aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Από εκείνο το τρελό καλοκαίρι...

ΑΠΟΕΛ: Από εκείνο το τρελό καλοκαίρι…

Αύριο θα αρχίσει η προετοιμασία του ΑΠΟΕΛ σε μια σεζόν που δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Η προηγούμενη φορά που έβαζε μπρος στις προπονήσεις χωρίς να έχει εξασφαλισμένη εισιτήριο για διοργάνωση της UEFA ήταν το καλοκαίρι του 2001. Με αυτή την αφορμή γυρίζουμε πίσω τον χρόνο και θυμόμαστε πώς ήταν η κατάσταση στους γαλαζοκίτρινους τότε.

Προηγούμενη σεζόν: Η περίοδος 2000-01 ομοίαζε κατά πολύ με τη λήξασα. Δόθηκε δεύτερη ευκαιρία στον Τόζα Σάπουριτς να αναλάβει τον πάγκο, μετά το σύντομο πέρασμά του το καλοκαίρι του 1996 (όπως και πέρσι που είχε δεύτερη ευκαιρία ο Μαρίνος Ουζουνίδης μετά το κάζο του 2007 με την ΜΠΑΤΕ). Ούτε ο Σέρβος στέριωσε, όμως, καθώς η πορεία στο πρωτάθλημα ήταν καταστροφική.

Ο Μάικ Γουόκερ (δεξιά) με τον Μάρκο Μάρκου

Ήρθε ο Ουαλός Μάικ Γουόκερ, η ομάδα έστρωσε και έριξε όλες τις δυνάμεις της στο κύπελλο. Όπως δηλαδή και έγινε και φέτος με την έλευση του Σάββα Πουρσαϊτίδη. Και τότε και φέτος όμως η πορεία σταμάτησε στα ημιτελικά από ομάδα της Αμμοχώστου. Τότε απέναντι στη Νέα Σαλαμίνα, φέτος κόντρα στην Ανόρθωση.

Διοίκηση: Ο νυν πρόεδρος, Πρόδρομος Πετρίδης, μόλις είχε αναλάβει και ουσιαστικά άρχιζε την πρώτη θητεία του και συνάμα, μια πορεία 20 ετών στα διοικητικά του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ (προηγουμένως είχε ασχοληθεί με το τμήμα μπάσκετ).

Μία από τις μεγαλύτερες μετεγγραφικές «βόμβες» ή απλώς, ο Κώστας Μαλέκκος

Μετεγγραφές: Η φρέσκα τότε διοίκηση Πετρίδη υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει τον ΑΠΟΕΛ σε ρόλο πρωταγωνιστικό και έριξε όλο το βάρος της στην ενίσχυση (σας θυμίζει κάτι;). Πάτησε το κουμπί και έφυγε η… πυρηνική βόμβα με ονοματεπώνυμο Κώστας Μαλέκος, αποκτήθηκε ο ήδη πολυνίκης με την Ανόρθωση αριστερός μπακ Χάρης Χαραλάμπους, έφερε από τον Άρη Θεσσαλονίκης τον… Κύπριο Ρομάριο (Μάριος Αγαθοκλέους), έκλεισε τον επί σειρά βασικό αμυντικό της Εθνικής Ελλάδας και του Παναθηναϊκού της ιστορικής πορείας στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ Μαρίνο Ουζουνίδη, ενώ προστέθηκαν επίσης στο ρόστερ οι Ηλίας Σολάκης, Νώντας Χριστινάκης, Μάριος Ηλία και Στέλιος Οκκαρίδης.

Στον Αρχάγγελο βρίσκονταν από την περασμένη περίοδο οι Σίνισα Γκόγκιτς και Σπύρος Μαραγκός, ενώ ήδη άρχισε να λάμπει το άστρο του Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη.

Ο Αντώνης Κέζος με τον γιο του, τον μικρό τότε και σημερινό ποδοσφαιριστή, Φώτη

Η… αλλιώτικη μετεγγραφική βόμβα: Η θριαμβευτική πορεία της Ανόρθωσης των τεσσάρων σερί πρωταθλημάτων (1996/1997-1999/2000, έφερε φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του προπονητή φυσικής κατάστασης Αντώνη Κέζου. Η άφιξή του στον Αρχάγγελο έφερε νέα δεδομένα στον τρόπο εκγύμνασης και τα αποτελέσματα φάνηκαν τα επόμενα χρόνια.

Τι έκανε στη σεζόν 2001-02, που δεν βγήκε Ευρώπη: Παρά τη νίκη 2-1 στην πρεμιέρα εις βάρος της ΑΕΛ, η ήττα με 2-3 από την Ανόρθωση στη 2η αγωνιστική έφερε την πρώτη αποδέσμευση προπονητή από τον Πετρίδη. Ο Γουόκερ αποχώρησε και στη θέση του προσελήφθη ο Ευγένιος Γκέραρντ, ο οποίος οδήγησε τον ΑΠΟΕΛ ξανά στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου μετά από απουσία έξι ετών. Τώρα, αν αυτό είναι οιωνός για την κατάληξη της ερχόμενης σεζόν, θα το ξέρουμε τον Μάιο του 2022.

Οι Ελλαδίτες Σπύρος Μαραγκός, Μαρίνος Ουζουνίδης και Ηλίας Σολάκης αποτελούσαν την τριάδα των ξένων

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ