aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: «Άνθρακες ο θησαυρός»

ΑΠΟΕΛ: «Άνθρακες ο θησαυρός»

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Δεν αντιλέγει κανείς ότι η κάθε επιλογή στο μετεγγραφικό παζάρι μπορεί να αποδειχθεί είτε θησαυρός είτε άνθρακες. Στον ΑΠΟΕΛ των τελευταίων δύο ετών ωστόσο η… επιστήμη σηκώνει τα χέρια και μοιραία το ταμείο αναστέναξε! Από τους 37 ποδοσφαιριστές που πόζαραν στον φωτογραφικό φακό, λοιπόν, είναι ζήτημα εάν μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτοί που έδωσαν σε σειρά αγώνων τις προσδοκώμενες λύσεις. Κάπου εδώ, ασφαλώς, μπορεί να αντιληφθεί και ο πιο αδαής, πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και ως εκ τούτου η ομάδα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος την τρέχουσα σεζόν.

Πέρσι έγιναν 17 κινήσεις στη μετεγγραφική σκακιέρα και με εξαίρεση τους Βιντ Μπέλετς και Ντράγκαν Μιχαΐλοβιτς, κανένας άλλος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Μέχρι και ο πολυδιαφημισμένος Αντρίγια Πάβλοβιτς έπαθε «μπλακ-άουτ» στο δεύτερο μισό της σεζόν, το ίδιο… χαμένος ήταν και ο Άλεφ ντος Σάντος.

Η απόφαση που λήφθηκε το περασμένο καλοκαίρι για ριζική ανανέωση του ρόστερ έμοιαζε μονόδρομος. Ωστόσο, ούτε ο πιο απαισιόδοξος οπαδός του ΑΠΟΕΛ φανταζόταν ότι η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος θα εξελισσόταν σε εφιάλτη, απόρροια (κυρίως) των μέτριων έως κακώς επιλογών που πραγματοποιήθηκαν, με την ομάδα να γράφει μία από τις χειρότερες σεζόν στην ιστορία της.

Η διοίκηση  Πρόδρομου Πετρίδη έβαλε την τζίφρα σε 20 συμβόλαια και με εξαίρεση τους Εμίλιο Ενσούε, Τζο Γκάρνερ και Φράνσις Ουζόχο, παίκτες που έδωσαν λύσεις στο δεύτερο μισό της σεζόν, οι υπόλοιποι δεν… συγκίνησαν και χάθηκαν στο πλήθος. Μέχρι και ο Βίκτωρ Κλωναρίδης, που άφησε θετικές εντυπώσεις στο ξεκίνημα, στα κρίσιμα παιχνίδια ήταν παρών-απών.

Στο εν λόγω κακοσχεδιασμένο παζλ που σχηματίστηκε, ασφαλώς θα ήταν παράλειψη εάν δεν έμπαιναν στην εξίσωση τα κομμάτια που αφορούν στους προπονητές. Γιατί το «φύγε εσύ-έλα εσύ» δεν περιορίστηκε μόνο στο έμψυχο δυναμικό.

Έξι συνολικά κόουτς βρέθηκαν στον πάγκο σε δύο αγωνιστικές περιόδους, κάτι που προφανώς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πτώση του μόνιμου πρωταθλητή για επτά συναπτές σεζόν.

Τον Πάολο Τραμετσάνι διαδέχθηκε ο Τόμας Ντολ, τον Μαρίνο Ουζουνίδη ο Μικ Μακάρθι και προ μηνών «αφεντικό» στο προπονητικό κέντρο «Αρχάγγελος» είναι ο Σάββας Πουρσαϊτίδης. Ενδιάμεσα όλων αυτών των αλλαγών βρέθηκε ο Λούκας Χατζηλούκας. Επιστρατεύτηκε από τη διοίκηση δύο φορές, μία πέρσι και μία φέτος, για να καλύψει το κενό που προέκυπτε με τις αλλαγές των κόουτς, μέχρι που «κάηκε» και αυτός με τη σειρά του.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΣΟΙ

Ρίχνοντας μία πιο προσεχτική ματιά στον πίνακα που παραθέτουμε, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι αμυντικοί ποδοσφαιριστές που προστέθηκαν στο ρόστερ από το καλοκαίρι του 2020 είναι αμυντικοί. Συγκεκριμένα, 14 ντύθηκαν στα γαλαζοκίτρινα, δηλαδή περίπου το 1/3 των συνολικών μετεγγραφών. Στη δεύτερη θέση της εν λόγω κατάταξης είναι οι μέσοι που αριθμούν 12. Επίσης, 7 επιθετικοί πέρασαν το κατώφλι του προπονητού κέντρου «Αρχάγγελος» και ο σιδηρόδρομος των προσθηκών φτάνει στο τέλος με την απόκτηση 4 τερματοφυλάκων.

ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ

Πάνω στο στενό σχοινί ανάμεσα στο θετικό και το αρνητικό πρόσημο για την προσφορά τους ακροβατούν αρκετοί ποδοσφαιριστές. Εκείνο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, όμως, είναι το γεγονός πως 3 μετεγγραφές δεν αγωνίσθηκαν καθόλου. Την περασμένη σεζόν είχαν «κλειδώσει» οι Στέφανος Μουχτάρης και Ίταλο ντε Καρβάλιο, ωστόσο δεν έπαιξαν ποτέ στον ΑΠΟΕΛ, αλλά πήγαν δίπλα, στη Δόξα. Φέτος, ο νεαρός τερματοφύλακας Απόστολος Τσιλιγγίρης ήταν και παραμένει μέχρι στιγμής θεατής.

ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Στον κυκεώνα των κακών επιλογών, θα ήταν παράλειψη εάν δεν κάναμε αναφορά στους Μπγιορν Σιγκούρνταρσον και Τζακ Μπερν. Ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά σε επίθεση και κέντρο, αντιστοίχως, αλλά εμφάνισαν πρόβλημα τραυματισμού, περνώντας την πόρτα του χειρουργείου. Η θητεία του πρώτου αποδείχθηκε εξαιρετικά σύντομη, ενώ ο δεύτερος ανήκει στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ καθώς διατηρεί συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν.

ΣΕΖΟΝ 2019-20

Ποδοσφαιριστής  Θέση

Βιντ Μπέλετς Τ
Ντράγκαν Μιχαΐλοβιτς Α
Ζοαοζίνιο Α
Χρίστος Σιέλης Α
Κέβιν Λαφράνς Α
Βούγιαντιν Σάβιτς Α
Χρίστος Γουίλερ Α
Στέφανος Μουχτάρης Α
Αλεφ ντος Σάντος Μ
Ούρος Μάτιτς Μ
Μάικ Γένσεν Μ
Ομάρ Χάνι Μ
Μίλαν Γέφτοβιτς Μ
Ιταλο ντε Καρβάλιο Ε
Λίνους Χαλένιους Ε
Αντρίγια Πάβλοβιτς Ε
Μπγιορν Σιγκούρνταρσον Ε

 

ΣΕΖΟΝ 2020-21

Ποδοσφαιριστής  Θέση

Μιγκέλ Σίλβα Τ
Φράνσις Ουζόχο Τ
Απόστολος Τσιλιγγίρης Τ
Κώστας Αποστολάκης Α
Πάουλο Βινίσιους Α
Ράφαελ Σάντος Α
Αρτούρ Ζορζ Α
Εμίλιο Ενσούε Α
Φακούντο Σαμπάλα Α
Αντρέ Ζεράλδες Α
Κάρλος Ντίας Μ
Τζακ Μπερν Μ
Μάριους Λουντεμό Μ
Βίκτωρας Κλωναρίδης Μ
Ομέρ Ατζίλι Μ
Ντιεμερσί Εντονγκαλά Μ
Ανουάρ Τουχαμί Μ
Μπεν Σαχάρ Ε
Αντχε Νούχιου Ε
Τζο Γκάρνερ Ε

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ