aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Δεν θέλει να γράψει ιστορία

ΑΠΟΕΛ: Δεν θέλει να γράψει ιστορία

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Λόγω ποιότητας και του 1-0 στο Μαυροβούνιο, ο ΑΠΟΕΛ είναι το φαβορί για πρόκριση στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, στον μεθαυριανό επαναληπτικό του ΓΣΠ με τη Σουτιέσκα. Έχει, όμως, άλλον έναν λόγο που γέρνει ακόμη περισσότερο την πλάστιγγα υπέρ του. Διότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αποκλειστεί σε ρεβάνς στη Λευκωσία, μετά από εκτός έδρας νίκη σε πρώτο ματς, μιλώντας πάντοτε για φάση νοκ άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το «διπλό» της περασμένης Τρίτης ήταν το ένατο στην ιστορία του, σε πρώτο παιχνίδι προκριματικής φάσης. Αριθμός, μεγαλύτερος από κάθε άλλης κυπριακής ομάδας. Μοναδική αγχώδης αντίστοιχη ρεβάνς από τις προηγούμενες οκτώ ήταν η πιο πρόσφατη. Τη σεζόν 2015-16, οι γαλαζοκίτρινοι βρίσκονταν στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και έχοντας το υπέρ τους 2-1 στη Δανία, υποδέχτηκαν τη Μίντιλαντ. Μόλις στο 3’ ο Έρικ Σβιατσένκο έδωσε προβάδισμα στους «Βίκινγκς», ενώ στο 29’ αποβλήθηκε ο Βινίσιους και το ματς έγινε θρίλερ. Με χίλια ζόρια, ο πρωταθλητής Κύπρου άντεξε και προκρίθηκε χάρις στα γκολ που πέτυχε στο γήπεδο των Σκανδιναβών με πρωταγωνιστή τον Τομάς ντε Βινσέντι (ήταν ο σκόρερ και στο Μαυροβούνιο).

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: «Κόβει» και μοιράζει πάλι ο Τραμετσάνι

Έστω και με ήττα, όμως, δεν αποκλείστηκε ο ΑΠΟΕΛ. Από τις άλλες εφτά φορές, ιδιαίτερης μνείας χρήζουν οι αναμετρήσεις με τον Ηρακλή το καλοκαίρι του 1996 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το 1-0 στο Καυτανζόγλειο χάρις στην γκολάρα του Άντρου Σωτηρίου, έδινε το πλεονέκτημα στον ΑΠΟΕΛ. Στο Μακάρειο όλα έγιναν πιο απλά όταν ο Αλέξης Αλεξάνδρου αξιοποίησε τη μαγική μπαλιά του Γιάννου Ιωάννου στο 5’. Ο Σωτηρίου στο 87’, απλώς, έβαλε τέλος στα όποια όνειρα των Θεσσαλονικών για ανατροπή. Ο «Γηραιός» μείωσε στο 89’ με τον Στέφανο Μπορμπόκη και το τελικό σκορ ήταν 2-1.

Όσο για τους άλλους έξι επαναληπτικούς, οι Σαντογιάρ, Τομόρι, Μπιρκιρκάρα, Στρέιμουρ, Τάουρας και Σκέντερμπεου, αποτέλεσαν εύκολη λεία για τους Λευκωσιάτες. Μεθαύριο λοιπόν, ο Πάολο Τραμετσάνι και οι ποδοσφαιριστές του δεν θέλουν να γράψουν ιστορία.

Διαβάστε επίσης: Zοαοζίνιο: Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις…

Γενικεύοντας όμως το στατιστικό στην ευρωπαϊκή προϊστορία των κυπριακών ομάδων, μετρήσαμε 31 εκτός έδρας νίκες σε πρώτο παιχνίδι προκριματικής φάσης. Από αυτές μόνο μία φορά δεν αξιοποιήθηκε το πλεονέκτημα του «διπλού». Ήταν τον Αύγουστο του 2012 όταν η Ανόρθωση, μετά το 1-0 στη Γεωργία, βρέθηκε στο 78’ να χάνει με 0-3, κάτι που προκάλεσε επεισόδια, διακοπή, τιμωρία και φυσικά τον αποκλεισμό της. Ο συνολικός απολογισμός των ομάδων μας στις 31 ρεβάνς είναι 24 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες.

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ «ΔΙΠΛΟ»

ΑΠΟΕΛ 8 στις 8
Ομόνοια 7 στις 7
Απόλλων 5 στις 5
ΑΕΚ 4 στις 4
ΑΕΛ 2 στις 2
Ανόρθωση 4 στις 5
ΣΥΝΟΛΟ 30 στις 31

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ