aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ – Άρης 1-0: Εντονγκαλά κι όλα καλά στην κορυφή! (vid)

ΑΠΟΕΛ – Άρης 1-0: Εντονγκαλά κι όλα καλά στην κορυφή! (vid)

Η κορυφή είναι ξανά γαλαζοκίτρινη! Με χρυσό σκόρερ τον Ντιεμερσί Εντονγκαλά, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 1-0 του Άρη στο ντέρμπι κορυφής της 25ης αγωνιστικής στο ΓΣΠ. Η ομάδα του Ρικάρντο Σα Πίντο επέστρεψε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, μετά από μια αγωνιστική στη δεύτερη θέση (αν και στην ισοβαθμία με τον αποψινό της αντίπαλο). Με δέκα ολοκλήρωσαν το ματς οι φιλοξενούμενοι, λόγω αποβολής του Ουρόσεβιτς με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 90’+7.

Σε ένα ντέρμπι που κυρίαρχησε η δύναμη, η ένταση και το πάθος, η ομάδα της Λευκωσίας είχε την ουσία σε ένα χρονικό σημείο που είχε την υπεροχή. Στη συνέχεια διαχειρίστηκε σωστά το υπέρ της σκορ και με τον Μπέλετς να έχει σωτήριες επεμβάσεις σε δύο φάσεις (44′ Νίκολιτς, 66′ Μπέγνκτσον), έφτασε σε σπουδαία νίκη. Και η ίδια βέβαια, είχε τις δικές τις καλές ευκαιρίες για να διπλασιάσει το προβάδισμα της, δεν τις αξιοποίησε, όμως αυτή τη φορά δεν της στοίχισε.

Επιστροφή στα τρίποντα μετά από δύο διαδοχικές ισοπαλίες κόντρα σε ΑΕΚ και ΑΕΛ για τον ΑΠΟΕΛ, πανηγύρισε τη 17η φετινή νίκη του και ανέβηκε στους 56 βαθμούς. Πρώτη απώλεια βαθμών από την άλλη, για τον Άρη μετά από εφτά σερί νίκες. Με 53 βαθμούς η ομάδα του Αλεξέι Σπιλέφσκι οπισθοχώρησε στη δεύτερη θέση.

Οι γαλαζοκίτρινοι με το αποψινό τρίποντο εξασφάλισαν εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου την πρωτιά στην α’ φάση του πρωταθλήματος. Ακόμα και σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας μετά την τελευταία αγωνιστική, έχουν συντελεστή τερμάτων +37 και ο πράσινοι +28, με τις δύο ομάδες να μετρούν από μία νίκη με σκορ 1-0 στα μεταξύ τους ματς.

Για την τελευταία αγωνιστική της α’ φάσης, ο ΑΠΟΕΛ φιλοξενείται από τη Δόξα (Κυριακή, 18/2), ενώ ο Άρης υποδέχεται την ΑΕΛ την ίδια ημέρα.

Το ματς

Την πρωτοβουλία των κινήσεων από το ξεκίνημα ανέλαβε ο ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι μπήκαν με ορμή στο ντέρμπι και προσπάθησαν να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα, ψάχνοντας για διαδρόμους προς την εστία του Βανά Άλβες. Ο Άρης από την άλλη, δεν πατούσε καθόλου καλά στο ξεκίνημα, αδυνατούσε να κρατούσε μπάλα και περιορίστηκε σε θέση άμυνας.

Με τη συμπλήρωση των πρώτων 20 λεπτών οι γηπεδούχοι εξαργύρωσαν την υπεροχή τους, στην πρώτη ουσιαστικά ευκαιρία τους στο ματς. Ο Βιγιαφάνιες βρήκε με εξαιρετική κάθετη πάσα τον Εντονγκαλά, που βρέθηκε απέναντι από τον Βανά και πλάσαρε εύστοχα ανοίγοντας το σκορ.

Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκε η αναμέτρηση και για τα υπόλοιπα περίπου δέκα λεπτά. Τότε σταδιακά οι πράσινοι της Λεμεσού πήραν μέτρα στο γήπεδο, άρχισαν να ανεβάζουν παίκτες στην περιοχή του Μπέλετς και έδειξαν να αντιδρούν στο γκολ που δέχθηκαν.

Λίγο πριν τη λήξη του πρώτο ημιχρόνου (44’) μάλιστα, άγγιξαν την ισοφάριση. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Βιγιαφάνιες, οι φιλοξενούμενοι έφυγαν γρήγορα στην αντεπίθεση, τρεις εναντίον ενός. Ο Μαγιαμπέλα έδωσε την κατάλληλη στιγμή στον Νίκολιτς, ο οποίος όμως νικήθηκε από τον Μπέλετς. Σωτήρια απόκρουση από τον Σλοβένο τερματοφύλακα που διατήρησε το προβάδισμα για την ομάδα του.

Στο δεύτερο ημίχρονο κυριάρχησε η δύναμη, με το ρυθμό του ντέρμπι να πέφτει σε σχέση με το πρώτο μέρος. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το 62’ δεν είχε καταγραφεί ούτε μια προϋπόθεση για κάποια από τις δύο ομάδες.

Ακολούθησε ένα πεντάλεπτο με δύο καλές στιγμές. Αρχικά στο 62’ με στατική φάση απείλησε ο Εντονγκαλά, ενώ στο 67’ ο Μπένγκτσον βρέθηκε σε θέση βολής, όμως τον νίκησε ο Μπέλετς. Αυτές ήταν και οι μοναδικές ευκαιρίες στην επανάληψη.

Στον χρόνο που απέμεινε ο Άρης προσπάθησε να βάλει πίεση, ο Αλεξέι Σπιλέφσκι ανακάτεψε την τράπουλα στην επίθεση, όμως δεν ήταν αρκετό. Ο ΑΠΟΕΛ έκλεισε σωστά τους χώρους προς την εστία του, αμύνθηκε πολύ καλά και χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα διατήρησε μέχρι το τέλους το υπέρ του σκορ.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΑ

ΑΠΟΕΛ (Ρικάρντο Σα Πίντο): Μπέλετς, Σούσιτς, Πέτροβιτς, Ντβάλι, Ζέφτε, Κοσταντίνοφ, Ντάλσιο (80′ Μεχρί), Βιγιαφάνιες (88′ Σαρφό), Μαρκίνιος (80′ Δώνης), Εντονγκαλά (90’+1 Κρέσπο), Κβιλιτάια (88′ Τομανέ).

Άρης (Αλεξέι Σπιλέφσκι): Βανά, Γιαγκό, Μουσούντα, Ουρόσεβιτς, Καζού, Στρούσκι (11′ Νίκολιτς), Σόκε, Μοντνόρ (61′ Γκομίς), Μπένγκτσον (80′ Σουμάνσκι), Μαγιαμπέλα (80′ Σεμέδο), Κοκόριν.

Σκόρερ: Εντονγκαλά 20′ / –

Κίτρινες: Πέτροβιτς, Κβιλιτάια, Μαρκίνιος, Εντονγκαλά / Μουσουντά, Καζού, Κοκόριν

Αποβολές: 45′ Χριστοδούλου / 90’+7 Ουρόσεβιτς (2η κίτρινη)

Στάδιο: ΓΣΠ

Διαιτητής: Φεντερίκο Ντιονίσι (Ιταλία)

Α’ Βοηθός: Σωτηρίου Μιχάλης

Β’ Βοηθός: Καλογήρου Μάριος

4ος: Φελλάς Κωνσταντίνος

VAR: Ντανιέλε Πατέρνα (Ιταλία)

AVAR: Κώστα Ροβέρτος

Παρατηρητής: Καραϊσκάκης Μιχάλης

ΤΟ LIVE ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

7′ Φάουλ σε καλή θέση κερδίζει ο Μαρκίνιος.

8′ Στο έδαφος ο Στρούσκι, δεν μπορεί να συνεχίσει. Ζητά αλλαγή ο Πολωνός.

10′ Εκτέλεση του φάουλ από τον Βιγιαφάνιες, άστοχη.

11′ Ο Νίκολιτς στη θέση του τραυματία Στρούσκι.

– Πιέζει ο ΑΠΟΕΛ που έχει τον έλεγχο από το ξεκίνημα.

16′ Νέο φάουλ σε καλή θέση για τον ΑΠΟΕΛ. Αυτή τη φορά το κέρδισε ο Κβιλιτάια από τον Μουσούντα.

18′ Πέρασε ανεκμετάλλευτο και αυτό. Ο Ζέφτε έστειλε την μπάλα στα σώματα.

20′ ΓΚΟΛ 1-0 Ανοίγει το σκορ ο ΑΠΟΕΛ με τον Εντονγκαλά. Οι γαλαζοκίτρινοι εξαργυρώνουν την υπεροχή τους με τον Κονγκολέζο, μετά από πολύ όμορφη κάθετη πάσα του Βιγιαφάνιες. Βρέθηκε απέναντι από τον Βανά και πλάσαρε εύστοχα.


23′ Κίτρινη στον Μουσουντά, για φάουλ στον Κβιλιτάια.

– Δεν πατάει καθόλου καλά ο Άρης σε αυτά τα πρώτα 25 λεπτά, δεν μπορεί να κρατήσει μπάλα. Αντιθέτως, ο ΑΠΟΕΛ έχει την κατοχή και κυκλοφορεί την μπάλα με ηρεμία.

30′ Πρώτη τελική για τον Άρη. Ο Μαγιαμπέλα απείλησε με μακρινό δυνατό σουτ, απομάκρυνε ο Μπέλετς.

– Ανέβηκε μέτρα ο Άρης στα τελευταία λεπτά, δείχνει να προσπαθεί να βγάλει αντίδραση.

37′ Σειρά του Άρη να κερδίσει φάουλ σε πολύ καλό σημείο.

38′ Η εκτέλεση του Κοκόριν στο ανθρώπινο τείχος.

40′ Κίτρινη κάρτα στον Πέτροβιτς για φάουλ στον Μπένγκτσον.

41′ Εκτέλεση φάουλ του Νίκολιτς από πλάγια θέση, στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

44′ Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον Άρη. Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν στην αντεπίθεση τρεις εναντίον ενός, μετά από εκτέλεση κόρνερ του ΑΠΟΕΛ. Ο Νίκολιτς βρέθηκε απέναντι από τον Μπέλετς, όμως ο Σλοβένος τον νίκησε. Μεγάλη απόκρουση από τον Μπέλετς.

– Δύο λεπτά ο έξτρα χρόνος.

45’+1 Κεφαλιά του Μαρκινίος μετά από γύρισμα του Εντονγκαλά, πάνω από τα δοκάρια.

45’+2 Από μια κίτρινη σε Κβιλιτάια και Καζού.

ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

– Ένταση στη φυσούνα μετά τη λήξη του ημιχρόνου. Δημιουργήθηκε σύρραξη μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων. Ο Ιταλός διαιτητής, Φεντερίκο Ντιονίσι απέβαλε τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα του ΑΠΟΕΛ, Ανδρέα Χριστοδούλου. Σύμφωνα με τη μετάδοση της Cablenet επιτέθηκε στον Καζού.

ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

– Χωρίς φάσεις το πρώτο δεκάλεπτο στην επανάληψη. Ισορροπημένο το ματς, χαμηλός ο ρυθμός.

59′ Κίτρινη στον Ουρόσεβιτς για φάουλ στον Σούσιτς.

61′ Αλλαγή για τον Άρη. Ο Γκομίς στη θέση του Μοντνόρ.

62′ Μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ. Μετά από εκτέλεση φάουλ, ο Ντβάλι πήρε την κεφαλιά, πέρασε παράλληλα η μπάλα. Ο Εντονγκαλά δεν πρόλαβε να βρει όπως ήθελε την μπάλα.

67′ Απάντησε στις ευκαιρίες ο Άρης. Ο Μπένγκτσον βρέθηκε σε θέση βολής, νέα σωτήρια επέμβαση με τα πόδια του Μπέλετς.

– Στα 9.700 τα εισιτήρια που κόπηκαν για το αποψινό ντέρμπι.

69′ Κίτρινη στον Κοκόριν για φάουλ στον Εντονγκαλά.

– Στο 51% η κατοχή για τον ΑΠΟΕΛ, έναντι 49% του Άρη.

78′ Κίτρινη στον Μαρκίνιος για φάουλ στον Μπένγκτσον.

80′ Διπλή αλλαγή για τον ΑΠΟΕΛ. Μεχρί και Δώνης αντί των Ντάλσιο και Μαρκίνιος αντίστοιχα.

80′ Διπλή αλλαγή και για τον Άρη. Σεμέδο και Σουμάνσκι εντός, Μαγιαμπέλα και Μπένγκτσον εκτός.

82′ Κίτρινη στον Εντονγκαλά για φάουλ στον Σεμέδο.

88′ Διπλή αλλαγή για τον ΑΠΟΕΛ. Τομανέ στη θέση του Κβιλιτάια και Σαρφό σε αυτή του Βιγιαφάνιες.

– Οκτώ λεπτά ο έξτρα χρόνος.

90’+1 Κρέσπο στη θέση του Εντονγκαλά.

90’+7 Αποβολή για τον Ουρόσεβιτς. Με δέκα συνεχίζει ο Άρης. Για την αντίδραση του Σέρβου μετά από φάουλ που υποδείχθηκε.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ