aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Έμεινε «ξεκρέμαστος», αλλά όχι αδικημένος (από το αποτέλεσμα)

ΑΠΟΕΛ: Έμεινε «ξεκρέμαστος», αλλά όχι αδικημένος (από το αποτέλεσμα)

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας πέρασε το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της αγωνιστικής περιόδου. Στον ΑΠΟΕΛ αφήνει «πικρή» γεύση, καθώς στο 93’ ο Ντε Βινσέντι είχε την έμπνευση να εκτελέσει αλά Πανένκα το πέναλτι και αντί να «κρεμάσει» τον Φαμπιάνο άφησε… ξεκρέμαστο τον ΑΠΟΕΛ. Ο Αργεντινός απολογήθηκε δημόσια για το χαμένο πέναλτι, όμως μάλλον δεν μετάνιωσε για τον τρόπο που επέλεξε να το εκτελέσει. Αυτό αντιλαμβάνεται κανείς αν διαβάσει τη δημόσια απολογία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι το οποίο παίρνεις αποφάσεις, εγώ πήρα μια καλή αλλά με τον λάθος τρόπο και θέλω να απολογηθώ δημόσια όπως έκανα και σε προσωπικό επίπεδο με τους συμπαίκτες μου και τους οπαδούς», έγραψε ο Ντε Βινσέντι. Το κατά πόσο η επιλογή εκτέλεσης αλά Πανένκα στο 93΄ ενός ντέρμπι με το σκορ στο 0-0 είναι σωστή απόφαση εξαρτάται από τον…. φακό του καθενός. Αν η μπάλα πήγαινε στα δίχτυα ο Αργεντινός ίσως να θεωρείτο πρώτος μάγκας από πολλούς. Τέσσερις μέρες προηγουμένως ο Ούρος Μάτιτς είχε ευστοχήσει σε πέναλτι στο Λουξεμβούργο, όμως η αλήθεια είναι ότι όσες φορές ήταν στο γήπεδο ο Ντε Βινσέντι αυτός έχει τον πρώτο λόγο για τις εκτελέσεις των πέναλτι.

Δίκαιο και όχι κακό αποτέλεσμα
Η ισοπαλία στο ντέρμπι με την Ομόνοια κρίνεται δίκαιο αποτέλεσμα. Ναι, ο ΑΠΟΕΛ μπορούσε να έπαιρνε τη νίκη εάν σκόραρε ο Ντε Βινσέντι, όμως θα μπορούσε και να έχανε αν ο Τιάγκο δεν αστοχούσε από τα δύο μέτρα στο 47’. Οι πρωταθλητές ήταν εμφανώς κουρασμένοι στο β’ ημίχρονο, είχαν έλλειψη φρεσκάδας και ιδεών και ήρθε η τρίτη απώλεια βαθμών στο πρωτάθλημα. Ένα ισόπαλο αποτέλεσμα απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο σε εκτός έδρας παιχνίδι λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ δεν μπορεί να κριθεί ως αποτυχία για τον ΑΠΟΕΛ.

Η Ομόνοια απέδειξε σε έναν ολόκληρο γύρο ότι μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι. Είχε την συμπαράσταση του κόσμου της, μία ολόκληρη εβδομάδα προετοιμασίας και ηθικό στα ύψη για να βάλει τέλος στο νικηφόρο σερί του ΑΠΟΕΛ που κρατάει από τον Απρίλη του 2013. Όμως, δεν τα κατάφερε. Οι πρωταθλητές διεύρυναν το αήττητο σερί τους κόντρα στην Ομόνοια, συνεχίζουν αήττητοι στο πρωτάθλημα με 18 βαθμούς, έξι λιγότερους από την πρωτοπόρο Ανόρθωση, έχοντας τρία παιχνίδια λιγότερα.

Διαβάστε επίσης: Πετεβίνος: «Καμία αντιπαράθεση με την Ομόνοια, διερωτόμαστε…»

Κεφάλαιο διαιτησία
Ντέρμπι Ομόνοιας – ΑΠΟΕΛ χωρίς διαιτητικά λάθη και επίμαχες φάσεις γίνεται; Δεν γίνεται. Οι «γαλαζοκίτρινοι» διαμαρτυρήθηκαν δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο για πέναλτι σε ανατροπές των Σάβιτς από τον Λάνγκ στο 3’ και Τάαμαρι από τον Λέσγιακς στο 25’, όμως ο Τιμόθεος Χριστοφή δεν έδειξε την άσπρη βούλα. Το έκανε στο 86’ σε άγγιγμα του Λανγκ στον Τάαμαρι σε μία φάση που όπως δείχνουν οι επαναληπτικές προβολές ο Ιορδανός έπεσε πολύ εύκολα στη μεγάλη περιοχή. Λάθη έγιναν εκατέρωθεν και στον πειθαρχικό τομέα.

Η διαιτησία του Τιμόθεου Χριστοφή ήρθε να προστεθεί στις πολλές κακές της φετινής αγωνιστικής περιόδου και στηn Άτυπη Γενική Συνέλευση της 17ης Δεκεμβρίου θα πρέπει όλοι να συζητήσουν σοβαρά το θέμα. Ζητούμενο δεν είναι τα πέναλτι του ντέρμπι ή τα διαιτητικά λάθη σε προηγούμενα παιχνίδια, αλλά το πώς θα εξασφαλιστεί η ομαλή και δίκαιη εξέλιξη του πρωταθλήματος από τη μία και το μέλλον της κυπριακής διαιτησίας από την άλλη.

Διαβάστε επίσης: Καυστική ανακοίνωση ΑΠΟΕΛ: «Δύο καταφανέστατα πέναλτι, λες κι ήταν αόρατη»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ