινε το «asset» του Ουζουνίδη

ΑΠΟΕΛ: Ο… πρώην Ομονοιάτης που έγινε το «asset» του Ουζουνίδη

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Ο Μπλεντάρ Χριστόφορος Κολάι, τον οποίο ο Μαρίνος Ουζουνίδης «έφερε» μαζί του από την Ελλάδα για να είναι ο άμεσος συνεργάτης του Ελλαδίτη νέου τεχνικού του ΑΠΟΕΛ, δεν είναι κανένας τυχαίος άνθρωπος-προπονητής. Αυτό για τους νεότερους τουλάχιστον, καθότι όσοι είναι παιδιά των 80s, αλλά και των προηγούμενων δεκαετιών, θυμούνται τον Αλβανό (κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου) και την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κυρίως από την επιτυχημένη θητεία του για τεσσεράμισι χρόνια στον Παναθηναϊκό (1996-2000).

Είχε επίσης παίξει μπάλα και σε Παναργειακό (1991-94), Απόλλων Σμύρνης (1994-96 και 2003-04), ΑΕΚ Αθηνών (2001-2002) και Καλλιθέα (2002-03). Με αφορμή το γεγονός ότι ο Κολάι θα είναι στον πάγκο των γαλαζοκίτρινων στο πρώτο παιχνίδι με τη Βασιλεία για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ (20/2 – 22:00), ψάχνοντας λίγο το παρελθόν του, ανακαλύπτει κανείς πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τον 47χρονο.

Την προπονητική του καριέρα, ο Χριστόφορος Κόλα την άρχισε από τις ακαδημίες της ΑΕΚ Αθηνών στις οποίες θήτευσε για 7 ολόκληρα χρόνια, ως τεχνικός διευθυντής και ως προπονητής. «Όλοι έχουν να λένε τα καλύτερα λόγια για τον άνθρωπο και προπονητή Κολάι και τον τρόπο που δούλευε με τους νεαρούς παίκτες της ομάδας. Έχοντας τρομερή μεταδοτικότητα και δίνοντας παράλληλα μεγάλη σημασία στη διαπαιδαγώγηση των παικτών και ως ανθρώπων, κατάφερε να κερδίσει τους πάντες. Ταυτόχρονα, ήταν εξαιρετικός σε θέματα τακτικής. Η εργατικότητα, η ειλικρίνειά του και η ταπεινοφροσύνη ήταν κάποια ακόμα στοιχεία που τον έκαναν πολύ καλό στη δουλειά του», τονίζεται σε ένα αφιέρωμα που βρήκαμε στο διαδίκτυο για τον προπονητή και άνθρωπο Μπλεντάρ Κολάι με αφορμή την παρουσία του στις Ακαδημίες των κιτρινόμαυρων.

Για ένα διάστημα, ο Κολάι ανέλαβε και την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, στο διάστημα που αποχώρησε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και πριν αναλάβει ο Μανόλο Χιμένεθ, τον Σεπτέμβριο του 2010. Μάλιστα είχε την ευθύνη σε ευρωπαϊκό αγώνα της ΑΕΚ απέναντι στη Ζενίτ.

Από την ΑΕΚ αποχώρησε οριστικά το 2011, αφού ήθελε να αναλάβει σε μια ομάδα πρώτος προπονητής. Τη σεζόν 2011-12 ανέλαβε βοηθός του Μάκη Κατασαβάκη στη Δόξα Δράμας, που είχε ανέβει στη Σούπερ Λιγκ. Μετά τον υποβιβασμό των «μαυραετών» και την οριστικοποίηση της παραμονής του Σταμάτη Βελλή στην διοικητική ηγεσία του Απόλλωνα Σμύρνης, ο Κολάι ήταν το πρώτο φαβορί για να αναλάβει, μιας και το δέσιμό του με την ομάδα ήταν δεδομένο. Ωστόσο, στις αρχές Αυγούστου του ‘11 και έπειτα από μόλις λίγες βδομάδες παραμονής, ανακοίνωσε την παραίτησή του, τονίζοντας ότι: «Απ’ όσο έχω αντιληφθεί στο μικρό διάστημα που βρίσκομαι “επικεφαλής” της τεχνικής ηγεσίας του Απόλλωνα, οι διοικούντες την ομάδα χρειάζονται ένα πιόνι που να καθοδηγείται και να εκπληρώνει τις δικές τους επιθυμίες»!

Ο Τόνι Σαβέφσκι, ο οποίος είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ομόνοιας τη σεζόν 2012-13, εισηγήθηκε τη συνεργασία με τον Κολάι και στα τέλη του Σεπτεμβρίου του ‘12, η ομάδα της Λευκωσίας ανακοίνωνε την πρόσληψή του. Ο Κολάι αποτέλεσε στενό συνεργάτη του Σκοπιανού, έχοντας χρέη σκάουτ και ανιχνευτή ταλέντων. Οι δύο άνδρες ταίριαξαν όσον αφορά στο χαρακτήρα και στη νοοτροπία και παρότι φυσικά σε συνθήκες καθημερινής τριβής δεν γινόταν να αποφευχθούν οι διαφωνίες, παράγουν έργο στην Ομόνοια. Άλλωστε, ο Σαβέφσκι τον επέλεξε δίπλα του γνωρίζοντας ότι σε συγκεκριμένα κομμάτια που αφορούν στην προπονητική, όπως η τακτική, ο Κολάι μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά.

Ακολούθως, και αφότου το όνομά του βρέθηκε στο ταμείο ανεργίας προέκυψε η συνεργασία του με τον Μαρίνο Ουζουνίδη με τον οποίο συνυπήρξε για τέσσερα χρόνια σε Πανιώνιο, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Η σχέση τους δεν είναι μόνο επαγγελματική, αλλά και φιλική. «Το γεγονός ότι ακούμε σπάνια για αυτόν και το ότι προτιμά να δουλεύει εντατικά από το να μιλάει, δείχνουν το χαρακτήρα του. Παράλληλα, όσοι τον ξέρουν λένε τα καλύτερα για τις τακτικές του γνώσεις. Αυτή η ταπεινότητα και η καλοσύνη του, ωστόσο, ίσως αποδειχθούν ανασταλτικοί παράγοντες σε περίπτωση που αναλάβει ως νούμερο 1 σε ομάδα στην Ελλάδα, όπου οι συνθήκες δεν ευνοούν την παρουσία τέτοιων ανθρώπων…», αναφέρεται επίσης σε ένα άλλο ρεπορτάζ για τον Κολάι.

Επίσης, σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν καλά, δεν χρειάζονται παρά ελάχιστες ώρες για να μπορέσει να διακρίνει κανείς ότι ο Κολάι δεν είναι ένας απλός (άμεσος) συνεργάτης για τον Ουζουνίδη. Για την ακρίβεια είναι το «alter ego» του. Το δεξί του χέρι και το μεγάλο «asset» του Εβρίτη τεχνικού, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια, περισσότερο από κάθε άλλον (άμεσο) συνεργάτη του τα τελευταία χρόνια.

Σε κάποιες άλλες αναφορές γεμάτες από σεβασμό, υπογραμμίζονται τα εξής: «Ο Κολάι είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Περνάει ώρες ατέλειωτες πάνω από τα δεκάδες dvd προκειμένου να τσεκάρει υποψήφιους μετεγγραφικούς στόχους πριν αποφασίσουν από κοινού με τον Ουζουνίδη τις τελικές επιλογές. Αναλύει με κάθε λεπτομέρεια τους εκάστοτε αντιπάλους με στόχο τον εντοπισμό των δυνατών και των αδύνατων σημείων τους που θα αποτελέσει την πεπατημένη για το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας. Λειτουργεί ως το άλλο μισό του Ουζουνίδη μέσα στα αποδυτήρια, μιας και ο Ελλαδίτης τεχνικός κρατάει τις αποστάσεις που απαιτούνται απέναντι στους παίκτες και ο Κόλα έχει το ρόλο του ανθρώπου που είναι πιο κοντά, κάνοντας διαρκώς τετ α τετ μαζί τους και έχοντας εξαιρετικές σχέσεις με κάθε έναν ξεχωριστά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι εκτός από ελληνικά, μιλάει πολύ καλά αγγλικά, μπορεί να συνεννοηθεί σε κάθε βαλκανική γλώσσα, καθώς επίσης και στα πορτογαλικά (ισπανικά, βραζιλιάνικα). Και έχει επίσης σημαντικό ρόλο στις προπονήσεις της ομάδας, τόσο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που ακολουθείται καθημερινά όσο και στην προπόνηση αυτή καθεαυτή, έχοντας το ελεύθερο από τον Ουζουνίδη να κάνει παρεμβάσεις όποτε κρίνει ο ίδιος ότι το απαιτούν οι περιστάσεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ