aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Δύο ντουζίνες και βάλε κάθε χρόνο!

ΑΠΟΕΛ: Δύο ντουζίνες και βάλε κάθε χρόνο!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Κατά την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον, το ρόστερ δομείται (κατακαλόκαιρα) με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει το απαιτούμενο βάθος για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των πολλών αγώνων σε Κύπρο και Ευρώπη. Κάτι που προβάλλεται ως επιχείρημα από τους ιθύνοντες στην Εταιρεία ΑΠΟΕΛ, παρεμπιπτόντως, όσον αφορά στις εκτιμήσεις κατά πόσον έχει το αγωνιστικό υπόβαθρο το σύνολο για να κόψει πρώτο το νήμα του τερματισμού εάν κι εφόσον επαναρχίσει το πρωτάθλημα.

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς από τον πίνακα που παραθέτουμε, από τη σεζόν 2010-11 και εντεύθεν, ουδέποτε ο ΑΠΟΕΛ χρησιμοποίησε κάτω από 23 ποδοσφαιριστές στον μαραθώνιο. Δηλαδή, ο εκάστοτε προπονητής εμπιστεύτηκε το μεγαλύτερο κομμάτι του έμψυχου δυναμικού που είχε στη διάθεσή του, μοιράζοντας τους ρόλους (και το χρόνο) αναλόγως της ετοιμότητας και των αναγκών.

Σε 23 αγωνιστικές και με 9 ματς να εκκρεμούν στη φετινή σεζόν, έχουν χρησιμοποιηθεί 27 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές, 4 λιγότεροι από την περσινή αγωνιστική περίοδο, κατά την οποία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχής παικτών τα τελευταία 10 χρόνια! Αξίζει να σημειωθεί πως 27 είχαν να χρησιμοποιηθούν από τη σεζόν 2012-13, πλην όμως καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει καθώς, η τρέχουσα περίοδος υπολείπεται 9 παιχνίδια για να ολοκληρωθεί.

Η τακτική στον ΑΠΟΕΛ είναι ξεκάθαρη, λοιπόν, σχετικά με το «χτίσιμο» του ρόστερ, κάτι που έφερε την εκτόξευση του προϋπολογισμού. Με εξαίρεση τη σεζόν 2010-11, στις υπόλοιπες έπαιξαν δύο ντουζίνες και βάλε ποδοσφαιριστές, στατιστικό που δεικνύει από μόνο του πάρα πολλά.

Η έρευνα του «Goal», δεν σταμάτησε εδώ: Από την προαναφερθείσα αγωνιστική περίοδο (2010-11) καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ξένων παικτών. Πριν από 6 χρόνια για πρώτη φορά ξεπέρασαν τους 20 οι λεγεωνάριοι που αγωνίστηκαν. Η καμπύλη σημείωσε μία μικρή πτώση τα επόμενα τρία έτη, ωστόσο πήρε εκ νέου ανοδική πορεία προ τετραετίας, φτάνοντας για παράδειγμα στη λήξασα σεζόν στην κορυφή της. Είχαν χρησιμοποιηθεί 23 ξένοι από τους 31 συνολικά που κατέγραψαν χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, οι Κύπριοι παίκτες (και) στον ΑΠΟΕΛ αποτελούν μειοψηφία. Κατά τα τρία τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, ο αριθμός των γηγενών που έπαιξαν αντιστοιχεί με το 1/3 των λεγεωνάριων. Με… όαση μοιάζουν οι αγωνιστικές περίοδοι 2014-15, 2015-16 όπου χρησιμοποιήθηκαν 12 και 16, αντιστοίχως.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ