aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Με την… τρέλα του Σωφρόνη!

ΑΠΟΕΛ: Με την… τρέλα του Σωφρόνη!

Έκανε σωστή «διάγνωση» και με την πάροδο του χρόνου, αποδεικνύεται πως η «θεραπεία» βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Σωφρόνης Αυγουστή, δεν πήγε στον ΑΠΟΕΛ για να αποτελέσει άλλον έναν κόουτς που θα δει το όνομά του να αναγράφεται στη μακροσκελή λίστα των αποτυχημένων (και ασφαλώς, απολυθέντων). Δεν τρόμαξε, κυρίως, βλέποντας ένα σύνολο να μην μπορεί να δημιουργήσει και να αναχαιτίσει, αδυνατώντας γενικώς να κάνει τα βασικά.

«Ήρθα για να πετύχω», είχε πει στις πρώτες δηλώσεις του, κάτι που προφανώς αντικατόπτριζε πολλά. «Θα δουλέψω για να κερδίσω τον σεβασμό των οπαδών», είχε προσθέσει, δίνοντας την υπόσχεση πως «θέλω να είμαι ο προπονητής που βοήθησε να επιστρέψει ο ΑΠΟΕΛ στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Ο Αυγουστή εργάζεται μεθοδικά, ρίχνει μπόλικη δουλειά, έχοντας ως αρχικό στόχο ο δικός του ΑΠΟΕΛ να έχει ένα αγωνιστικό στιλ. Να διέπεται από συγκεκριμένη φιλοσοφία. Η αλήθεια είναι πως κατάφερε αρκετά, γνωρίζοντας όμως ότι έχει ακόμα χιλιόμετρα να διανύσει. Αναντίρρητα ωστόσο, δυόμισi μήνες μετά την πρόσληψή του, ο ΑΠΟΕΛ άρχισε να θυμίζει ξανά ΑΠΟΕΛ και σε αυτό, μεγάλο μερίδιο έχει (και) ο 44χρονος προπονητής. Τα σημαντικότερα στοιχεία των κινήσεών του, συνοψίζονται στα 10 σημεία που ακολουθούν…

ΤΟ 4-2-3-1 ΕΓΙΝΕ 3-4-3

Για να αρχίσει ο ΑΠΟΕΛ να παίρνει μπρος, έπρεπε να κάνει ορισμένες μετατροπές στη «μηχανή» του. Δεν δίστασε να αλλάξει ακόμη και διάταξη. Από το προσφιλές σύστημα 4-2-3-1 στο ξεκίνημα, μετακινήθηκε στο 3-4-3. Αφιέρωσε ώρες στις προπονήσεις ώστε να αφομοιωθεί από τους παίκτες και το σύνολο να γίνει πιο λειτουργικό.

«ΔΟΥΛΕΥΕΙ» ΤΑ ΜΑΤΣ

Οσο ενεργητικός είναι στον πάγκο, άλλο τόσο «δουλεύει» τα παιχνίδια κατά τη διάρκειά τους. Προχωρεί σε εσωτερικές διαφοροποιήσεις και εκεί που κρίνει σκόπιμο, παρεμβαίνει με εξωτερικές αλλαγές, δίνοντας μία άλλη πνοή στο σύνολο ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σε σημαντικά χρονικά σημεία.

ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ

Το πάθος και η ζωντάνια που διακρίνουν τον Κύπριο προπονητή, έχει προσδώσει έναν νέο αέρα στο σύνολο, ανεβάζοντας την αυτοπεποίθηση. Πανηγυρίζει τα γκολ με ιδιαίτερο πάθος, αρκετές φορές πολύ πιο έντονα από τους ίδιους τους σκόρερ, αυξάνοντας παραλλήλως την αλληλοεπίδραση των αντιδράσεων μεταξύ πάγκου και κερκίδας.

ΒΡΗΚΕ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΡΜΟ

Κατέληξε και σταθεροποιήθηκε σε ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά, κάτι πάρα πολύ σημαντικό ώστε να ισχυροποιηθεί η ομοιογένεια ενός συνόλου με πάρα πολλές διαφοροποιήσεις το περασμένο καλοκαίρι. Αναφερόμαστε στους Σκουφέτ, Σάβιτς, Καρώ, Σαμπάλα, Σόουζα, Νατέλ, Κβιλιτάια και σε αυτούς, προστίθενται οι Ντανίλο, Οκριασβίλι.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΡΙΚΟΙ

Σημαντικό μερίδιο ώστε ο ΑΠΟΕΛ να αρχίσει να θυμίζει ΑΠΟΕΛ έχει ο α΄ βοηθός προπονητής Παπαπαναγή, ο οποίος αποτελεί το δεξί χέρι του Αυγουστή, με τους δύο άνδρες να έχουν τέλεια επικοινωνία. Επίσης, η δουλειά που Παπαδάκη, προπονητής φυσικής κατάστασης, άρχισε να φαίνεται, κάτι που ανεβάζει τον βαθμό ετοιμότητας και της διεκδίκησης έως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

ΣΟΟΥΖΑ, Ο «ΡΟΛΟΣ»

Όποιος κι αν ήταν στη θέση του Σωφρόνη, θα έριχνε στη μάχη τον Σόουζα. Αυτό που καταγράφεται είναι πως έδωσε τον ξεκάθαρο ρόλο του ηγέτη στον Βραζιλιάνο. Του αρχηγού με όλη τη σημασία της λέξεως κι ας μην φέρει το περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Αυτός που θα καθοδηγήσει, θα εμπνεύσει και θα μεταφέρει στο γήπεδο το δικό του… πνεύμα.

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΟΥΒΑΡΙ

Ως συνέχεια του προηγούμενου, δεν περνά απαρατήρητο ούτε το γεγονός πως οι παίκτες γίνονται ένα κουβάρι μετά από την επίτευξη γκολ. Από τον στόπερ έως τον επιθετικό κορυφής, ο ένας δίνει συγχαρητήρια στον άλλον, συνθέτοντας σιδηρόδρομo εικόνων που είχαν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα σε πολύ μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ

Άρχισε το σύνολο να γίνεται μία μεγάλη οικογένεια. Ο ένας στέκεται δίπλα στον άλλον. Ο ένας στηρίζει τον άλλον και είναι εκεί όποτε τον χρειαστεί. Ενδεικτικό είναι παράδειγμα της αφιέρωσης τερμάτων σε παίκτες που φάνηκαν άτυχοι σε τραυματισμό. Είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά και αυτό κάνει την ομάδα πιο δυνατή και ανθεκτική.

ΕΨΑΞΕ ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΑ

Το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμές 28 διαφορετικοί παίκτες, δεικνύει κυρίως δύο πράγματα: Α) Τη διαρκή αναζήτηση ώστε να ανιχνευτεί η καλύτερη δυνατή αγωνιστική φόρμουλα. Β) Την εκμετάλλευση σχεδόν όλου του ρόστερ και πολύ περισσότερο την ενεργοποίηση και διατήρηση σε ετοιμότητα των πλείστων παικτών.

ΠΕΙΘΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Παιγνίδι με παιχνίδι, η προσέλευση του κόσμου γίνεται μεγαλύτερη. Άρχισαν να επιστρέφουν μέχρι και οι πιο απογοητευμένοι ΑΠΟΕΛίστες καθώς σταδιακά άρχισan να πείθονται. Το σπουδαιότερο όλων αποτελεί το γεγονός πως μπαίνουν (πλέον) και στην «εξίσωση» με τα συνθήματά τους, στηρίζοντας μάλιστα χωρίς γκρίνιες το έργο του κόουτς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ