aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Άλλη η οπτική του Πετρίδη και άλλη του Κυριακίδη για το χρέος

ΑΠΟΕΛ: Άλλη η οπτική του Πετρίδη και άλλη του Κυριακίδη για το χρέος

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Στο επίκεντρο ήταν και παραμένει το οικονομικό για την επόμενη μέρα του ΑΠΟΕΛ. Το σκηνικό εξίσου ομιχλώδες, με ανάλυση των αριθμών με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αμφισβητούνται ακόμη και οι συνολικές οφειλές των 24,2 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021, από τον έλεγχο του διορισμένου ελεγκτικού οίκου.

Ο Πρόδρομος Πετρίδης και οι συνεργάτες του δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Θεωρούν το ύψος των οφειλών «φουσκωμένο» κι έχουν τη δική τους οπτική στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας τις οποίες και θα δημοσιοποιήσουν σε συνέντευξη Τύπου, λίγο πριν τη συνέλευση.

Διαρρέει ωστόσο ότι πολύ σύντομα το χρέος θα μειωθεί δραματικά. Ισχυρίζονται ότι ένα ποσό γύρω στα 15 εκατ. ευρώ αφορά οφειλές προς το κράτος οι οποίες με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου θα «ψαλιδιστούν». Με αυτόν τον τρόπο ο ΑΠΟΕΛ και κάποια άλλα σωματεία θα επωφεληθούν με ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία έχει καταθέσει ενστάσεις στο Τμήμα Φορολογίας για οφειλές –παλιές αμαρτίες πριν τη διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη.

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι οι ενστάσεις σε ποσοστό γύρω στο 75% έχουν γίνει αποδεκτές και τα αντίστοιχα χρέη προς το κράτος θα μειωθούν δραματικά. Υπολογίζεται ότι ενώ σήμερα ο ΑΠΟΕΛ πληρώνει ή καλύτερα έπρεπε να πληρώνει ένα ποσό γύρω στις 80 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, με τον νέο διακανονισμό του Υπουργικού Συμβουλίου η μηνιαία δόση θα μειωθεί σε 15 χιλιάδες ευρώ και θα πληρώνεται από την κρατική χορηγία από το στοίχημα.

Εν ολίγοις η Εταιρεία ΑΠΟΕΛ θα έχει να διαχειριστεί ένα χρέος ύψους 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι δάνεια εγγυημένα από μέλη της διοίκησης. Είναι το «γνωστό» δάνειο από τον μεγάλο χορηγό της, την Paris Match, προεισπραγμένα τηλεοπτικά δικαιώματα από την Cablenet ύψους 1,7 εκατ. ευρώ (οι ειδικοί το λένε «λογιστικό χρέος») και προσωπικές εισφορές μελών της διοίκησης.

Με αυτά τα δεδομένα, οι σημερινοί διοικούντες τον ΑΠΟΕΛ συνεχίζουν να θεωρούν ότι το πραγματικό χρέος είναι διαχειρίσιμο και ότι στη νέα σεζόν θα έχουν έναν προϋπολογισμό για πρωταγωνιστικούς στόχους. Πόσο μάλλον όταν με το τέλος της περιόδου 2021-22 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ δύο κυπριακές ομάδες.

Κάποια απ’ αυτά τα θέματα είχαν διευκρινιστεί από τον εκπρόσωπο Τύπου Νεκτάριο Πετεβίνο, ο οποίος προ τριμήνου είχε δηλώσει στον Active 107,4 & 102,5 ότι  «αν το χρέος δεν ήταν διαχειρίσιμο δεν θα βρισκόμασταν εδώ που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα έξοδα».

Όσο για την οπτική της «παράταξης» Θεόδωρου Κυριακίδη για τα οικονομικά της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ, είναι διαφορετική απ’ αυτήν της νυν διοίκησης. Υποστηρίζεται ότι τα έσοδα της νέας περιόδου θα είναι περιορισμένα, αφού έχουν προεισπραχθεί τηλεοπτικά δικαιώματα και η ομάδα δεν θα παίξει στην Ευρώπη.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι με προσδοκώμενα έσοδα γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ, είναι δύσκολο να «τρέξει» ένας προϋπολογισμός με μισθολόγιο παικτών (λόγω συμβατικών υποχρεώσεων) γύρω στα 6,5 εκατ. ευρώ συν τα λειτουργικά έξοδα που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Συνεργάτες του Θεόδωρου Κυριακίδη ισχυρίζονται ότι θα πρέπει, επίσης, να εξοφληθούν τα χρέη (Paris Match κ.λπ.) και συνολικά για να βγει η σεζόν θα χρειαστούν περίπου 10 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ