aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Γιώργος Μερκής, ο ευλογημένος!

ΑΠΟΕΛ: Γιώργος Μερκής, ο ευλογημένος!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Όταν πέφτουν οι τίτλοι του τέλους καταλαβαίνει κάποιος αν το έργο που είδε άξιζε τον κόπο. Για την ποδοσφαιρική «ταινία» του Γιώργου Μερκή, που -όπως ανακοίνωσε προψές- τελειώνει με το τέλος της σεζόν, δεν υπάρχει αμφιβολία: από τη σεζόν 2001-02 που έκανε την εμφάνισή του σε επίπεδο Ανδρών έως την αντίστοιχη του 2020-21 κέρδισε με το σπαθί του θέση ανάμεσα στους κορυφαίους αμυντικούς όλων των εποχών στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Το αμούστακο παιδί που άρχισε την καριέρα του από τον Απόλλωνα, αφού συνέδεσε το όνομά του μαζί του και έγινε αρχηγός του, μεταπήδησε τον Ιανουάριο του 2016 στον ΑΠΟΕΛ και έγραψε νέες χρυσές σελίδες στην καριέρα του.

Το εκπληκτικό με τον δυναμικό σέντερ μπακ είναι ότι ξεπήδησε στην πιο δύσκολη εποχή για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Τότε, στα πρώτα χρόνια του μιλένιουμ, όταν εφαρμόστηκε στα μέρη μας ο νόμος Μπόσμαν και οι γηγενείς ποδοσφαιριστές μετατράπηκαν σε… πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Την ώρα λοιπόν που άλλοι απογοητεύονταν και εξαφανίζονταν από την Α’ Κατηγορία, αυτός δεν «μάσησε». Ακόμα και όταν, είτε στην ομάδα της Λεμεσού είτε στην αντίστοιχη της Λευκωσίας, έρχονταν ακριβοπληρωμένοι ξένοι που στο μυαλό όλων φάνταζαν ότι θα αποτελούσαν το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Αυτός κατάφερνε σχεδόν πάντα, από το 2004 έως σήμερα, να βγάζει «γεμάτες» σεζόν καπαρώνοντας τη μία από τις δύο θέσεις στην καρδιά της οπισθοφυλακής. Μεγάλη υπόθεση.

Όλα αυτά σε δύο ομάδες με πολύ υψηλούς στόχους, που διεκδικούσαν και κέρδιζαν τίτλους, ενώ πραγματοποιούσαν ευρωπαϊκές πορείες σε ομίλους, ακόμα και πάρα πέρα. Αναλαμβάνοντας δύσκολες αποστολές με επιθετικούς παγκόσμιας κλάσης και φέρνοντάς τις πολλές φορές σε πέρας. Προφανώς, τα ονόματα των Ομπαμεγιάγκ (Ντόρτμουντ), Αντούριθ (Μπιλμπάο), Χαβιέρ Ερνάντες Μπαλκαζάρ «Τσιτσαρίτο» (Σεβίλλη) και Κλας-Γιαν Χούντελααρ (Άγιαξ) κάτι σας λένε… Εκτός όμως από τα αμιγώς καθήκοντα ενός κεντρικού αμυντικού, ήξερε και την τέχνη του γκολ, πανηγυρίζοντας 42 σε όλη του την καριέρα.

«Τα έζησα όλα και εύχομαι στον κάθε ποδοσφαιριστή να καταφέρει να περάσει όσα πέρασα εγώ», δήλωσε προψές μετά τη νίκη του ΑΠΟΕΛ 2-1 εις βάρος της Δόξας. Πράγματι! Τι άλλο να ζητούσε ένας Κύπριος ποδοσφαιριστής; Πανηγύρισε έξι πρωταθλήματα (ΑΠΟΕΛ 5, Απόλλων 1), δύο κύπελλα (Απόλλων) και τρία Σούπερ Καπ (Απόλλων 2, ΑΠΟΕΛ 1), αγωνίστηκε σε κάποια από τα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης και ήταν στις βασικές επιλογές της Εθνικής για περίπου 15 χρόνια.

Σίγουρα, σταθμός της καριέρας του ήταν ο Ιανουάριος του 2016. Όταν δηλαδή πήρε την απόφαση να αφήσει τον αγαπημένο του Απόλλωνα και να μετεγγραφεί στον ΑΠΟΕΛ. Απόφαση δύσκολη, που τον έφερε απέναντι στον κόσμο που λάτρεψε και τον λάτρεψε. Από είδωλο, αντι-είδωλο. Παραλλήλως, έπρεπε, στη νέα σελίδα που γύρισε, να πείσει έναν άλλον κόσμο, που έμαθε να τον βλέπει σαν ορκισμένο εχθρό, ότι πλέον «είμαι ένας από εσάς».

Με όσα πέτυχε και έζησε στους γαλαζοκίτρινους πάντως, μόνο δικαιωμένος μπορεί να αισθάνεται για την απόφασή του. Και γενικά, για την ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του, εν τέλει ευλογημένος!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ