aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Μεγαλύτερο κάζο στην ιστορία του

ΑΠΟΕΛ: Μεγαλύτερο κάζο στην ιστορία του

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Από τη λήξη του προψεσινού αγώνα με τη Σούντουβα, το ερώτημα που πλανάται είναι το εξής: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποτυχία στην ευρωπαϊκή Ιστορία του ΑΠΟΕΛ; Η «Goal News» ανέτρεξε στην πορεία του μέσα από το πέρασμα του χρόνου, δίνοντας την απάντηση: Ναι, ποτέ ξανά δεν υπέστη αποκλεισμό από τόσο υποδεέστερη ομάδα, από την παρθενική ευρωπαϊκή παρουσία του στη μακρινή σεζόν 1963-64 ώς σήμερα!

Για να γίνει κατανοητό, θα πρέπει να διαχωριστεί η πορεία σε δύο περιόδους. Η πρώτη ήταν μεταξύ 1963 και 1993. Σε εκείνα τα 30 χρόνια, οι κυπριακές ομάδες ήταν ανάμεσα στις λιλιπούτιες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και σπανίως κληρώνονταν με αντιπάλους του χεριού τους. Τότε, ήταν φυσιολογικός ο αποκλεισμός από ιρλανδικές ομάδες, όπως η Σάμροκ Ρόβερς (1978-79), ή από δανέζικες ακόμα και με βαριά σκορ (Μπολντκλούμπεν 1903: 0-1, 0-7/ 1979-80). Όταν λοιπόν έρχεται ο αποκλεισμός από αντίπαλο που θεωρείται φαβορί ή τουλάχιστον ισάξιος ή έστω λίγο πιο αδύνατος, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάζο.

Επομένως, αυστηρότερη κριτική της παρουσίας των γαλαζοκιτρίνων μπορεί να γίνει μετά το 1993. Τότε ήταν που άλλαξε ο ποδοσφαιρικός χάρτης, λόγω κυρίως της διάσπασης της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας. Νέες χώρες-μέλη της UEFA, άρα περισσότερες ομάδες και κατά συνέπεια, ανάγκη για δημιουργία πέραν τους ενός προκριματικού γύρου. Σε μια περίοδο που οι νέες χώρες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν υποδομή πρώτα για την επιβίωσή τους και μετά για όλα τα άλλα, η Κύπρος ήταν ποδοσφαιρικά πολύ πιο μπροστά. Μάλιστα, οι ποδοσφαιρικοί παράγοντές της άρχισαν να εκτοξεύουν τους προϋπολογισμούς. Έτσι, οι ομάδες της άρχισαν να θεωρούνται φαβορί στα πρώτα βήματα κάθε διοργάνωσης.

Διαβάστε επίσης: Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του ΑΠΟΕΛ στο γ΄προκριματικό γύρο

Από εκείνη την περίοδο λοιπόν ώς σήμερα, ο ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε πέντε φορές από τον πρώτο αντίπαλο που συνάντησε στον δρόμο του. Ούτε λόγος να θεωρηθούν η Λέφσκι Σόφιας στον προκριματικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1999-2000) και η Σπάρτα Πράγας στον 2ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ (2004-05), ομάδες του χεριού των γαλαζοκιτρίνων. Όπως αποδείχτηκε με την πάροδο των χρόνων, ούτε η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στον 1ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ (2007-08) ήταν και τόσο αδύνατη. Διότι η πορεία της σε βάθος χρόνου απέδειξε πως επρόκειτο για ομάδα (πάνω-κάτω) ισάξια του ΑΠΟΕΛ. Όσο για τη Μάριμπορ, στον 3ο προκριματικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, η πορεία της τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά κύπελλα φανερώνει ότι δεν ήταν αμελητέα ποσότητα. Σε καμιά περίπτωση!

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Σκέψεις, συναντήσεις, αποχωρήσεις και μετεγγραφές

Ασφαλώς, σε σχέση με τη βουλγαρική, την τσεχική, τη λευκορωσική και τη σλοβενική ομάδα, η Σούντουβα υστερεί παρασάγγας σε δυναμικότητα. Επομένως, ναι, όσοι βρέθηκαν προψές στο ΓΣΠ, βίωσαν διά ζώσης τη μεγαλύτερη αποτυχία στην ευρωπαϊκή ιστορία των γαλαζοκίτρινων της Λευκωσίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ