Πέραν της δεδομένης ποιότητας που διαθέτει η Τζουργκάρντεν ο ΑΠΟΕΛ καλείται να ανταπεξέλθει και στις ιδιαιτερότητες του συνθετικού τάπητα του γηπέδου «Tele 2 Arena». Το ανησυχητικό για τον ΑΠΟΕΛ είναι ότι γενικότερα δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει σε αγωνιστικούς χώρους με συνθετικό γρασίδι.
Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Μέσα ο Μάγκλιτσα ενόψει Τζουργκάρντεν, «κόπηκε» ο Έσελινγκ
Aπό το 2012 έως σήμερα κλήθηκε να αγωνιστεί δέκα παιχνίδια εκ των οποίων κέρδισε μόλις το ένα. Τέσσερις φορές αναδείχθηκε ισόπαλος, ενώ τις μισές (πέντε) έφυγε με σκυμμένο κεφάλι. Κέρδισε την Άαλεσουντ (0-1 το 2012), αναδείχθηκε ισόπαλος με αντιπάλους τις Νέφτι Μπακού (1-1 το 2012), Ελσίνκι (2-2 το 2014), ΤNS (0-0 το 2016), Κιζιλζάρ (0-0 το 2022) και ηττήθηκε τρεις φορές από την Αστάνα (1-0 το 2015, 2-1 το 2016 και 1-0 το 2008), μία από την Ρόζενμποργκ (2-1 το 2016) και μία από τη Γιουνγκ Μπόις (3-1 το 2016).
Το θετικό για την ομάδα του Σωφρόνη Αυγουστή είναι πως προέρχεται από προετοιμασία και αγώνα (κόντρα στην Κιζιζλάρ) σε συνθετικό τάπητα, ενώ ταξίδεψε στην Στοκχόλμη ενωρίτερα ώστε να προπονηθεί άλλες δύο φορές σε αυτές τις συνθήκες.
Η κίνηση της μπάλας στον συνθετικό τάπητα σε σχέση με τον φυσικό διαφέρει πολύ. Η ταχύτητα που αναπτύσσει στις πάσες είναι πολύ μεγαλύτερη σε αγωνιστικούς χώρους με συνθετικό τάπητα, ο οποίος απαιτεί και ειδικά παπούτσια με διαφορετικές τάπες. Επομένως, είναι λογικό ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται συχνά σε τέτοιου τύπου γήπεδα να έχουν περισσότερη εξοικείωση.
Με βάση έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών (FIFPro) με συμμετοχή 20 ομάδων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά σε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών μεταξύ συνθετικών χώρων τελευταίας γενιάς και γηπέδων με φυσικό χλοοτάπητα. Πάντως, το γεγονός πως ποσοστό περίπου 80% των ποδοσφαιριστών απάντησαν αρνητικά στην επιλογή του συνθετικού χλοοτάπητα αποτελεί δείγμα του τι έχει να αντιμετωπίσει ο ΑΠΟΕΛ.
Διαβάστε επίσης: Σεργίδης: «Είμαστε ο ΑΠΟΕΛ, έχουμε την εμπειρία και τον τρόπο»